Vijesti

Što se dogodi s vašim igrama kada umrete?

Što se dogodi s vašim igrama jednom kada vas više nema na Zemlji? Svaki pravi kolekcionar će svoje fizičko blago oporučno ostaviti onome tko to zaslužuje ili najbližem rodu, međutim, što s digitalnim igrama i računima?

Barem što se tiče PlayStationa i Xboxa, svoje PSN i XLIVE račune ne možete ostaviti oporučno, budući da uvjeti korištenja prilično jasno ukazuju na to da se vlasništvo računa ne može prenositi ni na bilo koji način. Vaš kupljeni sadržaj ostaje u vremenskom limbu. Najviše što vaš pravni nasljednik može je zatražiti uklanjanje korisničkog računa preminulog prilaganjem dokaza o smrti. Ali što je s drugim platformama?

GOG je tu najmilostiviji. Premda platforma poljskog CD Projekta ne precizira takvu situaciju, Respawn Firstu odgovaraju – ako možete dokazati da je osoba preminula te da ste upravo vi nasljednici GOG računa, CD Projekt tu neće raditi problem i surađivat će. Ali morat će ići sudskim putem.

Dobro staro ustupanje korisničkog imena i lozinke

S druge strane, Valve nije spreman na takav ni sličan ustupak. “Žao mi je što vas moram obavijestiti da svoj Steam račun ne možete prenijeti na drugu osobu oporukom”, Valveova korisnička podrška nedvosmisleno odgovara jednom forumašu foruma Resetere.

Međutim, ono što nijedna platforma neće izričito potvrditi, a djeluje u stvarnom životu – uvijek svojoj dragoj osobi/nasljedniku možete ostaviti podatke za logiranje i tako joj omogućiti korištenje svog digitalnog blaga. I dok je to svakako protiv uvjeta korištenja bilo koje platforme, na nositelju iste je da detektira i dokaže potencijalni prijenos vlasništva, što nijedna platforma još uvijek ne radi revno.

Povezano