Vijesti

Za vrijeme pandemije koronavirusa svakodnevno igranje videoigara poraslo za 70%

Nakon što su mjere zaštite od širenja pandemije koronavirusa stupile na snagu, dalo se naslutiti da će socijalno distanciranje i samoizolacija dovesti do učestalijeg igranja videoigara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta su nagađanja i potvrđena najnovijim istraživanjem agencije EQUESTRIS koja je u razdoblju od 17. do 23. travnja provela online istraživanje na uzorku od 420 igrača videoigara u dobi od 16 do 55 godina.

Kako navode na svom blogu, cilj istraživanja bio je otkriti koji su se sve segmenti cjelokupnog iskustva gaminga promijenili uslijed promjene načina života kao posljedice epidemije koronavirusa.

Rezultati su dostupni na sljedećoj poveznici: [ISTRAŽIVANJE] Promjene u gaming navikama, a najzanimljivije nalaze prenosimo u nastavku.

Učestalost i količina igranja

Jedan od najzanimljivijih uvida jest porast svakodnevnog igranja od čak 70% prije i nakon početka epidemije, odnosno s 40% na 68% ispitanika koji svakodnevno igraju videoigre.

Uz učestalost igranja, raste i količina igranja: prosječno trajanje igranja u danu nakon početka epidemije bilježi prosječan rast od 24%.

Pritom valja spomenuti da je segment heavy usera sa 5-6 sati dnevnog igranja porastao za 100% (sa 9% na 18% ispitanika), a segment sa 7 i više sati dnevnog igranja za čak 300% (sa 3% na 12% ispitanika).

Singleplayer VS multiplayer

Igrači su nakon početka epidemije češće igrali u multiplayer nego u singleplayer modu, dok je prije pandemije situacija bila obrnuta.

Tako je singleplayer mode nakon početka epidemije pao sa 44% na 37% ispitanika, dok je multiplayer mode rastao sa 35 na 39% ispitanika.

Platforma

Pokazalo se da je PlayStation 4 omiljena platforma hrvatskih igrača i prije i poslije početka pandemije. Tako je prije epidemije 19% igrača igralo isključivo na PlayStationu 4, a nakon početka epidemije taj je broj narastao na 27% igrača. Popularnost PlayStationa slijedi PC, na kojem je 10% igrača igralo prije epidemije, a nakon početka epidemije njih 13%.

Shopping nakon pandemije

Hrvatski igrači su prema ovome istraživanju željni obnove svoje gaming opreme i postava. Trećina igrača namjerava kupiti informatičke komponente, 31% novu gaming stolicu, 30% opremu za gaming te slušalice, 27% ih namjerava kupiti igraću konzolu, a njih 17% namjerava kupiti novi gaming stol.

Zanimljivo je da su igrači prije početka epidemije najviše kupovali slušalice (52%), dodatnu opremu za konzole (51%), miš (33%) te informatičke komponente (28%).

Također, novu Sonyjevu konzolu, PlayStation 5, odmah namjerava kupiti oko polovina ispitanika.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano