Vijesti

Ozljede u esportu su stvarne i ozbiljne: CoD pro ZooMaa završio je karijeru

“Oni samo sjede i igraju igrice, kako se to može nazivati sportom??”, komentari su mnogih kada se u društvu pokrene tema esporta, ali realnost je dijametralno drugačija. Biti uspješan u esportu nikako nije jednostavan zadatak, a karijere najvećih obilježene su odricanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za početak, osim talenta, kao i u “pravom” sportu potrebni su sati i sati vježbanja. Profesionalni igrači treniraju i po 12 sati dnevno, što povlači brojne druge probleme. Logički gledano, samo sjedenje po 12 sati nije zdravo za kralježnicu, nakon čega treba uložiti dodatno vrijeme za fizičke vježbe kako bi se taj problem kompenzirao. Stres koji proizlazi iz svega toga je posebna priča, a mi preporučamo pogledati podcast s Perkzom na tu temu.

Tu je zatim još jedan problem. Posebno kod PC igrača, unatoč zavidnoj ergonomiji pojedinih komada periferije, upravljanjem mišem uzima danak na zapešću kojeg zato treba dodatno trenirati, a upravo ozljeda zapešća prekinula je karijeru popularnog Call of Duty profesionalnog igrača ZooMaa.

ZooMaa koji je godišnje zarađivao i po nekoliko stotina tisuća dolara, prije nekoliko godina završio je na operaciji. Neko vrijeme nakon toga bilo je sve u redu, međutim, bol se nedavno vratila. Sada je postala nepodnošljiva, a nova operacija ne dolazi u obzir.

Nakon što je čitavi život ulagao u svoju profesionalnu esport karijeru, ZooMaa će sada s 25 godina nažalost trebati pronaći nešto drugo u životu s čime će se baviti. To je rizik koji, kao i “pravi” sportaši, svjesno trebaju preuzeti i esport igrači, a i posljedice su slične…

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano