Vijesti

Amazon prodaje piratske kopije igara

E moj Amazone…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odeš lijepo na internet u šoping nekih igara po želji, nađeš neke od njih za “siću” na, primjerice, Amazonu, kupiš smatrajući da si čak i tom “sićom” podržao razvojni tim igre, izdavača, Amazon i koga sve ne u tom lancu, kad ono to uopće ne mora biti istina…

Tako se to dogodilo na primjeru člana Reddita po imenu CodependentlyWealthy. Kupio je igru Frostpunk za 3$ te shvatio da je to zapravo prepakirana igra sa GOG-a. Netko je izmjenio installer, postavio ime “Ace Media Group LLC” te igru kao takvu samo smjestio na Amazon i odlučio prodavati. Sve bi to izgledalo totalno legitimno da deinstalacija ne radi. GOG meta podaci i Galaxy64.dll (GOG klijent) su ostali u igri što bi značilo da je igra prethodno kupljena s GOG-a ili skinuta sa sumnjivih stranica.

Još jedan primjer takve prodaje je igra Lords of Xulima koja se prodavala na Amazonu krajem prošle godine po cijeni od 1,99$ DRM free. Razvojni tim Numantian Games je upozorio korisnike da ne kupuju tu igru na Amazonu jer je to piratska verzija odnosno oni nemaju veze s njenim postavljanjem na Amazon. Situacija još uvijek nije riješena.

Tko zna koliko ima još takvih igara

Problem je što je očito vrlo jednostavno ubaciti piratske igre na Amazon i prodavati (očito da Amazon baš i ne provjerava legalnost istih odnosno očito nema neki sustav provjere softvera), a kada se pravi autor/vlasnik tog softvera javi da se taj piratizirani softver makne, proces postaje dugotrajan, prepun dokumentacije i natezanja poput Hrvatske birokracije. Neki slučajevi čak ostanu nerješeni jer Amazon baš i ne mari za sve dok kupci uglavnom uspiju vratiti novac procesom refundacije. Neki takav softver čak zna imati i maliciozan softver u sebi što je zabrinjavajuće.

Ako vidite neki odličan deal za pojedinu igru na Amazonu, razmislite dvaput prije nego posegnete za karticom i kupite tu igru jer postoje velike šanse da ste kupili pirata. Radije koristite provjerene servise kao što su Steam, GOG i slični.

{loadposition pratinas}

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano