FFA Focus

Lag i loša konekcija u igrama? Evo što možete (i morate) napraviti

S obzirom na rekordne statistike korištenja interneta ovih dana dok je gotovo čitavi zapadni svijet u izolaciji, problemi kod online igranja nisu ništa što iznenađuje. Mreže su zagušene, a poteškoće osjećamo svi. Danas, više nego ikada, potrebno je osigurati da mreža barem s naše strane bude u najoptimalnijem mogućem stanju.

Obavezno budite žično povezani s ruterom

Wi-fi je najveći neprijatelj igranja online. Bežična mreža koja interfenira sa svim ostalim bežičnim uređajima u kombinaciji s opadanjem kvalitete mreže sa svakim metrom udaljenosti od rutera jednostavno jednostavno predstavlja jedno VELIKO ne.

Ako vam je ruter predaleko i provlačenje kablova po stanu nije opcija, odlično rješenje za ovaj problem su Powerline adapteri koji će internet konekciju kvalitetno provoditi putem električnih instalacija. Odličan par adaptera može se kupiti i za stotinjak kuna, a za savjet nas slobodno pitajte u komentarima.

Otvorite portove prema konzoli ili računalu

Svaka igra koristi posebni port na ruteru kako bi komunicirala s vašim računalom ili konzolom, stoga je potrebno osigurati nesmetani prolazak internet paketića traženim portom. Za konfiguraciju portova na računalu preporučamo ovu stranicu gdje ćete pronaći detaljne upute za vaš ruter i traženu igru.

Za PlayStation 4 postoji i bolji način u vidu otvaranja baš svih portova (DMZ) od rutera prema konzoli (ovo bi kod računala bio sigurnosni problem) što eliminira bilo kakvu potrebu kasnije interveniranja. Ovdje smo napravili najjednostavniji mogući vodič kako to napraviti za PS4. Ako ste više grafički tip, za vas imamo i video upute.

Kako dobiti NAT TYPE 2 na PlayStationu 4 i imati puno bolju konekciju?

Kakvu imate internet konekciju?

Suprotno uvriježenom mišljenju, za kvalitetno igranje online ne trebaju vam monstruozne gigabitne internet konekcije. 3 mbita downloada i 1 uploada je nekakav minimum koji je sasvim dovoljan, a sve iznad je samo plus.

Ako ste ograničeni navedenim ili sličnim brzinama to znači da ćete imati problema ako netko s drugog uređaja koristi vašu konekciju. Dakle u slučaju minimalnih brzina, dok igrate online isključite mobitele, televizore, IP televizije, a ukućane pošaljite van iz kuće, jer u suprotnome se nećete naigrati online.

Obavezno provjerite na speedtest.net kvalitetu vaše veze. Servis će odabrati vama najbliži server za testiranje.

  • Ping: do 20ms
  • Packet loss: do 1%
  • Jitter: do 20 ms

Ako je neka od vrijednosti iznad nešto veća provjerite je li vam mreža zagušena. Ako je neka od vrijednosti višestruko veća, prvo restartajte ruter, a ako su vrijednosti i dalje visoke onda imate tehnički problem s vašim pružateljem interneta. Nazovite ga. Dužan je to popraviti!

Provjerite u postavkama igre da vas spaja samo s igračima iz Europe

Posebno na quick play modeovima igre znaju biti poprilično glupe, pa vas spajaju na američke ili azijske servere. Zapamtite – igre koje zahtijevaju brze reakcije, poput pucačina, ne mogu se kvalitetno igrati protiv i s igračima s drugih kontinenata.

Provjerite ima li igra u postavkama opcije spajanja, a ukoliko ima, odaberite da vas spaja samo na servere iz Europe.

Neke igre jednostavno imaju problem(a)

Ako vas muči konekcija samo u jednoj jedinoj igri, a već ste obavili sve korake iznad, onda prihvatite činjenicu kako ta igra ima problema. Nemojte se živcirati. Igrajte nešto drugo.

Problemi od kojih igra pati možda su samo trenutne prirode i povezani s izvanrednim navalama igrača i(ili) tehničkim poteškoćama. Pokušajte koji sat, dan ili tjedan kasnije. U trenutku pisanja ovog teksta jedna od takvih igara je battle royale Call of Duty: Warzone, igra izvanrednih mrežnih mogućnosti koja zahtjeva daljnju optimizaciju Activisionovih inžinjera.

Oznake
Back to top button
Close
Close