Recenzije

Recenzija | The Surge 2

Čujem zvono alarma. Budim se sa brutalnom glavoboljom. Izgleda da sam sinoć partijao kao Vanzemunac u Beogradu. Pogledam mobitel kad ono, 16.09. je*eni ponedjeljak. Vrhunski! Samo sam prespavao čitavu nedjelju. Žena me čudom ništa nije pitala. No, budimo iskreni. Nakon trinaest godina veze ni ja sam sebe ne bih ništa pitao kad bi se probudio ujutro i ugledao prokleti panda face mask preko čitavog lica. Odlučih se otuširati i doručkovati, te pokušati shvatiti što se se preksinoć točno desilo. “Svajpam” mobitel i kratkom pretragom nalazim hrpu videozapisa koje sam strateški odlučio obrisati, zapaliti i nukeati s Google Photosa. U ovakvim situacijama mogu vam pružiti jedan dobar savjet. Kad se natječete sa prijateljicom u ispijanju gin tonica, deep divera i raznoraznih demonskih kombinacija, budite uvjereni da ona može popit’ poput tri Zagorca.

Dnevnik malog Fensija.

Iznenađenje koje budi iz mamurluka. Doslovno.

Nakon što sam drmnuo kavu koja je u trbuhu uzrokovala nešto divlje, odlučih kao pravi ovisnik o socijalnim mrežama pogledati sve što se od prekjučer do danas izdešavalo. Naš glavni urednik, lider i duhovni vođa Hrvoje pustio je samo jednu poruku. SURGE 2? Sve mi je bilo jasno. Znao sam svoju misiju. Kao veliki ljubitelj Dark Soulsa, robota i svega onoga što jedna mlada djevojka želi čuti od svog ljubavnika, dragi moji gameri i gamerice… VRIJEME JE ZA REZANJE UDOVA!

Otkidanje udova mi ni nakon 50 sati nije dosadilo.

The Surge 2 možemo ukratko opisati kao akcijsku RPG techsouls survival igru. Svojim oružjem protivnicima sječete udove da bi ste dobili njihova oružja, oklope ili implatante koje zatim možete ugraditi sebi. Igra posjeduje puno elemenata “souls” igara, ali istovremeno znatno odskače od njih. Priča The Surgea 2 nastavlja se nakon završetka prve igre. Svijet The Surgea nalazi se u distopijskoj budućnosti u kojoj planet Zemlja broji posljednje dane. Sve što je ostalo od čovječanstva nalazi se u prenapučenim gradovima. Tokom godina umjetna inteligencija je toliko napredovala da je ljudska rasa za većinu poslova postala potpuno suvišna. Da bi ostali donekle relevantni, ljudi su prisiljeni obavljati teške fizičke poslove u predgrađima gradova pomoću egzoskeletona (Exorig). Priča Surgea je tmurna i predstavlja jednu crnu budućnost u kojoj je evolucija tehnologije direktno doprinijela propadanju ljudske civilizacije.

Što se događalo u prvoj igri?

U prvom The Surgeu igramo u ulozi paraplegičara Warrena kojem trebaju ugraditi egzoskeleton kako bi kao fizički radnik mogao početi raditi za CREO korporaciju. Svi exorigovi se radnicima permanentno ugrađuju na tijelo. Warrenu se tokom operacije nije ubrizgao sedativ, pa zbog boli pada u nesvijest. Budi se negdje usred pustoši okružen ne baš prijateljski nastrojenim bićima, pa kreće na put preživljavanja i otkrivanja što se tu zaista događa. Pred kraj priče Warren otkrije da je čitavo izvršno vijeće CREO korporacije umrlo zbog Surgea prilikom glasovanja za Projekt Utopiju – rakete čiji je cilj zaustavljanje globalnog zatopljenja putem nanita. Jedini koji je preživio je Jonah Guttenberg, predsjednik CREO korporacije koji tog dana nije bio u prostoriji. Guttenberg je ujedno i glavni krivac za sve događaje unutar prve i druge igre. Problem projekta Utopije je što su naniti opasni i mogu doprinijeti uništenju dobrog dijela čovječanstva.

