Zanimljivosti

Za nerede u Francuskoj predsjednik Macron krivi videoigre

Kada se pojave problemi, a posebno nasilnije prirode, nije prvi put da odgovorni ljudi krive videoigre i sve drugo, prije nego li preuzmu odgovornost na sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan političar u nizu ovaj put je predsjednik Francuske Emmanuel Macron, koji se ovih dana suočava s neredima u glavnom gradu svoje zemlje. Naime, u Parizu, ali i drugim velikim gradovima ovih dana ne prestaju neuredni prosvjedi uzrokovani brutalnošću policije koja je ubila 17-godišnjeg dječaka.

Umjesto da pronađe krivce za prerano ugašeni mladi život, predsjednik Macron za sve je okrivio videoigre i roditelje koji ne znaju odgajati svoju djecu. Pričajući o onima koji rade nerede, a radi se o pretežito mlađoj populaciji, izjavio je: “Ponekad imam osjećaj da neki od njih žive vani na ulici, opijeni videoigrama koje su ih preobrazile.”

Istovremeno, Macron prilično agresivno gura gaming industriju u svojoj zemlji, nazivajući Francusku “zemljom igara” kada se treba dodvoriti investitorima u najbrže rastuću zabavnu industriju današnjice.

Prošle godine republikanski senator u Teksasu također je okrivio videoigre, ovaj put za pucanje u školama, a premda ne postoji konkretan dokaz da videoigre bude nasilne navike kod mladih, političarima su one često krive već 50-ak godina.

Povezano