Vijesti

Unity u potpunosti odustaje od modela naplate po instalaciji igre

Kako smo ovdje pisali prošle godine, čelnici popularnog Unity enginea za izradu video igara došli su na jednu nebuloznu ideju da developerima krenu naplaćivati 20 centi po svakoj instalaciji neke igre, što nikome nije dobro sjelo. Brojni developeri najavili su prelazak na drugi engine ili kompletno brisanje svojih igara s popularnih digitalnih trgovina.

Nedugo nakon objave novog modela naplate, iz Unitya su se ispričali i izjavili kako sve igre koje su napravljene ili će biti napravljene u starijim Unity verzijama neće biti zahvaćene novim modelom naplate po instalaciji, primjenu novog modela odgodili su za najnoviji Unity 6 koji bi uskoro trebao izaći.

Ipak, nakon dugih konzultacija sa zajednicom, korisnicima i partnerima, u Unityu su odlučili u potpunosti odustati od novog modela naplate u svim verzijama pokretača. Kao potpuni kontrast od prošle godine, internet je sada prepun pozitivnih komentara oduševljenja, jer Unity je i dalje jedan od najpopularniji enginea za izradu video igara pogotovo među indie developerima.

Mogu li igrači utjecati i na neke druge kompanije?

Sve ovo je još jedan snažan dokaz kako zajednica i mali obični ljudi, kada se slože, mogu utjecati na velike promjene. Natjerati glavešine korporacija da preispitaju, promijene ili čak u potpunosti odustanu od nekih suludih ideja.

Nešto slično se počelo kotrljati i ovog tjedna kada je Sony šokirao objavom (pre)visoke cijene novog PS5 Pro i time izazvao salve zadovoljstva razine približne ovoj. Hoće li okupljeni igrači utjecati na još jednu upitnu odluku?

Povezano