Vijesti

Glumci za igre danas kreću u veliki štrajk, najavljuju odgode igara

Nakon što su se glumci iz filmske i TV industrije izborili za svoja prava, danas u borbu kreću članovi američkog SAG-AFTRA sindikata, glumci koji pružaju glasove u videoigrama.

Masovni štrajk kreće danas, a on slijedi nakon mjeseci očito neuspješnih dogovora s predstavnicima najvećih izdavača i razvojnih studija gaming industrije. Navode se Activision, EA, Insomniac, Epic Games, Rockstar, WB Games i drugi, a svi oni ostat će bez velikog djela talenta, članova najmasovnijeg sindikata u toj branši.

Iz sindikata poručuju kako je dogovor postignut po brojnim pitanjima, ali pregovori koji traju već dvije godine lome se po pitanju umjetne inteligencije. “Nećemo pristati na dogovor koji tvrtkama omogućuje zlouporabu umjetne inteligencije na štetu naših članova. Što je previše, previše je. Kada te tvrtke ponude ozbiljan sporazum s kojim naši članovi mogu živjeti i raditi, bit ćemo ovdje spremni za nastavak pregovora”, poručuju iz sindikata.

Upitno korištenje umjetne inteligencije

Sporno je i to što razvojni studiji, tvrde iz SAG-AFTRA-e, testiraju i rade glasovne te vizualne modele upravo na glumcima, koriste njihova lica, glasove i tijela, o čemu glumci nisu obaviješteni ni kompnezirani. Dodaju kako su glumci u filmskoj, TV i glazbenoj industriji dogovorili temeljnu zaštitu po tom pitanju, ali glasovni glumci nisu zaštićeni.

Iz sindikata su uvjereni kako imaju i podršku javnosti, ali nešto se pita i drugu stranu. “Razočarani smo jer je sindikat odlučio odstupiti iz pregovora sada kad smo toliko blizu dogovara”, poručuju razočarani predstavnici velikih izdavača i razvojnih studija. Dogovori su postignuti ili su blizu postizanja u 24 od 25 točaka, uključujući i “povijesno povećanje plaća”, dodaju.

Kako bilo, definiranje korištenja umjetne inteligencije glumcima je očito bitna stavka, a ako štrajk potraje kao neki drugi štrajkovi u Hollywoodu, izvjesne su odgode najvećih igara današnjice.

Povezano