Pokušavajući zaustaviti raketu Warren se sukobi s Rogue Procesom, mega nano čudovištem koji štiti polijetanje rakete. Warren uspijeva poraziti nano čudovište, međutim, raketa polijeće i više ju nije moguće zaustaviti. U nekoj skorijoj budućnosti komad rakete pogodi avion u kojem se nalazi mlada djevojka Athena – protagonistica The Surgea 2. Avion pada negdje blizu Jericho Citya, a vlada ga zatim stavlja u karantenu. Dok je naš Warren u komi, General Ezra Shields karantenu širi na čitav grad, grad kojim hara Defrag bolest, bolest nastala zbog nanita iz projekta Utopije. Znanstvenici Generala Ezre su na sve moguće načine pokušavali suzbiti bolest, da bi na kraju stigli do zaključka da je Athena Guttenberg, unuka Jonaha Guttenberga ključ spasa čovječanstva. Athenin glas budi našeg igrača iz kome i upozorava na opasnosti. Tu konačno započinje The Surge 2. Vrijeme je da je*emo sve živo i mrtvo svakome tko nam u našoj bolničkoj halji stane na put!

Specijalne mehanike

Izrada lika nije naročito detaljna, ali možete napraviti svoj Jasona Stathama. S bradom.

U izborniku izrade igrača možemo birati spol, rasu, detalje lica i odjeću. Prilično jednsotavno, ali za ovakav tip igre i ne toliko bitno. Nakon odabira izgleda, naš Warren se u zatvoru budi iz kome, uzima mehaničke mega boksere i tu kreće tutorial koji porukama na zidovima objašnjava mehanike igre. Postoji light i heavy napad, lock on, block i parry (koji je direkcionalan tj. držeći block moramo gljivu pomaknuti u stranu s koje stiže napad, što je potez kojim neprijatelj nekoliko sekundi bespomoćan), skakanje, možemo pucati iz Drona i koristiti implatante za liječenje. Pomoću pritiska lijeve gljive skačemo uz kretanje, što se može koristiti za zračne napade koji ovise o tipu oružja. Udaranjem protivnika pune se baterije koje se vremenom van borbe prazne. One naravno imaju svoju svrhu, a koristimo ih za više mehanika, što ću objasniti kasnije. Udaranjem, skakanjem i blokiranjem udaraca trošimo staminu. Kad potrošimo staminu više ne možemo napadati istim intenzitetom, pa je potrebno planirati povlačenje kako bismo je ponovno napunili.

Na samom početku nema previše toga za raditi. Probija se kroz zatvorenike do prvog minibossa kojeg je potrebno ubiti kako bismo otključali exorig, nakon čega se otključava mogućnost trganja i rezanja udova neprijateljima. Dijelu tijela kojeg neprijatelj ima oklopljenog radi se manja šteta sve dok ga ne razbijete. Nakon trganja oklopa zdravlje protivnika pada u kritični nivo, pojavljuje se tipka na ekranu koju držeći punimo, a zatim kreće brutalna slowmotion animacija gdje vaš lik na razne načine neprijatelju reže ud. Ako neprijatelju odrežete ruku u kojoj drži oružje, dok se istovremeno na njoj i dalje nalazi oklop, dobit ćete recept za izradu tog dijela oklopa i oružje koje je neprijatelj koristio.

Nestali Mirko (27) i Slavko (32). Zadnji put viđeni u kupovini vrućih kifla.

Na sebi možemo nositi 6 komada oklopa. Dva idu na ruke, dva idu na noge, jedan na glavu i jedan na prsa. Postoji veliki broj setova oklopa u igri s 3-set i 6-set bonusima, koji prilikom postavljanja pružaju raznorazne bonuse. Većina neprijatelja se respawna, ali neke neprijatelje s unikatnim dijelovima možemo ubiti samo jednom. Oni se određeni broj puta pojave u igri i potrebno je uložiti oprez ako se cilja na posebno oružje ili oklop. Svaki komad oklopa ima svoje statistike. Lagani oklopi imaju manje defanzivne sposobnosti, smanjuju trošenje stamine, ali imaju i slabiji impakt. Teža oružja s većim impaktom mogu udarcem neprijatelja poslati u kratkotrajni knockout prilikom čijeg trajanja on neće biti u mogućnosti napadati. Isto se može dogoditi i vama.

