Vijesti

Hrvatski game developer svoju je prvu samostalnu igru posvetio oboljelima od demencije i njihovim bližnjima

„Jedan tako ‘mali’ projekt, kroz koji naučiš toliko puno.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gornjim je riječima hrvatski kreator videoigara, Josip Makjanić, opisao izradu svoje prve samostalne igre, Day in Dementia, kratkog platformera koji ilustrira život osobe s Alzheimerovom bolesti. Alzheimerova bolest je neizlječiva degenerativna bolest mozga koja dovodi do demencije odnosno pogoršanja intelektualnih sposobnosti od čega najočitije bude gubitak pamćenja. Oboljeli najprije gube kratkoročno pamćenje, kasnije i ono dugoročno, te u napredovalim fazama bolesti često odlutaju i psihički i fizički jer ne znaju više tko su. Budući da počinju zaboravljati dijelove svog života i identiteta, oboljeli s vremenom prestanu prepoznavati svoje bližnje, stoga Alzheimerova bolest pogađa i njih, pogotovo ako ostanu uz oboljelog kako bi se o njemu brinuli.

Upravo njima Josip je posvetio svoju igru Day in Dementia čija priča prati osobu oboljelu od Alzheimera i osobu koja se o njoj brine te je moguće upravljati s oba lika. Na početku svakog nivoa nalazi se čudovište koje predstavlja Alzheimera. Da bi ono nestalo, igrač mora skupiti sličicu koja predstavlja izgubljeno sjećanje oboljelog, a u tome mu na nekim nivoima pomaže osoba koja na sebi nosi platformu. Ta platforma simbolizira teret s kojim se susreću osobe koje se brinu o oboljelima. Nakon što je čudovište nestalo, a sjećanje vraćeno, igrač dolazi na platformu u boji i prisjeti se svog života – sve do novog dana odnosno novog nivoa kada je sve opet crno-bijelo i nepoznato. I na taj je način simbolično prikazan život oboljelih od Alzheimerove bolesti te težina nošenja s njome.

Day in Dementia može se igrati besplatno u internetskom pregledniku, a u slučaju da zapnete na jednom od nivoa, tu je i vodič. Valja istaknuti i da su sve animacije i crteži u igru crtani olovkom na papiru, a taj tradicionalni umjetnički izričaj posebnost je Josipovog studija CrobbitArts o kojem smo već pisali. Nasmijanog Josipa možete vidjeti na slici ispod, a kako nam je rekao – doći će vrijeme i za ”dugometražnu” igru ovakvog tipa – što nam je drago čuti. 

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano