Vijesti

PES 2020 demo verzija je živa katastrofa

Eto, rekao sam to. Ovo nikako nije stav redakcije, nego moj individualni jer sam se intezivno družio uz PES 2020. Toliko sam se družio s igrom da mi je i žena prijetila javno na streamu da se maknem od igre jer nema za mene jela par dana. Što i ne bi zapravo bilo loše na višak kilograma koji imam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda sam lud, ali postoje dvije verzije demoa

I zaista, ne biste vjerovali, ali postoje. Postoji EU i NZ verzija, a onda postoji i US verzija koja je zapravo puno bolja. Vi fizički možete instalirati EU i US verziju na konzolu ili PC što jasno govori da to NISU iste verzije.

Nisam mogao vjerovati, a onda sam otišao na Twitter i shvatio da neki od najvećih PES igrača misle isto. Nije mi jasno kako je i što je Konami napravio, ali američka verzija demoa je puno igrivija, glađa, tečnija i bolja za igranje. EU i NZ verzije lagaju i jednostavno nisu responzivne dovoljno.

Plus(evi)

Prvo ćemo krenuti s pozitivnim stvarima jer ima i njih. Iako smo igru streamali na YT i Facebooku, dok sami ne zaigrate igru neće vidjeti kako je zapravo igra dobila zaista dobar grafički facelifting. Osvjetljenje je jako dorađeno što se posebno očituje ne terenu i stadionima koji izgledaju predivno.

  • Ako imate HDR TV ili nekakav panel, uživat ćete u predivnim i jasnim bojama i sitnim detaljima koje nismo mogli vidjeti ranije. Primjerice, sad kad ukližete igraču postoji velika šansa da će mu se dres podignuti i čak se vidi tijelo igrača ispod dresa. Nije da te piksele želimo gledati, ali doprinosi realizmu. PES 2020 zaista izgleda lijepo, a i igrači u demou su napravljeni prilično odlično s tim da je ovo (potvrdio Konami na forumu) stariji build igre. Barem EU verzija.
  • Pohvaliti moram i tempo igre koji je sporiji od prethodnika i dopušta baš da se igramo nogometa i uživamo u nogometnoj igri (barem dok ne nastupe problemi).
  • Fizika lopte je poboljšana – od dodavanja koja više nisu tako savršena i lopta mijenja smjer, odskače, leluja do samog osjećaja kad pucate prema golu. Pucanje je zaista nekako bolje, osjećaj je realniji, pa ako želite taj izraz – mesnatiji. Prilično je veliki gušt pogoditi iznad 20 metara šut i gledati putanju lopte.
  • AI suigrača ću ubaciti i u pluseve, ali završit će i u minusima. Katkad je AI odličan (posebno u obrani). Prati igrača, pokriva prostor, blokira udarce (blokiranja udaraca ima više nego ranije), rempla se…ma čudo jedno.
  • Sad ne morate više igrati protiv igrača koji imaju lošu vezu. Prikaže vam se kod matchmakinga njegova kvaliteta veze i birate sami želite li ili ne igrati.
Konačno!
  • Više nego ranije su naglašene dobre ili pak loše strane kod igrača – Mandžo je zaista zvijer za građenje lopte, ali je sporiji i manje okretan. Također, Nemanja Matić oduzima lopte na sve strane, gura se i radi ono što najbolje radi. Messi u skoku konačno nema više šanse, a Chiellini dodaje kao da na nogama ima opanke umjesto kopački. No, zato u skoku i remplanju je kralj.

Minusi

Sad dolazimo do dijela za kojeg se toplo nadam da će biti popravljen (barem neke stvari) jer opet ponavljam da je EU build potvrđeno star, a da US build radi bolje. No, mi živimo na teritoriju EU-a, pa ćemo pisati o toj verziji.

  • Trome i ne responzivne kontrole (First Touch) – ovo zaista jako ubija i narušava igranje. Jednostavno, vrijeme od kad vi stisnete gumb na gamepadu do izvršavanja naredbe je predug. Presporo se izvode naredbe i igra nije dovoljno responzivna. Ovo je osnovna stvar koju Konami MORA ispraviti u finalnoj verziji. US verzija radi bolje.
  • Driblanje traje predugo, odnosno presporo se izvodi. U jednom meču uspijete izvesti sve u sekundi, a opet u drugom ili trećem, sve traje 2-3 sekunde. Očito ovisi o latenciji mreže između vas i protivnika. Driblinzi su u ovoj fazi često spori i frustrirajući. Opet, US verzija je i ovdje mrvicu bolja.
  • Finesse driblinzi – Konami je odlučio maknuti finesse driblinge s R2 na desnu gljivicu i na taj način došlo je do novih problema. Budući da sad kad stisnete desnu gljivicu, igrač automatski ide naprijed prema protivniku i često se zabije u njega i vi izgubite loptu. Nemožete napraviti onaj drag back potez koji je krucijalan u ovakvim trenucima. Evo na što mislim.
  • R2 close control – nestao! Ovo je zaista nevjerojatno, ali zbog prebacivanja kontrola na desnu gljivicu nestao je onaj potez s R2 s kojim ste izbacivali protivnike jednim potezom, mijenjali tempo i ritam igre. Mislim na ovo ispod…
https://www.youtube.com/watch?v=TMp0ePSw6eQ
  • Nema onog ubrzanja koje ste mogli ranije raditi kad pogodite savršeno timing primanja lopte ‘na prvu’ i sprint. Dakle, prije ste mogli uštopati s R2 loptu i ako ste pogodili timing, s R1 ste mogli krenuti u brzinski šprint i na takav način jednostavno zaobići obrambenog igrača. Sad toga više nema jer ponovno je problem desna gljivica i ne responzivnost kontrola. Dok vi to napravite, oduzet će vam protivnik loptu.
  • Glupi prekršaji – sudac je užas. Svira i sudi takve gadarije i gluparije (ne uklizavanja nego sudi sad većinu prekršaja s X) da imam osjećaj kao da igram utakmicu 3. ŽNL Istok u kojoj je sudac dobio 200kn i gajbu pive da sudi protiv mene. Posebno je to naglašeno kad igrate protiv CPU momčadi. Sudac je užas.
  • AI i skriptiranost – AI smo stavili i u plus kategoriju jer nekad radi, misli, djeluje i ponaša se fantastično. S druge strane, kao da mu u jednom trenutku IQ padne na -22, pa odluči raditi takve nelogične poteze kao ne čuvanja protivnika. Jednostavno otrči negdje sa strane i čuva maglu. Ili, jednostavno krene prema protivniku i odjednom odluči stat ili promijeni smjer. Nadam se da je to samo bug u igri, a ne pravilo.
  • R1 + X kombinacija malo previše prolazi i dodavanja su katkad prebrza (pingpongasta), ali ne sa svim momčadima i ne u svakoj utakmici.

Sve u svemu ocjena je…

…da se nadamo da je EU demo stari build igre i da će Konami neke stvari ispeglati. To nam sugerira US verzija demoa koja je kako nam se čini novija i to treba opet istaknuti. Ne tražim alibi za PES, nego mi se čini da je Konami opet nemaran jer izbaciti dvije verzije demoa nema smisla.

Ako će igra ostati u finalnoj verziji u ovom stanju, onda je trenutno PES 2019 puno bolji odabir za igranje. PES 2020 ima možda bolji tempo igre i dopušta više igranja, ali ako Konami ne popravi taj osjećaj laga, sporog odaziva kontrola i općenito tromost, bojimo se da će PES 2020 biti lošija igra od prethodnika što nikako ne želimo.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano