VijestiZanimljivosti

Igrači na Steamu potrošili milijarde na igre koje ne igraju

Znate li što je “hrpa srama”? Hrpa srama je onaj backlog igara kakvog danas, kada su igre sve dostupnije, imamo svi. Igre koje čekaju svoj red na igranje, a najvjerojatnije ih neće nikada dočekati. Jer dobrih igara je nikad više, a vremena je isto ili sve manje. Osobito ta “hrpa srama” dolazi do izražaja na Steamu, platformi na kojoj je igranje najpovoljnije već preko 10 godina.

Nema akcije do sezonske Steam akcije, a igre su ponekad toliko jeftine da ni ne razmišljamo. Samo platimo. Pa kad dođu na red. A potom su tu i brojni paketi igara poput onih na Humble Bundleu gdje igre samo kapaju… Koliko vrijede sve te noedigrane igre? Istražili su PCGamesN i Steam ID Finder.

Godišnji BDP poput BiH

Vrijede, kažu, oko 19 milijardi dolara. Kako su došli do tog iznosa? Oko 10% registriranih Steam računa su javni. To je 73 milijuna računa, iz čijih profila su izvukli igre koje ti igrači nikada nisu igrali. Vrijednost svih takvih igara ukupno 1,9 milijardi dolara, a grubim umnažanjem s 10 kako bi procijenili onih 90% računa koji su zaključani, stižu do tih 19 milijardi. Godišnjeg BDP-a država poput Nikaragve, Nigera, Čada ili Mauricijusa i tek nešto manje od BDP-a Bosne i Hercegovine.

Iznos je to koji možda i nije najtočniji, ali prilično dobro odražava koliko novca trošimo na nešto što ne igramo. Pritom uzmite u obzir kako Valveu od istog otpada oko 30%. Dakle, milijarde za prodaju doslovno magle.

Povezano