Vijesti

50% PlayStation igrača još uvijek igra na PS4

I dok nije toliko neobično da mase igrača ostaju na staroj generaciji konzola, PS4 je posebna priča. I dok Sony svakako zna kako je to još od PS2, konzole koja je svoje posljednje igre dobila uoči izlaska upravo PS4, sada zavaljujući PSN-u imamo egzaktne podatke.

U prezentaciji koju su zajedno iznijeli novi par šefova PlayStationa Hideaki Nishino i Hermen Hulst stoji kako je na PSN-u zaključno s travnjem ove godine bilo 49 milijuna aktivnih PS5 konzola i isto toliko aktivnih PS4 konzola. Dakle, aktivnost se podijelila točno na pola.

Uzevši to u obzir, igrači gotovo dvostruko više igraju na PS5 – 2,4 milijarde sati u odnosu na 1,4 milijardi igranih sati na PS4.

Manji broj ekskluziva nadoknađuje prihod od mikrotransakcija

Također, jedan od grafova jasno ukazuje i veću potrošnju. Primjerice, PS5 je u svoje 3,5 godine prodao više nego dvostruko više dodatnog sadržaja (DLC-ova i mikrotransakcija) nego što je to učinio PS4 u svoje prve 3,5 godine.

Ono u čemu PS5 kaska u istom periodu u odnosu nad starijim bratom je prodaja igara, što se svakako može pripisati slabijom ponudom, većim cijenama igara, ali i uzletom pretplatničkih usluga. Tu su i live service igre koje već treću godinu za redom, uključujući i godišnje sportske franšize, čine više od 50% ukupnih prihoda na PSN-u.

Povezano