Vijesti

Stiže nova Nvidia Ampere serija grafičkih kartica, ali zasad samo za servere

Već tjednima se po internetu nagađa i stižu razne informacije u svezi nove 30XX serije grafičkih kartica iz Nvidie. Međutim, na jučerašnjem predstavljanju nove Ampere 7nm arhitekture Nvidia nije ni spomenula gaming. Predstavljen je A100 GPU za data centre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako A100 monstrum ni u jednom smislu nije namijenjen klasičnom gameru, kako po cijeni (sistem s 8 takvih prodaje se za 200 tisuća dolara) tako ni po snazi, njegova 7nm arhitektura koju će dijeliti s 30XX serijom otkriva mnogo.

Skok s 12nm na 7nm arhitekturu daje 40% više prostora na jediničnu mjeru prostora za tranzistore. Ugrubo to znači da bi 3080 trebala biti do 40% snažnija od 2080, što govore i glasine koje su se ranije ovog tjedna proširile internetom. Jučer je Nvidijin CEO Jensen Huang potvrdio kako će 30XX serija dijeliti istu 7nm arhitekturu što glasinama daje određeni kredibilitet.

Tako bi RTX 3080 trebao razvijati snagu čak 21 teraflopsa. S 18Gbps GDDR6 memorije trebao bi poniziti Xbox Series X i PlayStation 5 samom svojom pojavom. I tu ćemo završiti usporedbu s next-gen s konzolama, budući da se radi o hardveru potencijalno više nego dvostruko skupljem od čitave konzole.

Uskoro bismo trebali dobiti i službenu najavu 30XX serije. Izlazak RTX 3080 i RTX 3070 kartica iz višeg cjenovnog segmenta očekuje se na jesen.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano