Vijesti

Pitchford prije 5 godina prognozirao kraj Steama, a sada je potvrdio Borderlands 4 od prvog dana na Steamu

Borderlands 4 bit će od prvog dana na Steamu i to je velika vijest.

Zašto? Pa prethodnik je bio jedan od prvih velikih naslova koji je 2019. dogovorio ekskluzivnost za Epic Games Score. Pogonjen tim finim EGS dolarima, šef Gearboxa tada je kritički pričao o Steamu i njegovom vodstvu, međutim, Borderlands 3 je zaživio tek pola godine kasnije kada je konačno izašao na najmasovnijoj PC platformi.

Odluka da ide s EGS-om serijal je gotovo stajala svega, stoga Gearbox neće ponoviti tu grešku.

Šef Gearboxa Randy Pitchford 2019. je oštro kritizirao Valve. Za 5 ili 10 godina Steamu je predviđao umiranje ili početak umiranja, da bi mu se 2024, sve obilo o glavu. Steam je danas jači nego što je ikad bio s potencijalom kakvog nema nijedna druga platforma, a osobito PC platforma.

Danas druga priča, ali one koji bolje poznaju lik i djelo Pitchforda neće iznenaditi manjak samokritike. U novoj objavi na X-u krivi Epic što se njegova prognoza nije ostvarila, pa i druge izdavače koji se boje zamjeriti Valveu te dodaje kako će nastaviti podržavati sve konkurentne platforme kako bi ublažio Steamov monopol.

Pitchford o monopolu Steama i nesposobnosti Epica

“Da je Epic uspješno iskoristio svoju prednost, možda bi to bio slučaj. Ali Epic to nije uspio. Dakle, kao što je poznato, Steam čini vrlo malo kako bi zaradio ogroman dio prihoda koji uzima, i nastavlja svoj efektivni monopol na Zapadu, dok potencijalni konkurenti s mnogo više modela prilagođenih razvojnim programerima nastavljaju pucati sami sebi u nogu.

Ja sam Steam kupac i Steam developer koji će nastaviti navijati za i podržavati konkurenciju. Borderlands 3 i Wonderlands jasno su pokazali da igrači dolaze zbog igara, a ne zbog trgovine. No industrija daje Steamu njihov monopol jer se izdavači boje riskirati i podržati trgovine koje su više naklonjene developerima i izdavačima. Sve je to vrlo zanimljivo i postoji ogromna prilika u PC gaming prostoru za retail disruption, ali čini se da nitko nije sposoban to ostvariti.

Kao kupac i korisnik Steam Decka, moj osobni interes i praktičnost bore se protiv moje želje za alternativom koja je više prilagođena developerima na Windows PC-u. Imao sam velika očekivanja od Epica – očekivanja koja su bila potvrđena u trenutku lansiranja Borderlands 3 i Wonderlands. No, moja dugoročna nada (koju sam izrazio u nizu tweetova prije pet godina) u vezi s Epicovom trgovinom bila je pogrešna ili previše optimistična. Ovo je korisna lekcija za mene i svakoga tko želi učiti iz mog iskustva.

Krećući se naprijed, nastavit ćemo podržavati Steam (kao što smo to činili za doslovno svaku PC igru koju smo lansirali otkako je Steam nastao). U međuvremenu, iskreno se nadam da će Epic nastaviti borbu i postići napredak. Epic će morati dati prioritet trgovini i pokušati nove inicijative, dok istovremeno udvostručuje napore na stjecanju ključnih ekskluziva ako želi imati šansu. Također se nadam da će se pojaviti i drugi održivi konkurenti. Siguran sam da ćemo svi to pratiti. Kao developer, nastavit ću balansirati između toga gdje su kupci i gdje bih želio da trgovine zasluže njihovo povjerenje i lojalnost. Kao igrač, bit ću na svim platformama.”

Igra