Vijesti

Microsoft je u samo tjedan dana prekršio veliko obećanje koje je dao Xbox igračima?

Kasno sinoć kada sam u miru pogledao jučerašnju Xbox Series X konferenciju, za oko (između ostalog) zapeo mi je jedan detalj. Neke od igara koje smo vidjeli ne dolaze na Xbox One, iako je samo prije 7 dana Microsoft izjavio da neće nikoga tjerati barem još dvije godine na kupnju Xbox Series X konzole.

You won’t be forced into the next generation. We want every Xbox player to play all the new games from Xbox Game Studios. That’s why Xbox Game Studios titles we release in the next couple of years—like Halo Infinite—will be available and play great on Xbox Series X and Xbox One. We won’t force you to upgrade to Xbox Series X at launch to play Xbox exclusives.

Znači li to onda da Forza Motorsport, Avowed, As Dusk Falls, Everwild, State of Decay 3 i Fable neće izaći još minimalno dvije godine jer niti jedna od nabrojanih igara nije imala oznaku da izlazi za Xbox One, ili je Microsoft već prekršio svoje obećanje? Sve navedene igre dolaze na Xbox Series X i PC. Nigdje se ne spominje Xbox One.

Ako će gore spomenute igre izaći tek 2023. godine, postavlja se pitanje koje ćemo mi to Xbox first party uopće igrati do tada? Ori u 120 FPS-a i Halo Infinite?

S druge strane, sigurno je bolje za sve buduće vlasnike XSX konzole da spomenute igre ne izlaze za Xbox One jer će developeri moći iskoristiti svu snagu koju ima XSX. Pogledajte samo koliko je Xbox One unazadio Halo Infinite koji izgleda kao X360 igra. Doduše, potvrđeno je da je prikazan early build igre koji se vrti na PC-u, ali svejedno.

Microsoft potvrdio da je XSX vodeća platforma za razvijanje igara

Sve buduće first party igre će biti prvo razvijane za Xbox Series X, a tek onda za druge platforme (ako uopće dođu na Xbox One) što znači da slabiji hardver ne bi trebao kočiti razvoj next-gen verzija.

Postoji jedino mali problem u svemu tome – Microsoft stalno šalje nejasne poruke koje se mogu protumačiti na više načina. Ovo je njihov službeni odgovor koji nam se čini da između redaka zapravo kaže: “Halo Infinite je zadnja first party ekskluziva koja će izaći na Xbox One, a sve druge igre dolaze samo na Series X i PC.” Mi osobno mislimo da je to jedino ispravno, ako želimo vidjeti prava next-gen iskustva.

Izvjesno je da je većina first party igara u zaista ranom razvoju i sumnjamo da će developeri tamo nekad u 2022. ili 2023. godini baviti se zastarjelim hardverom što će Xbox One itekako biti. Već sada je. Samo je Microsoft trebao sve puno transparentnije komunicirati, a ne davati izjave da Xbox Series X neće imati ekskluziva kada je jasno da hoće. Ili ćete sve igrati na PC-u.

Povezano