FFA Focus

Pogled na Warframe u 2019. – zašto ga mnogi smatraju najboljom besplatnom igrom?

Možda ste nekad davno čuli za Warframe, ali ste zaboravili. Možda ste odustali od igre jer je bila prekomplicirana ili dosadna. E, pa vrijeme je da se osvrnemo na ovu ogromnu BESPLATNU igru koja danas može posramiti dosta AAA naslova!

U ožujku 2013. izašla je vrlo ambiciozna igra Warframe; free-to-play pucačina iz trećeg lica s prekrasnom grafikom, ali upitnim gameplayom. Bugovita, repetitivna i bez prave priče, tada je uistinu bila samo osrednja igra koja nije privukla previše publike.

Warframe nas je stavio u ulogu svemirskog nindže, zvanog Tenno, u svemirskom borbenom odjelu, zvanom Warframe, te smo obavljali misije za Lotus na mapama koje su svaki put drugačije jer su proceduralno generirane. Sve je to super izgledalo. Gunplay je bio odličan, melee borba također, a tek vratolomije koje ste mogli izvoditi!

Misije su se razlikovale od Assasination, Exterminate, Capture, Interception i Survival, a kako ste ih rješavali, tako ste i levelirali svoj “Frame” te postajali sve jači i jači. No problem je bio: Koliko puta možeš nešto ponavljati dok ti ne dosadi? Dosta je toga falilo. Tada je bilo 5-6 različitih Wrarframea s različitim sposobnostima, ali ni to nije bilo dosta da zadrži igrače.

I to je bio glavni problem Warframea tada davne 2013. Digital Extremes koji je stavio sve na kocku prilikom razvoja igre bio je u popriličnim problemima. No unatoč svemu tome, nastavili su razvijati igru s čak 24 (da, dobro ste pročitali) ogromne nadogradnje!

Warframe01

Nadogradnje su donijele čak 57 Warframeova!

Kako se Warframe drži danas?

Danas možemo reći da je Warframe postao igretina koja je unikatna u svakom pogledu. Mislim da ni sam Digital Extremes nije znao u kojem smjeru ide ovaj projekt, ali gledajući kako se broj igrača iz godine u godinu povećava, pokazalo se da je taj smjer onaj pravi.

Baza igrača je eksplodirala. S jadnih 2-3 tisuće popelo se na 200 000 sa 60 tisuća aktivnih igrača. Ne samo to, još su i napravili svoju konvenciju TennoCon! Na YouTubeu možete naći dokumentarac o Digital Extremesu koji je postao jedan od najomiljenijih developera.

Dodana je priča, questovi, eventi, nove misije, novi protivnici, oružja, pa čak i dvije ogromne open word mape sa svojim questovima te borba u svemiru s jet packovima, a to je samo jedan mali dio nadogradnji. Sve se može customizirati, od boja i izgleda Frameova pa sve do boja koje želite vidjeti u vašem svemirskom brodu!

Warframe02

Jesam li si lijepo uredio brod i Frame?

Dovoljno je reći da danas postoji 57 različitih Warfreamova i preko 300 (bliže 400) oružja i svi su različiti. Da, baš svi! Dodajte k tome da sve to možete nadograđivati s preko 800 različitih nadogradnji i dobijete ogroman broj mogućnosti customizacije koji danas u nijednoj drugoj igri ne postoji. Sve to je, vjerovali ili ne, BESPLATNO i to možete farmati u igri. (Naravno, postoje mikrotransakcije, ali o tome ću malo poslije.)

Nažalost ili nasreću, kako kome, Warframe je zbog svega toga jako komplicirana i duboka igra u koju morate uložiti dosta vremena da biste sve to pohvatali, ali na svu sreću igrina zajednica je spremna pomoći (i hvala bogu na Wikipediji). Zajednica u Warframeu je vjerojatno najbolja koju ćete ikad igdje upoznati. Sve ovo navedeno ne bi bilo zanimljivo bez fenomenalne SY-FY priče koju je u krugovima zajednice zabranjeno spoilati. Nema priče o glavnom questu i svi se toga drže. Vjerujte mi, priča je odlična, a najbolje od svega – još nije ni dovršena. Ne samo da nije završena već su rekli da će Warframe samo još dalje evoluirati.