Napadanje u ritmu, jer ovo nije bilo kakva igra!

Napadanje ima svoj ritam. Ako bez razmišljanja “lupamo” po light napadu koristit ćemo više stamine nego tapkanjem u određenom ritmu. Neka oružja imaju drukčiji moveset ovisno o tome u kojem ritmu lupamo i kakve kombinacije koristimo. Ono što me se jako jako dojmilo je što dva identična koplja mogu imati skroz drugačije napade. I onda uzmite u obzir da postoji 9 tipova oružja što otvara velike mogućnosti. Svaki boss ima vlastito oružje koje odbaci prilikom smrti, dok neki bossovi imaju posebna V2 oružja koja možete otključati samo ako ga ubijete na specijalan način. Ta oružja imaju isti moveset kao i originalne verzije, ali prilikom izvođenja nekog comboa imaju dodatni efekt. Oružja mogu na sebi imati posebne elemente. Mogu raditi čistu fizičku štetu, biti otrovna, zapaljena, električna i nano. Istog neprijatelja možete zapaliti, otrovati i opaliti strujnim udarom, a zatim ga na najbrutalniji način obezglaviti. Sve te elemente možete kombinirati mijenjanjem oružja usred borbe. Neke manje neoklopljene neprijatelje možete s leđa unakaziti jednim udarcem brutalnim mega maljem, dok nekog nabrijanog oklopljenog robota možete s brzim električnim rukavicama držati onesposobljenog. Sve ovisi o tome kako želite igrati. Ja sam, primjerice, pred kraj igre naišao na koplje koje ima specijalni moveset gdje bi započevši sa heavy udarcem i brzim tapkanjem light udarca vaš igrač postao balerina, koja vrteći se s kopljem melje sve ispred sebe i reže glave kao mesoreznica iz Konzuma. Predivno!

Permanentno rješavanje glavobolje .

Ubijanjem neprijatelja dobivamo techscrapove – valutu kojom kupujemo stvari od prodavača, koristimo za izradu predmeta, unaprjeđujemo iste, te kao XP bodove koje koristimo za leveliranje. Svaki naredni level daje 2 poena za statistike. U The Surge 2 postoje tri statistike: zdravlje, stamina i jačinu baterije. Dok prve dvije same sebe objašnjavaju, jačina baterije pojačava jačinu injekcije za liječenje i količinu maksimalnog broja baterija koje igrač može imati usred borbe (maksimalnih 5). Svakim narednim levelom povećavamo i snagu samog exoriga. Osim što svaki dio oklopa zahtjeva određenu količinu snage od exoriga, postoje implatanti koji vam pružaju posebne efekte. Primjerice, na samom početku može se nabaviti implatant koji pokazuje s koje strane stiže udarac te vam time “olakšava” parryanje. Parry mehanika je slična je onoj u “souls” igrama, ali istvoremeno i kompliciranija jer parry morate usmjeriti ovisno o tome s koje strane stiže udarac. Također, tu je i break bar kod bossova koji se prazni uzastopnim uspješnim parryima, što zatim otvara prozor od nekoliko sekunda kod kojih ga možemo ošamućenog mrcvariti.

Usporedbe sa “souls” igrama

Kad smo kod “souls” igara, smrt je prilično slična. Umiranjem se vraćamo na medibay koji funkcionira kao bonfire, a techscrapove gubimo slično kao duše u “soulsima”. Razlika između “souls” igara i The Surgea je što u The Surgeu postoji vremensko ograničenje za prikupiti izgubljene techscrapove, ali i u tome što iste možemo i bankirati eliminirajući tako bilo kakvu mogućnost da ih izgubimo. Ipak, konstantnim ubijanjem neprijatelja techscrapovi koje imate kod sebe se multipliciraju, pa je potrebno pametno balansirati između bankiranja i nošenja techscrapova kod sebe. Prisutan je određeni rizik, dok s druge strane postoji prostor za bogatu nagradu. Multiplikator se resetira prilikom smrti ili korištenjem medibaya.

