Vijesti

Ubisoftova vrijednost se srozala nakon mlakog SW: Outlawsa, ulagači traže promjene

Ubisoft se suočava s teškim vremenima. Nakon što su prošli tjedan stigle vijesti o padu cijene dionica zbog mlakog lansiranja Star Wars Outlawsa i kontinuiranog podbačaja XDefianta, stvari nikako da krenu na bolje.

U trenutku pisanja ovog teksta, cijena Ubisoftove dionice pala je za dodatnih preko 7% i iznosi €13,76, a u posljednjih godinu dana kontinuirano se srozala za čak 50%

U ovom kriznom razdoblju manjinski dioničar AJ Investments objavio je otvoreno pismo u kojem izražava “duboko nezadovoljstvo trenutnim performansama i strateškim smjerom tvrtke” te postavlja pitanje o sposobnosti trenutnog vodstva da dugoročno isporuči vrijednost dioničarima.

Dioničar poziva Ubisoft da se privatizira ili proda “strateškom investitoru”, a AJ Investments vjeruje da bi fer cijena dionice trebala biti između €40-45. Također traži promjene u upravi, prvenstveno smjenu jednog od dva brata Guillemota na poziciji izvršnog direktora.

Traži se odstupanje Yvesa Guillemota

“Glavni razlog zašto je valuacija toliko niska u usporedbi s konkurencijom jest taj što je Ubisoft u trenutnom stanju loše vođen, dioničari su taoci Gullemot obitelji i Tencenta koji iskorištava situaciju”, stoji u pismu. Podsjećamo, kineski Tencent je 2022. kupio nešto manje od polovice udjela u Ubisoftu koje posjeduju braća Guillemot, uz uvjet da nema upravljačka prava. “Uprava se fokusira na zadovoljavanje investitora s kvartalnim rezultatima umjesto da se usredotoči na dugoročnu strategiju i pružanje iznimnog iskustva igračima.”

Star Wars Outlaws lansiran u kolovozu dobio je miješane ocjene kritike. Mi smo mu u FFA recenziji dodijeljeli ocjenu od 88 hvaleći odličnu Star Wars atmosferu i odmak od ubisoftovske open world formule, međutim prosječna ocjena na Metacriticu je 76. Kreativni direktor Julian Gerighty javno je izrazio razočaranje ocjenama i time samo dao krila nezadovoljnim ulagačima.

Iduća velika prilika za Ubisoft je Assassin’s Creed Shadows čiji potencijalni uspjeh bi lako mogao preokrenuti stvari za Ubisoft.

Povezano