FFA Focus

Božićni leveli u igrama

Božić se svakome otkriva na poseban način. Svjetovno ili sveto, što god nekome Božić bio, on budi razne osjećaje u svakome od nas. Teško se oteti dojmu kako njegova komercijalna strana sve više nadilazi njegovu osnovnu bit – prisnost i druženje s najdražim nam osobama. Ove godine upravo ta, pomalo zanemarena bit, mogla bi ponovno doći u prvi plan. Trenutna situacija u svijetu nas je nagnala da se više nego ikada družimo s bližnjima, a Božić će barem nakratko izbrisati mane u odnosima i obući debelu deku oko svačijeg srca.

Iako je komercijalna strana često kritizirana, pokloni su nešto po čemu većina nas pamti određeni Božić. Sjećam se kao jučer trenutka kad sam otvorio veliku kutiju iz koje je izvirio PlayStation 2. Upravo je Božić jedan od razloga zbog kojeg su neki od nas zavoljeli videoigre, dok će se zbog njega neki novi klinci već ove godine upoznati s čarima igraće industrije.

Za razliku od filmova i glazbe, Božić u videoigrama nije toliko učestala pojava. Teško je zamisliti božićnu igru kojoj se vraćamo svake godine kao što se vraćamo zaboravljenom Kevinu. Igraća industrija je specifičnog karaktera i iako će se mnogi sjetiti snježnih levela iz igara The Last of Us, Red Dead Redemption ili pak drugog Modern Warfarea, velika većina će mozgati  kad su u pitanju leveli s božićnom tematikom.

Baš kao što nas Mariah Carey maltretira s radijskih stanica, vrijeme je i da igre učine isto. Prisjetimo se igara koje u nama bude božićni duh i pritom nas dobro zabave.

Bully/Canis Canem Edit – Chapter 3

Rockstar je sredinom prošlog desetljeća zaredao nekoliko klasika koji su ostali bez svojih zasluženih nastavaka. Uz već zaboravljene Warriorse, tu je svakako i Bully – igra koja je od štebera radila mangupe. Kao klincu bilo mi je prokleto zabavno raditi razne nepodopštine koje se ne bih usudio raditi u stvarnom životu. Tko bi rekao da ćemo nakon škole doći doma i igrati igru u kojoj se sve vrti upravo oko nje.

Skupa s nestašnim Jimmyjem Hopkinson prolazimo kroz sva četiri godišnja doba, a svako doba krije zanimljive misije. Nakon odlično napravljenog drugog chaptera u kojemu se sve vrti oko Halloweena, igra prekriva čitav kampus i grad sa snijegom, ledom i božićnim dekoracijama. Treći chapter fokusiran je upravo na Božić i teško je izdvojiti jednu misiju. Osim obaveznog grudanja školskih kolega, pomažemo pijanom Djedu Božićnjaku, sviramo u zboru u odijelu orašara i uživamo u sveopćem kaosu u džemperu Rudolpha.

Hitman: Blood Money – You Better Watch Out…

Gotovo 15 godina nakon izlaska, Blood Money se i dalje smatra jednim od najboljih naslova Hitman serijala. IO Interactive je s Blood Moneyom uveo sustav „nesreća“ s kojim ste vaše ubojstvo mogli prikazati kao puku slučajnost i završiti zadani zadatak bez neželjenih pogleda i šprintanja prema najbližem izlazu.

Hvaljeni nastavak Agenta 47 sadrži i jedan od najprepoznatljivijih levela te franšize – You Better Watch Out. Riječ je o božićnom levelu smještenom u luksusnoj vili usred zabačene planine. Vaša meta je priredila prigodnu zabavu čiju atmosferu upotpunjavaju razni zabavljači u odijelima Djeda Božićnjaka, promiskuitetne djevojke i nedužni partijaneri željni dobre zabave. 

Želite li ubiti animatora i presvući se u zločestog Djeda Božićnjaka? Gurnuti desetak stražara niz padine snježne planine? Pucati u dno bazena vaše mete i izazvati sveopću paniku? Izbor je u potpunosti vaš.

Mafia II – Chapter 2

Nastavak kultne Mafije imao je vrlo nezahvalan zadatak. Biti bolji od prvog nastavka bila je gotovo nemoguća misija od samog početka, a osrednje kritike i slaba prodaja naškodile su nastavku od kojega se mnogo očekivalo. No teško je osporiti fantastičnu atmosferu i karakterizaciju likova Mafije II. Mehanika vožnje auta i život Vita Scalette čine igru zanimljivom, a svaki chapter vas vodi kroz drukčije razdoblje i mjesto zbivanja. Od Sicilije, zatvora, do ulica Empire Baya, svako poglavlje donosi nešto novo.

