Vijesti

Potvrđeno je 12 terafopsa na Xbox Series X, hardverski raytracing i još puno toga lijepoga

Na službenom blogu Xbox Wire Microsoft je bombastično objavio novi tekst o njihovoj konzoli nove generacije Xbox Series X, gdje je potvrđeno većina toga što smo znali ranije, poput 12 teraflopsa grafičke snage i hardverskog raytracinga, ali je i objašnjeno na koji način ćemo igrati starije igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procesor je modificirani AMD-ov Zen 2 baziran na Navi i RDN2 arhitekturama, a zajedno s grafikom koja će isporučivati do 12 TFLOPS-a snage Xbox One X bit će dvostruko snažniji od Xboxa One X i 8 puta snažniji od “običnog” Xboxa. Zanimljivo, Microsoft više ne priča o novoj konzoli kao najjačoj konzoli na svijetu, već kao o “najjačem” Xboxu dosad. Zna li Microsoft nešto više o PlayStationu 5 ili je tako napisano čisto predostrožnosti radi tek ćemo saznati.

Suspend/resume na više igara istovremeno

Potvrđen je i SSD, hardverski raytracing kao i na PS5, a tu je i Variable rate shading (VRS) kojeg Nvidia gura već neko vrijeme, a koji će omogućiti developerima da prioritiziraju učitavanje nekih elemenata na ekranu. Primjerice, neki nama bliži objekti će se učitavati detaljnije, a neki udaljeniji koji nam nisu u fokusu će biti učitani s manje detalja, oslobađajući tako više snage za bitnije stvari na sceni.

Quick Resume je opcija slična je Suspend/Resume opciji koju sada ima PlayStation 4, uz veliku razliku kako ćemo na Xbox Series X moći “suspendirati” više igara istovremeno, što praktički znači marginalizaciju save/load mehanika.

Kompatibilan s Xbox One igrama

Smart Delivery je sustav koji su prema nama bespotrebno marketinški zakomplicirali, a radi se u biti o potvrdi kompatibilnosti s igrama na starijim konzolama, pa ako primjerice kupite Halo 5 na Xboxu One, njega ćete moći igrati bez dodatnog plaćanja na novom Xboxu, a sistem će se sam pobrinuti da vaša konzola pobrine odgovarajuću verziju igre. Sve igre s Xboxa One bit će kompatibilne s Xbox Series X, a na proizvođačima je da odluče hoće li dodatno naplaćivati XSX verzije igara ako ih već imate kupljene na XONE. Microsoft je potvrdio kako to neće naplaćivati u svojim igrama.

Potvrđen je i Halo Infinite kao launch igra koja će biti dostupna od prvog dana i na Xbox Game Passu, što znači nastavak politike igranja brda igara za cijenu mjesečne pretplate, što je svakako lijep potez Microsofta koji će nam omogućiti jeftiniji start u novu generaciju.

Više novosti o Xbox Series X ćemo saznati u narednim mjesecima, a zašto se Microsoft odlučio na ovaj potez iako praktički nije ništa novog najavio tek treba vidjeti. Naša je teorija da Sony ovih dana priprema neku PlayStation 5 najavu, a koliko smo u pravu tek ćemo vidjeti.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano