Recenzije

Videorecenzija | Apex Legends

Respawn studio, najpoznatiji po fenomenalnom FPS-u Titanfall ovih dana je na iznenađenje mnogih izbacio novu battle royale igru smještenu upravo u Titanfallov univerzum.

Iznenađenje!

Veliko je to iznenađenje bilo iz nekoliko razloga. Naime, nitko nije očekivao novu battle royale igru koja će doći doslovno “preko noći”. Apex Legends nije bio najavljivan, nije bilo trailera ni screenshotova, nije bilo baš nikakvih informacija. Štoviše, kada se saznalo da je Respawn u pitanju, svi su sumnjali na Titanfall 3. I onda se 4. 2. 2019. u 21 sat dogodilo predstavljanje igre koja je odlučila srušiti trenutno najpopularniju battle royale igru – Fortnite.

Šalite se, zar ne?

Kod puno igrača to je izazvalo podsmjeh zato što je zadnjih godinu dana bilo puno sličnih pokušaja koji naravno nisu urodili plodom. Međutim, igraća zajednica nije bila spremna na lukav EA-ov potez koji je Apex Legends ovih dana podigla na sam vrh popularnosti.

Twitch i YouTube kanali doslovno gore od Apexa, poznati streameri počeli su preko noći napuštati Fortnite i publici servirati novog kralja battle royalea. Stoga hajmo vidjeti kako je to jedan Apex Legends preko noći skinuo Fortnite s trona!

Optimize-your-FPS-on-Apex-Legends-3.png
Trening je kratak i odličan uvod u mehaniku igre

Nije u šoldima sve… ili ipak jeee!

Prva stvar koju morate znati je da nije u kvaliteti sve… Ok, Figo, što ti pričaš?!

Pa dobro, naravno da svaka igra koja se danas želi probiti na tržištu mora biti kvalitetna i inovativna. Apex Legend to čak i jest. No važnija stvar od toga sigurno je da mora pratiti trend Fortnitea koji je svoju publiku najlakše pridobio svojom isplativošću i jednostavnošću. A to znači da je igra dostupna na svim platformama, da je besplatna i da ima crossplay odnosno međuplatformsko igranje.

EA je znao da bez tih aduta neće zasjesti na sam tron popularnosti te je bez imalo razmišljanja odlučio sve to pružiti igračima u Apex Legendsu. Igra je trenutno dostupna na svim velikim platformama i besplatna je od prvog dana. Što se tiče crossplaya, on trenutno nije omogućen, no developeri su odmah u startu potvrdili da ta mogućnost stiže vrlo brzo.

Na tržištu ipak postoji već puno besplatnih battle royale igara koje su pokušale nešto slično, ali im taj potez nije pošao za rukom. Najviše iz razloga što to nisu bila inovativna i kvalitetna ostvarenja. Pogađate, Apex Legends odnosi pobjedu i po tom pitanju.

Apex-Legends-Bild-1.jpg
Mapa pršti od zanimljivih lokacija i živopisnih boja

Inovacije mi daj, brate!

Naime, Apex Legends uspio je ono što drugim battle royale igrama danas ne uspijeva. Uveo je mnogo noviteta u sam žanr i prezentirao ih kroz kvalitetno vizualno i igraće iskustvo. Odmah u startu uočavate da ovdje ne vrijedi pravilo kao u drugim battle royale igrama. Dok u drugim BR igrama iskačete iz aviona kao obični pijuni, ovdje morate birati između trenutno 8 dostupnih legendi, tj. klasa.

Svaka legenda posjeduje određene moći kojima se razlikuje od ostatka ekipe. Pa tako imamo heroje koji mogu postavljati portale i putovati kroz njih, heroje koji postavljaju duplikat samog sebe kao mamac, heroje koji imaju mogućnost liječenja vlastite ekipe ili skeniranja prostora od mogućih neprijatelja itd. iako trenutno ima samo osam heroja, Respawn je već najavio da nove legende stižu u bliskoj budućnosti. Od tih osam heroja svaki je specifičan po nečemu i na vama je da isprobate njihove moći. Taj je potez Apex Legendsu omogućio da iskoči iz istog vrhnja i da donese nešto novo u battle royale žanr. Ne možete ni zamisliti kakve sve varijacije su moguće kad se heroji nađu na terenu!