Iako igra ima mnogo prepoznatljivih trenutaka, ono što mi se urezalo u pamćenje od prvog prelaska je početak drugog chaptera. Nakon povratka s vojne službe Vita dočeka najbolji prijatelj koji vas pita ako ste za pivu. „Ma može i dvije“, odgovara Vito. Sjednete u auto, na radiju svira Let It Snow od Dean Martina, snijeg prekriva ceste i čitav grad, svaki zavoj se čini kao vječnost, a tromost automobila i sklizak kolnik razlog su zbog kojeg auto redovito dođe raskašetan na odredište. Wonderful Christmas time. Ja plaćam pivu, ali ti popravak karoserije.

Splinter Cell: Blacklist – American Consumption

Više od sedam godina je prošlo od posljednjeg nastavka Splinter Cell franšize. Začuđujuća činjenica kada uzmemo u obzir da su posljednja dva nastavka bila vrlo dobro prihvaćena. Conviction i Blacklist uveli su preinake u taj popularni serijal što se kritički pokazao kao dobar potez, ali prodaja očito nije zadovoljila Ubisoft. Umjesto Sama Fishera neki drugi likovi i serijali su dobili pažnju tog razvojnog giganta.

Posljednji nastavak najboljeg igrača skrivača sadrži i jedan božićni level. Tko bi rekao da su Sam Fisher i Božić tako dobra kombinacija? Kako bi po tko zna koji put spriječio opaki plan zlikovaca, koji očito ni na Božić ne odmaraju, Sam se infiltrira u svojevrsni trgovački centar kojeg krasi mnoštvo borova i božićnih ukrasa. S razglasa se čuje pjesma „We’re Going to Get Our Christmas Tree“, a veliki broj božićnih rekvizita nudi razne mogućnosti šuljanja pored neslutećih čuvara s puškama. Možda stignete obaviti i božićni šoping kad ste već tamo.

Call of Duty: Modern Warfare/Remastered – Winter Crash

Prvi Modern Warfare označio je prekretnicu u megapopularnom Call of Duty serijalu. Prelazak s već isfuranog Drugog svjetskog rata na moderno ratovanje pokazao se kao pun pogodak. Moglo bi se reći kako je u to vrijeme započela i renesansa online gaminga, a Modern Warfare bio je na vrhu liste prioriteta većine klinaca.

Svi su znali mape gotovo napamet, a jedna od najomiljenjih je svakako bila Crash. Jednostavna i mala mapa u čijem je središtu srušeni helikopter bila je svima privlačna zbog brzog i adrenalinskog gameplaya. Activision se pobrinuo da Crash spremno dočeka zimske praznike i tako se stvorio Winter ili, među igračima poznatiji, Christmas Crash.

Pored srušenog helikoptera nalazi se veliki božićni bor, airstrikeovi su pokloni koje baca sam Djed Božićnjak, a snijeg prekriva mapu koja je inače pješčana meka. Winter Crash je u reizdanju igre dobio još nekoliko nadogradnji i prava je poslastica za veterane te kultne igre.

Banjo-Kazooie – Freezeezy Peak

Gotovo svaki platformer ima snježni ili zimski level. Crash Bash ima ogromnu santu leda i medvjediće s kojima se naguravate, Donkey Kong Country 3 ima čitav snježni svijet i zločestog snjegovića, Spyro 2 ima Winter Tundru, ali nitko se od njih nije približio duhu Božića kao Banjo-Kazooie.

Banjo-Kazooie je skriveni dragulj koji je mnogima promaknuo. Britanski razvojni studio Rare je krajem prošlog stoljeća zaredao fantastične igre na Nintendovim konzolama kao što su Donkey Kong Country, GoldenEye 007 i Battletoads, a među njima je i medvjed Banjo i njegov krilati pijatelj Kazooie. Kao i većina platformera tog vremena, Banjo-Kazooie je podijeljen na devet različitih svjetova, a onaj koji je nama zanimljiv je Freezeezy Peak.

Snijegom i božićnim duhom ispunjeni svijet prati fantastičan soundtrack i atmosfera koja vas teleportira u prosinac neovisno o dobu u kojem igrate igru. Tu su snjegovići koji vas pokušavaju pogoditi grudama, djeca željna poklona i simpatični, ali pomalo bezobrazni morž. Igra je ponovno izašla u sklopu Rare Replay kompilacije prije pet godina za Xbox One i sada je pravo vrijeme da se prisjetimo bezbrižnog djetinjstva i nekih jednostavnijih vremena.

Čitava redakcija FFA portala želi vam Sretan Božić i ugodne blagdane!

Igra