Vijesti

PS5 i XSX diskovi za pohranu bit će jako skupi, otkrivene prve cijene

S jučerašnjim otkrivanjem slabije next-gen konzole Xbox Series S bez Blu-Ray pogona i s diskom veličine samo 500GB ponovno se postavilo pitanje problematike zapremnine prostora. Za jednu digitalnu konzolu pola terabajta memorije čini nam se premalo, a sada je procurila cijena proširive memorije za nove Xbox konzole.

Ako je vjerovati najnovijem leaku, Xboxov partner Seagate nudit će posebne proširive PCIE 4.0 memorije za XSX i XSS (veličine malo debljeg palca) po cijeni od 219 dolara za 1 terabajt. Dakle, na našem tržištu i pretvoreno u eure očekujte cijenu od nekih 1700 kuna. Podsjetimo se da čitava konzola košta tek $299.

Radi se o PCIE 4.0 NVMe SSD disku propusnosti memorije 2.4 GB/s. Odlične brzine, ali po paprenoj cijeni. Napomenimo kako ćete, za razliku od PlayStationa 5, za Xbox konzole moći kupiti samo tu jednu licenciranu vrstu memorije čime je praktički stvoren monopol i prisiljeni ste platiti tu cijenu.

Muke po PS5

S druge strane, SSD PlayStationa 5 bit će nešto posebno s čak 5.5 GB/s propusnosti memorije. Dakle, više nego dvostruko brže od Xbox konzola. Što ne mora nužno značiti i dvostruko skuplje, ali skuplje definitivno. Ipak, dobra stvar je što ćete PS5 moći nadograditi bilo kojim SSD-om na tržištu ekvivalenta PS5 ili bržem. Međutim, postoji i loša strana. Takvih diskova još uvijek nema na tržištu, a kada i budu dostupni, trebat će se voditi računa da dimenzijama stanu u poseban SSD utor.

Prve takve diskove očekujemo do kraja mjeseca kad će led probiti Samsung s 980 PRO uz još uvijek nepoznatu cijenu, ali sigurno značajno veću od 200 dolara, a na našem tržištu i preko 2000 kuna za terabajt. 980 PRO je sa otprilike 7 GB po sekundi definitivno overkill za PS5, stoga vjerujemo kako ćemo već početkom 2021. godine imati bolji izbor s brzinama bližima PS5 SSD-u i cijenama oko 1700-2000 kuna za terabajt. Kasnije i niže.

Samsung 980 Pro prvi će na tržištu premašiti PS5, ali uz paprenu cijenu.

Budući da će obje PS5 verzije nuditi samo 825GB prostora minus 100-ak gigabajta za operativni sustav, prostor za pohranu bit će ozbiljan problem. Međutim, i Microsoft i Sony najavili su podršku za eksterne USB 3.0 klasične diskove s kojih ćemo moći pokretati XONE/PS4 igre. Ne vidimo razlog zašto na njih ne bismo mogli pospremati i XSX/PS5 igre, pa ih vratiti na interne SSD diskove kada ih zatrebamo. Tako će i biti. Sigurni smo.

Dakle, ako ste prosječan gamer, na novim konzolama još neko vrijeme najisplativije će biti koristiti dodatne USB 3.0 klasične tvrde diskove. 300-ak kuna za terabajt je nešto za što se isplati žrtvovati 20-ak minuta čekanja po igri za transfer na interni SSD disk.

Povezano