Vijesti

Kreativni direktor u Stadiji smatra da bi streameri trebali plaćati developerima

Zašto dio zarade streamera nebi išao i developerima koji rade te iste igre? Zapitao se to Alex Hutchinson, nekada glavni čovjek iza Assassin’s Creed 3 i Far Cry 4 igara, a danas kreativni direktor Stadijinog studija u Montrealu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hutchinsonov komentar na Twitteru brzo je postao jedan od najpopularnijih na toj mreži, a do trenutka pisanja ovog teksta skupio je preko 17 tisuća komentara.

Veliki streameri negoduju jer se njihovi klipovi miču s interneta zbog nedopuštenog korištenja licencirane glazbe, a kako kaže Hutchinson, veća briga trebala bi biti činjenica da za igre koje igraju i od kojih zarađuju ne plaćaju licence.

Ipak, stvarno stanje gaming industrije fundamentalno je drugačije, odnosno popularni streameri u biti vlastitim igranjem promoviraju igre, a oni najveći malo što uopće igraju ako im developeri i izdavači ne plate.

Na noge su se digli brojni popularni streameri poput DanTDM-a kojeg na Youtubeu prati 24 milijuna ljudi, a koji kaže upravo ovo što smo napisali iznad. Dan mu je kasnije spočitao činjenicu da su mu upravo iz Google Stadie plaćali da ih promovira.

“Gledajte onda u zid”

Javio se i Boogie koji poručuje da bi se Hutchinson trebao bolje educirati po tom pitanju. Međutim, najjači odgovor je imao xQcOW (3.7 milijuna followera na Twitchu) sa slikom onoga što bi u tom slučaju trebali gledati.

I dok streameri nastavljaju udarati po sirotom Hutchinsonu, Google radi tzv. damage control. Oglasio se šef Youtubea.

https://twitter.com/Fwiz/status/1319378835125628928

Kako kaže Ryan Wyatt, oni iz Googlea smatraju kako su izdavači i kreatori stvorili jednu predivnu simbiozu od kojih profitiraju jedni i drugi. A Youtube će i dalje nastaviti raditi na tome da budu zadovoljni obje strane te na kraju krajeva sami korisnici.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano