FFA Focus

Naš prvi tjedan s Xbox Series S: Odlična Game Pass mašina

Igrate videoigre ali ste ograničeni sa slobodnim vremenom? Nostalgični ste za „dobrim starim vremenima“ kada su igre bile bolje? Povremeno bi ste htjeli zaigrati neki zanimljiv naslov? Ne plaća vam se cca 600 kuna po novoj igri? Xbox Series S je idealna konzola za vas! Dok je PlayStation 5 nedostupan diljem svijeta, ovaj minijaturni Xbox se bez problema može nabaviti na domaćem tržištu po fer cijeni!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. studenog 2020. godine bit će dan koji ću dugo pamtiti. Nakon godina igranja na Sonyjevim konzolama postao sam ponosan vlasnik Xboxa. Priznajem, kupnja se dogodila sasvim spontano. Nakon što je službeno predstavljen, Xbox Series S kao low entry next-gen sustav me zaintrigirao. Mogućnost igranja velikog broja igara putem Game Passa je bio presuđujući razlog za nabavku.

Prednarudžba je prošla bez problema, a paket je uredno pristigao na vrijeme. Malena kutija težine cca 2.00 kilograma je bila spremna za otvaranje. Prvi vizualni dojam je izuzetno ugodan. Konzola je malih dimenzija, bijele boje i uklapa se u prostor.

Kapacitet diska iznosi samo 512 GB, a od toga je za instalaciju igara upotrebljivo 364 GB. Iako na prvi pogled se to čini malo, kad se uzme u obzir da dostupan kapacitet PlayStation 5 SSD-a iznosi 667 GB, to je i više nego dovoljno prostora za instalaciju igara koje će povremeno ili učestalo igrati.

Operativni sustav identičan Xboxu One

Proces postavljanja konzole je identičan onome na prethodnoj generaciji. Nakon što se podese postavke, aktivira profil, obavi aktualno ažuriranje i preuzmu željene igre, zabava može početi. U odnosu na glomazne konzole, Series S je tijekom korištenja nečujan.

Sučelje je iznimno brzo i fluidno. Sve što treba brzo se pronađe. Kao vlasniku PlayStation 4 konzole potrebna je bila prilagodba, ali sada nakon tjedan dana korištenja i igranja je prirodnije. Što se tiče kontrolera, on je i dalje identičan prethodnicima. Za razliku od Sonyjevog pristupa evoluciji prilikom svake generacije, Microsoft je uz male modifikacije odlučio zadržati sve što je funkcioniralo. Novost su Share tipka i revamp d-pada.

Prve instalirane aplikacije bile su Netflix i YouTube. Za vlasnike „glupih“ televizora streaming preko multimedijalnih uređaja je dobrodošao. Ipak, radi se o konzoli kojoj je primarna funkcija igranje videoigara. Tu je Microsoft postupio mudro – zahvaljujući Game Passu igračima je na raspolaganju otprilike 300 igara!

Službena podrška u Republici Hrvatskoj nažalost ne postoji. Unatoč tome, profil i pretplatu na Game Pass je moguće aktivirati zaobilaznim putem (VPN i proxy). Postoji više modela pretplate, a u ovome trenutku najpovoljnije je putem trećih stranica nabaviti kodove za Ultimate pretplatu.

U odnosu na standardnu pretplatu, igrači imaju sljedeće pogodnosti: mogućnost igranja igara na PC-u i Android mobilnim uređajima, sve pogodnosti Xbox Gold pretplate i poseban bonus u obliku EA Play članstva.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Xbox-Game-Pass.jpg

Igračima je za vrijeme trajanja pretplate  na raspolaganju preuzimanje Microsoftovog kataloga važnijih naslova od originalnog Xboxa izdanoga 2001. godine pa sve do danas. Može se reći kako su dostupne igre raznih žanrova za svakoga (od simulacija do nezavisnih naslova). U slučaju da ste horroroljubac možete zaigrati Alana Wakea. Ljubitelji WRPG-ova također mogu mirno spavati. Igre iz Fallout, Dragon Age, Mass Effect, The Bard’s Tale i  Wasteland serijala su ponuđene za preuzimanje. Od tučnjava tu je Tekken 7, a pucačine su pokrivene posljednjim nastavkom legendarnog Doom serijala.