‘Alo mala kraj se bliži, uzmi papire i preko granice biži!

Kao i u “soulsima”, količina potrebnih techscrapova za svaki naredni level se povećava. Smrt možemo izbjeći korištenjem implatanata za liječenje. Iako im broj ograničen, možemo u bilo kojem trenutku iskoristiti bateriju za punjenje implatanata. U kasnijoj fazi igre postoje i drugi implatanti koje možemo koristiti u borbi. Neki od njih daju postotnu regeneraciju zdravlja kroz duže vrijeme, neki daju jaču štetu, a neki od njih pretvaraju postotak štete u zdravlje. Bilo za aktivne ili pasivne implatante, postoji 12 slotova za opremanje, a koji se otključavaju s leveliranjem. Kao i opremu, aktivni implatanti se mogu pojačati na medibayu korištenjem komponenta koje se dobivaju rezanjem udova neprijatelja.

Multiplayer koji to nije

U The Surge 2 postoji i mutlipayer komponenta, ali ne u tipičnom smislu. Za razliku od “souls” igara, The Surge 2 ne posjeduje nikakvu direktnu interakciju s drugim igračima. Ovdje imamo revenge ,tj. nemesis sistem gdje će određeni neprijatelj imati “revenge” status ako je ubio nekog od vašeg prijatelja sa Steama. Eliminacijom “revenge” neprijatelja dobivate više techscrapova i znatno više materijala. Kad neki prijatelj umre u svojoj igri, u vlastitoj možete naići na njegovo tijelo pa se počastiti njegovim punjačem baterije, što je iznimno korisno ako na tijelo naiđete kod bossa. Treća multiplayer komponenta je mogućnost postavljanja grafita kojeg vide ostali igrači. Pa tako postoji i poseban quest koji postavlja zadatak da u svaki dio grada postavite po jedan grafit.

Suborac je pao, ali nije bilo uzalud!

The Surge 2 je open world igra brutalno dobro povezana između lokacija s pregršt kratica i rutama s kojima se može smanjiti vrijeme tranzicije. Zvuči kao “souls” igre, ali nije tako, jer dok u The Surge 2 postoji određena sloboda ovo je ipak linearnija igra, pa se na neke lokacije ne može stići prije nego se riješi određeni dio priče. Tu su i markeri koji upozoravaju da rješavanjem narednog questa neki dijelovi grada više neće biti dostupni, što je opravdano širenjem nanita koji za sobom povlače kaos i uništenje. Kako biste kompletirali čitavu igru trebat će vam 35 do 40 sati.

Grafički je The Surge 2 lijepa igra. Kako prolazite kroz igru grad se sve više uništava što izgleda poprilično impresivno. Igru sam igrao na maksimalnim postavkama, a FPS je većinom bio konstantnih 60 FPS-a. U review verziji je bilo ponešto grafičkih glitcheva i poneko rušenje, ali na neke veće bugove nisam naišao. Svi veći problemi riješeni su nadogradnjom par dana prije izlaska, pa je zbilja neuobičajeno u današnje vrijeme da je igra na dan izlaska zaista i igriva. Što je veliki plus. Zvuk u igri je je također kvalitetno odrađen. Muzika kul, ali ja sam ipak tip osobe koji će u pozadini radije slušati Maidene, Manowar ili Jessicu Simpson. Stvar ukusa right?

Sveukupno sam do sad igru igrao oko pedesetak sati i dosegnuo level 129. Završetkom zadnjeg bossa, prelazite u New Game + koji ima nešto drugačiji početak te ima znatno jače protivnike. Dalje nisam previše napredovao, a taj užitak ću podijeliti s vama na streamu! 🙂

The Surge 2

. - 86%

86%

Vrhunska igrivost, fluidna borba, savršene egzekucije, a neprijatelji nemilosrdni. The Surge 2 je prirodni lijek za riješavanje frustracija!

Oznake
Back to top button
Close
Close