Vijesti

Ozbiljna tužba u UK-u, Valve se mora braniti jer je monopolom navodno oštetio igrače za 656 milijuna funti

Valve, vlasnika najveće platforme za digitalnu distribuciju PC igara, u Ujedinjenom Kraljevstvu tuže za 656 milijuna funti, odnosno 780 milijuna eura zbog navodnog “preplaćivanja” preko 14 milijuna igrača iz te zemlje, piše BBC.

U tužbi stoji kako Valve “tjera” izdavače sklapati tzv. ugovore o ujednačavanju cijena sa svim drugim platformama, što sprječava manje cijene igara na konkurentskim platformama. U konačnici, navode, to šteti igračima koji preplaćuju igre i ostali digitalni sadržaj.

Aktivistica za digitalna prava Vicki Shotbolt uvjerena je kako Steam naplaćuje preveliku proviziju, a osim na štetu igrača, Valve takvim postupanjem, dodaje, nastoji izgurati konkurenciju s tržišta.

Za isto će se suditi i Sonyju

Shotbolt i odvjetnički ured Milberg London specijaliziran za ovakve tužbe, gdje pojedinac tuži kompanije u ime mase, u zajedničkom priopćenju poručuju kako je Zakon o tržišnom natjecanju tu kako bi zaštitio potrošače te osigura pravedno funkcioniranje tržišta, a Valve ga se, kažu, ne pridržava.

Inače, da se ne radi tek o nekom benignom privlačenju pažnje ukazuje i činjenica kako je istom odvjetničkom uredu nedavno potvrđena optužnica i protiv Sonyja. U slučaju u kojem je dopušteno izaći na sud (čitaj, Sonyjevi odvjetnici ga nisu uspjeli srušiti), Sony se optužuje za istu stvar – za pretjerane cijene i poziciju koja mu uvjetuje diktiranje cijena na drugim platformama.

Povezano