Vijesti

Elon Musk je zaposlio lika koji je hakirao PS3, trebao bi popraviti ono što drugi nisu mogli godinama

Elon Musk je krajem listopada preuzeo Twitter za 44 milijarde dolara i teško je opisati što sve se izdogađalo od onda. Otpustio je većinu zaposlenika, s njima se sada javno obračunava, onima koji su ostali uskratio je fine cateringe, vratio je Trumpa i Kanye Westa, a čitavo to vrijeme traži nadprosječno sposobne inženjere koji će biti spremni danonoćno raditi na poboljšanjima te društvene mreže.

Jednog je pronašao u George Hotzu, gamerima poznatijeg kao Geohota. On je 2008. uspio jailbreakati iPhone, godinu poslije hakirao je, odnosno bolje rečeno – otključao je PS3. Kako je kasnije otkrio, zasmetalo mu je to što je Sony inicijalno obećao mogućnost pokretanja Linuxa na PS3, pa je zabranio. Hotz je hakiranjem pronašao način kako pokrenuti Linux, a ostali su to isto iskoristili za kasnije piratiziranje igara. Sve je kulminiralo na sudu, gdje se sa Sonyjem naposlijetku ipak uspio nagoditi.

Međutim, Hotz je kasnije ostvario zavidnu karijeru, prvenstveno kao osnivač Comma AI-a, tehnologije koja asistira u vožnji većine najnovijih automobila svih proizvođača. Nakon 7 godina, nekoliko velikih krugova investicija i lansiranja uspješnog proizvoda, Comma AI-u sada predstoji proboj na tržište. A Hotz se ne vidi kao direktora kompanije i poslovnog čovjeka, stoga je krenuo u potragu za novim izazovima.

Musk ga je želio u Tesli koja razvija vjerojatno najnapredniji sustav autonomne vožnje na svijetu. Hotza to nije zanimalo, čak su se tada i posvađali, ali zato je Twitter znatno bolji izazov. Musk ga je zaposlio na 12 tjedana da riješi jedan od najvećih problema – pretraživanje.

Svatko tko je ikad pretraživao išta na Twitteru zna kakva je to patnja. “Nema šanse da jedan lik popravi u nekoliko mjeseci ono što su tisuće drugih pokušavali godinama”, skeptični su drugi. Hoće li uspjeti? “Dat ću sve od sebe”, kaže lik koji je jednom hakirao PS3.

Povezano