Vijesti

S 37 puta manje zaposlenika Valve zarađuje približno kao i jedan Electronic Arts

Valve kao privatna kompanija nije dužna javno iznositi svoje financijske podatke. Osim da je iznimno uspješan zbog Steama kao daleko najveće platforme za distribuciju PC igara, o Valveu zapravo ne znamo puno.

Iz podataka koji su iskopani iz jednog sudskog predmeta 2021., tada je Valve brojao tek 300-ak zaposlenika, a prema procjenama oni su u toj godini zaradili preko šest milijardi dolara. Čisto za usporedbu, piše Ars Technica, EA je u istoj godini prihodovao 7,5 milijardi dolara, ali s preko 13 tisuća zaposlenika.

Podatak je to koji ukazuje na sjajno vođenje kompanije te činjenicu kako produktivnost te motivacija za rad rastu razmjerno s rastom primanja. U prosjeku, zaposlenik Valvea zarađuje čak 1,32 milijuna dolara godišnje.

Prihodi koje Valve radi s manje od 350 zaposlenika ukazuje na sjajno strukturirano poslovanje.
IZVOR: Ars Technica

Kada iz računice maknete šefove i direktore s najvećim primanjima, dolazite do i dalje sjajnih oko pola milijuna dolara godišnje zarade prosječnog zaposlenika – developera igara ili jednog od samo 78 ljudi zaduženih za vođenje i održavanje Steama. Čisto za usporedbu, prosječna godišnja primanja građana SAD-a iznose oko 60 tisuća dolara.

Čak i uzevši u obzir diskrepanciju u primanjima “običnih” zaposlenika i onih u administrativnom odjelu, šefovi i direktori broje tek nekoliko puta veća primanja. Za razliku od drugih velikih kompanija javno izlistanih na burzi, koje su pritom i kudikamo lošije vođene i optimizirane, gdje primjerice jedan Bobby Kotick samo od bonusa zaradi 150 milijuna dolara – preko tisuću puta više od prosječnog zaposlenika Activision Blizzarda.

Povezano