Gaming kultura

Charles Barkley i Reggie Miller ni ove godine nisu prisutni u NBA 2K-u; evo i zašto

Ljubitelji košarke svake godine imaju priliku zaigrati sa svim trenutnim i umirovljenim košarkaškim legendama. Bilo da je riječ o običnoj tekmi s najboljim ekipama svih vremena ili MyTeam modu, dostupno nam je na stotine igrača koji su igrali kroz osam desetljeća. No, već duži niz godina NBA 2K nastavci nemaju dva vrlo poznata igrača.

Reggie Miller jedan je od najboljh šutera svih vremena. Dugo vremena su se lomila koplja oko toga tko je najbolji tricaš u povijesti – Reggie ili Ray Allen. Dolaskom Stephena Curryja ta dilema je ubrzo zaboravljena, ali bez obzira na to Miller ostaje jedan od košarkaša koji je započeo šutersku renesansu lige. Iz tog razloga, većinu ljudi čudi njegovo dugogodišnje izostavljanje iz trenutno jedine košarkaške simulacije na svijetu.

Razlog izostavljanja je materijalnog karaktera. Svaki igrač dobije novčanu kompenzaciju za dopuštenje korištenjenja njegovog lika i djela. Reggie Miller je prije par godina objasnio kako smatra da novčana kompenzacija nije dovoljno velika i zbog toga je odbio potpisivanje ugovora. Pomalo čudna odluka s obzirom na to da nije u novčanim problemima i jedini je poznati igrač koji je iz tog razloga zabranio pojavljivanje u NBA 2K-u.

Barkley : “Naljute me svake godine.”

Charles Barkley je iz pomalo sličnih, ali manje sebičnih razloga izostavljen iz igre. Najbolji igrač lige iz 1993. i općenito jedan od najboljih košarkaša svih vremena, već godinama se zalaže za National Basketball Retired Players Association. Riječ je o fondu koji brine o starijim umirovljenim košarkašima koji su doprinijeli ligi dok je još bila u počecima. Iako današnji košarkaši zarađuju višemilijunske iznose, takav slučaj nije bio prije četrdesetak godina. Veliki broj tadašnjih košarkaša živi na rubu propasti, a Retired Association im pomaže da žive lagodnijim životom.

Dovoljno je pogledati George Mikana, prvu NBA zvijezdu i čovjeka koji je spasio ligu od same propasti. Umro je 2005. u tolikom siromaštvu da je Shaquille O’Neil platio sprovod. Charles Barkley aktivno sudjeluje u radu NBARPA-a kako se takve stvari ne bi događale i, upravo iz tog razloga zatražio je novčanu kompenzaciju od milijun dolara fondu za umirovljene igrače. Two-Take godinama odbija to napraviti i nude Barkleyu istu novčanu kompenzaciju kao i svim drugim igračima, što on svake godine odbija.

“Plaćaju igračima sitniš za njihova prava svake godine i na temelju toga zarade na stotine milijuna dolara. Meni ti novci neće pomoći i stalno im govorim da uplate milijun dolara fondu za umirovljene igrače i nakon toga mogu raditi s mojim imenom što god hoće. Odbijaju to napraviti i uvijek kažu da će mi dati onoliko koliko daju i drugim igračima. Naljute me svake godine. Zovu me i pitaju ako sam promijenio mišljenje. Ne, nisam, niti ću ga promijeniti dok ne naprave ono što tražim od njih.” izjavio je Charles Barkley.

Igra