Vijesti

Nvidia je od danas druga najveća trvtka na svijetu

Nije dugo trebalo da se potpuno preokrene situacija na samom vrhu najvrednijih kompanija na svijetu. Dugo godina je čelnu poziciju suvereno držao Apple, a onda je krenula AI revolucija.

Ulaganja u umjetnu inteligenciju predvodi Microsoft, kojem se ta inicijativa isplatila početkom ove godine kada je prestigao Apple. I dok se Microsoftova pozicija svodi na ulaganje i inicijativu, pravi pobjednik zapravo je Nvidia.

Bio AI hype opravdan ili ne, netko sve te kalkulacije treba pogoniti. I tu na svoje stiže Nvidia kao najveći proizvođač grafičkih kartica i srodnog silikona na svijetu, tvrtka bez koje je nemoguća bila kakva inicijativa u toj industriji.

Jensen vrijedi preko 100 milijardi dolara

Samo u posljednjem krugu trgovanja na burzama, cijena Nvidijine dionice porasla je za čak 5%. Na ukupnu vrijednost od 3,011 bilijuna dolara. Čime je prestigla Apple i njegovih 3,013 bilijuna dolara.

Najzadovoljniji naglom rastom Nvidije svakako je njezin osnivač i izvršni direktor Jen-Hsun “Jensen” Huang koji s 3,8% dionica danas vrijedi debelo preko 100 milijardi dolara.

Povezano