Vijesti

Blizzard napušta Kinu, gase se World of Warcraft, Diablo, Overwatch…

Nakon više od desetljeća suradnje, Blizzard i kineski NetEase nisu se uspjeli dogovoriti o produženju dogovora o izdavanju Blizzardovih igara u Kini, priopćio je američki izdavač.

Kao posljedica toga početkom 2023. NetEase će ugasiti većinu Blizzardovih igara u Kini. Između ostalih, to znači kraj za igre poput World of Warcrafta, Overwatcha, Hearthstonea, Diabla, Warcrafta… Svi oni bit će nedostupni od 23. 1. iduće godine.

Istovremeno, to se ne odnosi za Diablo Immortal za kojeg Blizzard ima dogovoren aranžman neovisno o dosadašnjoj suradnji s kineskim internetskim gigantom. Također, Blizzard još uvijek traži alternativna rješenja za sve nabrojane igre.

Kinesko tržište je veliko, a Blizzardove igre tamo jako dobro kotiraju, međutim, zakoni svojstveni toj državi prilično su bizarni, uključuju jako puno cenzure i ograničenja, stoga se izdavači sa zapada najčešće odlučuju na suradnju s lokalnim razvojnim studijima te izdavačima. Oni u zamjenu za određenu proviziju prerađuju igre, prevode ih te se brinu o tome da su uvjeti korištenja u skladu s tamošnjim zakonima.

Povezano