Zanimljivosti

Zatvoren je jedan od najpopularnijih torrent siteova. Kažu da je to početak kraja piratstva

Nakon 15 godina djelovanja, zatvoren je jedan od najpopularnijih torrent trackera na internetu. Početna stranica RARBG-a samo u travnju je brojala 40 milijuna posjetitelja, a sada sve njih dočekuje poruka o gašenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako kažu, osim legalnih poteškoća, problema je bilo više. Nekoliko bitnih članova tima izgubilo je živote od Covida, neki su u ratu (i za Ukrajinu i za Rusiju), a potom su tu i financije kroz prizmu rastućih troškova najma servera te inflacije. “Više ne možemo održavati stranicu iz vlastitog džepa”, stoji na stranici RARBG-a. Odluka o gašenju bila je jednoglasna, konačna je, i to je kraj za tracker koji je radio poprilično dobar posao u distribuciji filmova te najnovijih epizoda TV serija. Prvo je to gašenje velikog torrent sitea još od KickassTorrentsa, Torrentza i ExtraTorrenta 2016.

Torrentfreak piše da njegovo gašenje znači i kraj za popularna RARBG torrent izdanj. Ona su u najvećoj mjeri bili sigurna za preuzimanje, kvalitetna i, što je najvažnije – na njih se nije dugo čekalo.

Među torrent entuzijastima prevladava stav kako smo ušli u početak kraja piratiziranja na internetu. Barem u formi kakvu smo dosad poznavali, strukturom koja se nije previše mijenjala još od 90-ih. Istovremeno, Netflix, HBO, Disney i ostali akteri streaming on demand tržišta nastavljaju podizati cijene, a neki od najvećih aktera još uvijek ne podržavaju zemlje poput Hrvatske, pa ako želite gledati njihov sadržaj ni ne postoji drugi način osim – ilegalnog.

Povezano