Sve Xbox naslovi od prvog dana na Game Passu

Microsoft je odlučio nove first party naslove dodavati na Game Pass odmah po izlasku, a naslovi ostalih izdavača i razvojnih studija će imati svoju dinamiku dodavanja. Primjerice, poznato je kako će Dragon Quest XI S biti dostupan 4. prosinca 2020.  Cijeli koncept ukratko se može opisati kao Netflix za videoigre. Novi naslovi stižu, stari odlaze. Ukratko, vuk sit, ovce na broju!

S druge strane, Electronic Arts u sklopu EA Playa igračima nudi mogućnost preuzimanja 84 igre raznih žanrova. Osim pucačina, brojnih sportskih naslova, posljednjeg nastavka iz The Sims serijala, Star Wars igara i Need for Speed serijala, igrači mogu preuzeti i neke zaboravljene naslove poput Shadows of the Damned.  

Naravno, Game Pass pretplata nije jedini način igranja igara na novoj konzoli. Igrači uz najnovije optimizirane next gen igre mogu po povoljnim cijenama kupovati brojne kompatibilne naslove s prethodnih Xbox konzola. Kao ljubitelju JRPG-ova to mi dobro dođe za nabavku kultnih naslova iz doba Xboxa 360 – Blue Dragon i Lost Odyssey. Od nadolazećih čudesa radujem se izlasku sljedećih naslova Senua’s Saga: Hellblade II, Microsoft Flight Simulator  i Elder Scrolls VI.

Mišljenja sam da jednom kada sve profunkcionira, Series S u naravi postaje plug and play sustav namijenjen za brzo igranje omiljenih naslova. Za potpuni doživljaj povratka uz prošlost preporučujem povezivanje joypada putem žice. Vjerovali ili ne, originalni Geometry Wars iz 2005. godine je idealan naslov za brzo igranje i opuštanje.

Zbog nedostatka vremena nažalost nisam stigao zaigrati ostale duže naslove. Pokrenuta je kampanja u Ryse: Son of Rome i veselo se skupljaju novčići u Super Lucky’s Taleu. Zahvaljujući blagodatima Game Passa u ovome trenutku na disku je instalirano 20 igara koje čekaju bolje dane.

Uz financijsku uštedu, mogućnost isprobavanja brojnih poznatih i nepoznatih naslova je jedna od velikih prednosti u odnosu na konkurenciju. Vjerujem kako je osjećaj kad se čudnovata igra svidi na prvu neprocjenjiv. Ako ovaj model pretplate zaživi na tržištu, postoji mogućnost da se nešto slično pojavi na PlayStation konzolama.

Odličan za sve propuštene igre

Konačno mišljenje je da je Xbox Series S konzola koju se isplati nabaviti. U slučaju da već imate jednu konzolu, nema veze, kao druga ili treća konzola itekako dobro dođe za igranje starijih i/ili ekskluzivnih igara. Aktivirana pretplata na godinu dana znači veliku količinu zabave. Sljedeća generacija konzola najranije će izaći 2025. godine, tako da vjerujem kako će Series S odraditi veći broj radnih sati prije umirovljenja. Nabavkom ove konzole ne možete pogriješiti!

Dakle, dojmovi su izuzetno pozitivni. Negativnih stvari, odnosno zamjerki nema. Za ono što nudi, Series S je najpovoljnija konzola nove generacije na tržištu. Prema prvim informacijama, prodajni rezultati su zadovoljavajući. A za sve one koji se dvoume, za kraj donosimo još jednu prednost Xbox konzola. Za razliku od konkurencije Microsoftove konzole imaju instaliran web browser (Edge) koji je u potpunosti funkcionalan. Uz standardne mrežne stranice moguće je pristupati i na XXX stranice.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS