Vijesti

Umjesto da objave cijene, kukavice Sony i Microsoft bore se nebitnim blog postovima

Nikada u povijesti nije se ovoliko odugovlačilo s objavom cijena i datuma izlaska novih gaming konzola.

  • PlayStation: Cijena objavljena u 5. mj. 1995., izašao u 9. mjesec iste godine
  • PlayStation 2: Cijena objavljena u 5. mj. 2000., izašao krajem 10. mjeseca
  • Xbox: Cijena objavljena u 7. mj. 2001., izašao u 11. mj.
  • Xbox 360: Cijena objavljena u 8. mj. 2005., konzola izašla krajem 11. mj.
  • PlayStation 3: Cijena objavljena u 5. mj. 2006., izašao u 11. mj.
  • PlayStation 4: Cijena objavljena u 6. mj. 2013., izašao u 11. mj.
  • Xbox One: Cijena objavljena u 6. mj. 2013., izašao u 11. mj.

Dakle, uzimajući u obzir da do 2006. godine konzole nisu izlazile relativno izjednačeno u svim dijelovima svijeta, do dana današnjeg Sony i Microsoft cijene konzola i sve njihove detalje objavljivali su najkasnije 4 mjeseca uoči izlaska.

PlayStation 5 ima okvirni datum izlaska za 11. ili 12. mjesec ove godine, a Xbox Series X potvrđen je za 11. mjesec. Što znači da će barem jedna od te dvije konzole izaći za nešto više od dva mjeseca, a mi još ne znamo cijene. Ne znamo ni točne datume izlaska. Ne znamo ni sve detalje poput operativnih sučelja, poput funkcija svih tipki na kontrolerima, poput podrške za igre s prošlih konzola, poput cijena igara, poput tehničkih detalja o igrama… A kada smo kod igara, ne znamo ni što ćemo sve igrati. Osim starijih PS4 i XONE igara.

Unatoč svemu, Sony i Microsoft kroz blogeraška prepucavanja nebitnim informacijama ne zaboravljaju naglasiti kako će obje konzole sigurno izaći do kraja godine. Dakle, odgode ne dolaze u obzir? Što se onda događa?

Vlak za odgodu je napustio stanicu

Događa se Covid-19 pandemija i apsolutno bismo shvatili i prihvatili bilo kakvu odgodu. Ili ne. Prihvatili bismo je do prije dva mjeseca. Međutim, nakon nebrojeno tvrdnji iz oba tabora kako sve ide po planu, mjeseci su prošli, a prošao je i taj vlak. Ako se netko u ovom trenutku usudi povući to bi izazvalo valove frustracija diljem svijeta.

Što se još događa? I Sony i Microsoft još uvijek važu pozicije. Jedni i drugi imaju svoje otkrivene i neotkrivene adute. Neotkrivene ne znamo, ali budite uvjereni, Sony i Microsoft se dobro poznaju. Na kraju sve se svodi na to da su kreirali jako dobre i tehnički napredne konzole koje ne mogu prodavati jeftino poput PlayStationa 4 2013. Microsoft se već opekao s 500 dolara cijenjenim Xboxom One, a istu grešku neće ponoviti.

Sve su kučice već ispunjene u njihovim izvještajima. Znaju sve, što i kako. Koje igre i kada će ih izdati narednih X godina, hoće li ukinuti plaćanje online igranja, koliko će provizije uzimati od developera, marketinške kampanje su osmišljene i dogovorene… Sve znaju osim koliko će novca gubiti po prodanom primjerku. To ovisi o suprotnom taboru i sada smo u pat poziciji. Čeka se da netko udari šakom u stol poput Microsofta koji je 2013. naivno prvi najavio cijenu. Pa pogriješio.

I sve nas to frustrira, živcira, a sada već i nasmijava. Jer ovo što posljednjih dana oboje rade na društvenim mrežama, a sve kako bi prikupili još malo vremena, kao da je izašlo iz pera prosječnog writera lošeg američkog sitcoma.

Objavite detalje ili odgodite

Microsoft najavio naljepnicu za sav periferni Xbox hardver 3rd party izdavača. Sony nas s TV reklamom poziva da s njima “uronimo i ostanemo bez daha”, ali ne zna ni kad ni gdje. Xbox čestita rođendan Keanu Reevesu. Sony u još jednom blog postu maltretira developere da ponove po tristoti put kako će brzo učitavati igre. Jedan od developera napominje, a Sony se hvali s tim, da ćemo tek za nekoliko godina vidjeti što sve može taj njihov SSD.

Vrhunac svega? Xbox Series X osvojio je Gamescom nagradu za najpoželjniji nadolazeći hardver. PlayStation 5 nije bio ni nominiran. Navodno jer Sony nije prisustvovao na digitalnim prezentacijama. Ako vas ovaj apsurd frustrira, razbijte nešto! Sve će platit Mamić i Dinamo.

Što je iduće? Microsoft će u listopadu objaviti video kako su dizajnirali “Optimised for Xbox Series X” naljepnicu, Sony će zamoliti developere da opišu “beep” zvuk kod paljenja PS5, a tamo negdje 2023. se oboje možda odluče objaviti cijene.

Kako se to radi pokazali su prekjučer iz Nvidije. U jednom danu najavili su nove grafičke kartice, nabrojali i objasnili sve moguće tehničke specifikacije, objavili cijene i najavili izlazak u prodaju za 2 tjedna. Bez maltretiranja.

Sony i Microsoft, bilo bi vrijeme. Objavite detalje ili odgodite. A možda baš u tom problem. Nitko se ne usudi prvi odgoditi…

Povezano