Warframe03

Plains of Eldion mapa

Spomenuo sam mikrotransakcije i znam da je to nešto što današnji igrači ne vole ni vidjeti ni čuti u igrama, ali moram reći da je način na koji je to DE riješio genijalan. Postoje dvije valute: Credits i Platinum. Creditsi služe za kupovanje in-game stvari, dok je Platinum za kupovanje u shopu. Platinumom možete kupiti više-manje sve. Samo neke su stvari mastery locked i ne možete ih koristiti dok ne dođete na određenu razinu na svom računu.

Dakle, sve se može kupiti, ali to ne znači da je netko tko ne želi da potroši ni lipu u zaostatku jer sve što postoji u shopu vi možete farmati i naći u igri, pa čak i kozmetičke dodatke. Još zanimljivije je to što igrači ne kupuju nadogradnje za svoj Warframe, nego većinom kozmetičke stvari. Kada sam pitao ekipu u vezi toga, oni su odgovorili: „Jer nije zabavno!“ i „Fashion Frame je pravi ‘End Game’!“

Warframe04

Fashion Frame

Warframe ima PvP, ali ga ljudi baš ne igraju jer je PvE interesantniji i kompetitivniji (što me ugodno iznenadilo). Postoji i Warframe tržnica gdje za Platinum možete kupovati i prodavati stvari koje ste nafarmali, pa tako čak i zaraditi dok igrate. I nitko vas neće bannati zato jer DE podržava takvu trgovinu između igrača.

E sad, često sam puta spomenuo farmanje u tekstu i to je vjerojatno stavka koja će odbiti dosta igrača ako ne žele uložiti pravi novac u igru. Zamislite Diablo, World of Warcraft, ili čak Destiny… Warframe je sve to. Da biste dobili svari koje želite, morat ćete neke misije ponavljati više puta, sve dok ne dobijete sve dijelove da sastavite oružje ili željeni Warframe.

Jesam li spomenuo da i postoje jače inačice oružja i Warframeova koje se zovu Prime? Njih ne možete kupiti u shopu, već ih dobivate iz Relica i točno znate koji je postotak da vam dropa. Dakle, nije toliko strašno. (Koliko sam puta u WoW-u išao u neki raid, u Diablu čekao drop tog zadnjeg dijela seta ili u Destinyju otvorio engrama da dobijem to što želim? Farmanje u Warframeu za mene je bila mala beba i čak mi je zabavno.)

Zabavno i zarazno

O Warframeu mogu pisati u nedogled. Toliko puno toga ima da se igrači mogu lako uplašiti, ali ako ste malo uporni i željni naučiti, igra će vas nagraditi. Nema ništa zabavnije nego kada napokon složite taj Frame i oružje, uredite ih po svojoj volji i krenete u 40 minuta dug Survival (klanovi se ponekad natječu tko može izdržati duže), gdje vas horde neprijatelja, koji postaju jači svakih 5 min, pokušavaju rastaviti na sastavne dijelove. A vi i vaša ekipa ih kosite kao travu u proljeće. Tada se uistinu osjećate da se sve to farmanje isplatio. I nakon toga sastavite novi Frame s drugačijim sposobnostima pa njega iskušavate do krajnjih granica.

Naravno, ništa od toga ne morate raditi, ali u Warframeu uvijek pokušavate ostvariti neki novi cilj koji si zadate što vas ispunjava osjećajem uspjeha kao ni jedna igra do sad; i kada napokon otkrijete neke tajne u priči, samo će vas još više motivirati. Ja osobno imam blizu 400 sati igre, a imam normalan posao i sve stignem bez zaostajanja.

Warframe05

Možete čak uzgojiti ljubimce i voditi ih sa sobom u borbu!

Warframe je unikatna igra koja će vas uvući u svijet i kada zagrizete, nećete tako lako pustiti. Igra je dragulj koji se polira svakim novim updeteom. Toliko puno toga nisam napisao, ali ne želim ni napisati jer jedna od čari ove igre je da polako otkrivate što vama kao igraču Warframe može ponuditi. Probajte, jer vam ova igra pruža toliko puno, a neće vas koštati ni lipe. Zajednica je tu da vam pomogne i čim krenete igrati, shvatit ćete koliko predivnih stvari ima u Warframeu.

Osobno ću biti u igri ako vam treba pomoć. Možete me naći pod imenom Susken! Vidimo se, Tenno!

Oznake

Povezano

Back to top button
Close
Close