Apex-Legends_20190204224025.jpg
Svaka od legendi posjeduje interesantne moći i kvalitete

Šarenilo na svakom koraku!

Odlična igrivost ne vidi se samo u korištenju legendi i njihovih moći, nego se kvaka nalazi i u fluidnom i laganom kretanju likova. Ako moramo uspoređivati gameplay, spomenuli bismo poznati Blackout. Naime, kretanje likova brzo je poput onog u Blackoutu, opremanje oružjem i dodacima također je identično, samo što Apex pruža više mogućnosti i varijacija u kretanju. No, da ne bismo miješali kruške i jabuke, Blackout više vuče na realizam, dok je Apex Legends sve samo ne ozbiljna battle royale igra.

To potvrđuje i grafika igre koja više vuče na crtanu bojanku nego na surov današnji svijet. I to nas posebno veseli. Jarke boje koje ocrtavaju ovu prekrasnu battle royale igru daju joj posebnu čar i mjesto u kutku igraće industrije. Nešto slično je već učinio Fortnite, no nitko tako dobro kao Apex legends. Lude boje savršeno pristaju uz ovaj brz i fenomenalan gameplay. Kad zaigrate ovu igru, jednostavno će iz vas nestati sva depresija, a oči će vam doživjeti pravi mali raj. Tome će pripomoći i humor vaših legendi koji je prisutan na svakom koraku.

2-apex-legends-is-a-squad-based-shooter-and-you-should-play-it-that-way.jpg
Kretanje mapom inovativno je i fluidno

Interakcija među igračima

Možda i najveći odmak, i to ne samo u battle royale žanru nego u multiplayeru općenito, dolazi u vidu interakcije s ostatkom ekipe. Govorimo o načinu komuniciranja koji je napravljen toliko detaljno i kvalitetno da ovu igru skoro možete igrati bez slušalica. Naime, Apex Legends ima jednostavan i lagan način označavanja ama baš svega na mapi. Pritiskom jedne tipke možete označiti svaki predmet na ekranu, potvrditi kompanjonu njegovu oznaku, priupitati za municiju, zdravlje, pokazati na neprijatelje, ma ama baš sve… Skoro da vam ne treba headset koji je do danas bio neophodan gamerski pribor za svaku battle royale igru!

7oPkWPR7MXmNNzDER6BYRb.jpg
Novi level interakcije među igračima

Tuto finito ili tek počinjemo?

I tako, došli smo do samog kraja i primijetili da u cijeloj recenziji nismo našli ni jednu zamjerku samoj igri. Pogubili smo se među onih 10 milijuna igrača koji trenutno “peglaju” ovu stvar i svaki dan sve više usavršavamo naš skill. Možda smo zbog toga malo i zažmirili na neke propuste kojih naravno ima.

Među propuste svrstali bismo trenutno malen broj dostupnih legendi/heroja te odvratno skupe mikrotransakcije kojih nas EA nije poštedio ni u ovom naslovu. No, važno je napomenuti da zaključane legende možete osvojiti progresijom u igri, a kozmetički detalji i dalje nisu nešto što će vam pomoći da lakše postanete šampion u ovoj igri! Još bismo napomenuli da nažalost trenutno postoji samo mode od tri igrača u ekipi. Dakle, nedostaje Solo, Duo ili Squad, no to također, prema tvrdnjama developera, dolazi u igru.

Pričao je meni tata…

apex-legends.jpg
Kad je EA u pitanju onda nas ovo ne čudi

FFA.hr je na samom izlasku igre upozoravao igrače da se ovdje ne radi o samo prolaznom hitu, nego o kvalitetnom pomaku u već zasićenom battle royale žanru. Developeri najavljuju ogromnu podršku za sam naslov, a igra već svojim trenutnim sadržajem i kvalitetom oduzima tron ostalim naslovima. Hoće li se ovaj fenomen nastaviti, mi vjerujemo da hoće, jer Legende nikad ne umiru!

Apex Legends

a - 91%

91%

Apex Legends je kvalitetan pomak u battle royale žanru te zarazno iskustvo u kojem svaki gamer može besplatno uživati!

Oznake

Povezano

Back to top button
Close
Close