Vijesti

Rockstar je uprihodio bolesne novce nad svima koji su višestruko kupili Grand Theft Auto V!

Pretpostavljalo se da su brojke velike, ali baš tolike??

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moram priznati da s poslovne strane to uopće nije loša ideja. Znaš da u rukama imaš potencijalnu koku koja nosi zlatna jaja, što GTA serijal jest, i onda ju izbaciš krajem prethodne generacije konzola (PlayStation 3 i Xbox 360). Iz aviona je vidljivo da se izvlače posljednji atomi snage i da bi bilo idealno odigrati igru na idućoj (sada trenutnoj) generaciji konzola kako bi istu doživjeli u njenom punom sjaju. Tako je i bilo pa je Grand Theft Auto V naknadno izašao za PlayStation 4 i Xbox One. Zatim onda konačno u međuvremenu poslušaš vapaje master rase i njima izdaš igru.

U suštini to i nije ništa neobično, igre se često reizdaju, remasteriraju i što sve ne, ali čisto sumnjam da se iti jedan razvojni tim odnosno izdavač mogu dičiti ovakvim rezultatima kao što su ih dobili Rockstar odnosno Take Two. Ako vam je poznat termin “double dip”, sve će vam biti jasno. Ako nije, evo o čemu se konkretnije radi (kreće dosadni dio o statistici – upozoreni ste na vrijeme).

Član reddita pod imenom LittleDinamit si je dao truda i pomoću podataka pribavljenih od strane Play Trackera je sastavio infografiku koja govori sve. Dakle, uzeo je u obzir kako je u ovom trenutku prodano oko 95 milijuna primjeraka igre Grand Theft Auto V po cijeni od otprilike 40 dolara. Vršeći distribuciju po platformama, može se vidjeti kako prednjači X360 verzija sa udjelom od 27% te PC verzija od 21% udjela, PS4 i XONE dijele 18% dok je PS3 verzija posljednja sa 16%. “U redu, ništa ekstravagantno.” – pomislit ćete, i vjerojatno ćete biti u pravu, dok ne dođemo do raznih postotaka koji idu u prilog tome koliko je ova poslovna strategija super za namakanje novaca.

Double-dip, triple-dip, quadruple-dip, quintuple-dip…pa-dole-više-dip?

Dakle, Rockstar / Take Two su prvotno izbacili GTAV za prethodnu generaciju imajući u vidu kolika je to milijunska baza potencijalnih igrača. Nigdje nije bilo spomenuto da će izaći i za sljedeću generaciju i bilo je dvojbi hoće li izaći na PC-u. Pametni gameri su mogli skužiti moguće postojanje taktike na obzoru te se nisu dali smesti (odnosno pričekali su). Većina nije. Ipak se radi o GTA V! To se mora odmah imati i igrati. Godinu dana poslije Rockstar izbacuje GTA V za iduću (trenutno aktualnu) platformu i kasnije za PC. Vidljivo je iz aviona koliko je to bolja verzija igre stoga su svi oni koji su prešli na nove konzole – ponovno kupili igru. PC-aši kojima se nije dalo čekati (a imali su konzolu uz PC) su često prvotno kupili igru za konzolu, a potom za PC. Tako se događao double dip gdje su Rockstar / Take Two velikom broju igrača “uvalili igru” dva (pa i više) puta. Koliko je to igrača u pitanju? Uf….

infografikaGTAVMultiDip.jpg

Izvor: reddit

Prema infografici, ogromnih 37,5% kopija GTA V su kupili igrači koji su već jednom kupili igru. Tu se uključuju i triple, quadruple i quintuple dips! Da, da, ima igrača koji su GTA V kupili za sve platforme! Sveukupno od svih vlasnika GTA V uopće, njih 45% otpada na one koji su višestruko nabavili igru. Uzeto je u obzir kako GTA V u prosjeku košta 40 dolara što bi reklo da su Rockstar / Take Two uprihodili bolesnih 1,4 milijarde dolara od svih onih igrača koji su ponovno kupili igru!

Za kraj se može vidjeti koliko GTA V prednjači u odnosu na druge igre koje su doživjele slične sudbine naknadnog izlaženja za druge platforme. Bolesno zar ne? Dakako, ništa od ovog nisu službene brojke tako da se ne mogu interpretirati kao nešto egzaktno, već samo služe za dočaravanje koliko je igrača zbog namjernog odgađanja izlaska igre za druge platforme pokleknulo i kupilo igru više puta. Nemojmo se začuditi ako se ista stvar ponovi i sa Red Dead Redemption 2.

 

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra

Povezano