FFA Focus

12th League – Domaća amaterska liga profesionalnog sjaja koja me vratila u bolid nakon 20 godina

Svakoga od nas s vremenom zaskoči osjećaj zasićenja. Videoigre su prisutne već duži niz godina i sve veća užurbanost modernog života, nedostatak vremena ili premalen broj originalnih igara dovode do pada zainteresiranosti u taj nekoć najzabavniji dio naše svakodnevnice. Mlađe generacije još nisu došle do egzistencijalnog propitkivanja bitnosti videoigara, ali nešto zreliji igrači odrasli na Super Nintendu ili još starijim konzolama sve rjeđe pronalaze igre koje će zadovoljiti njihove izbirljive apetite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lagao bih kad bih tvrdio kako s godinama nisam imao sve veće predrasude prema određenim žanrovima videoigara što mi je još više suživalo izbor, a samim time dovelo do preskakanja popriličnog broja vrhunskih naslova. Jedan od takvih žanrova su i trkaće igre. Iznerviran ispodprosječnošću zadnjih Need for Speed nastavaka, padom popularnosti WRC-a ili bezobraznim ubacivanjem sveprisutnih mikrotransakcija koje su stale na put uspjehu nekih drugih franšiza, godinama sam zaobilazio taj nekoć možda i najpopularniji žanr videoigara.

Najljepši auto mog djetinjstva.

Usprkos tome, oduvijek sam obožavao trkaći tip igara s obzirom da sam praktički odrastao na naslovima kao što su Collin McRae Rally 2, NFS Underground, Formula 99 i TOCA. No godine su prošle, znanje je zahrđalo i mislio sam kako se više nikad neću vratiti nekom ozbiljnijem igranju simulacija vožnji. Tada se pojavio 12th Player League.

Na preporuku prijatelja koji se već neko vrijeme natječe u ligi pogledao sam prijenos uživo njegove utrke u F1 22 i ponovno se prisjetio zašto sam nekoć obožavao raditi krugove po Imoli i Monacu. Iako je moje znanje o Formuli ostalo u vremenu dok su Jarno Trulli i Jean Alesi ganjali sredinu tablice, zvuk bolida i njegovo elegantno držanje zavoja prisililo me da uzmem naslov s kojim sam se zadnji put družio na PlayStationu 1.

Povratak u moderniji bolid

Četiri konzolaške generacije i bezbroj novih pravila kasnije vratio sam se na staze koje još uvijek izgledaju vraški poznato, a nakon par zavoja bolid je počeo sve poslušnije družiti se sa šikanama. Odlučio sam započeti s pripremama za 12th Player ligu fasciniran da tako nešto postoji u Hrvatskoj.

Naizgled amaterska liga vođena od strane nekoliko prijatelja iza sebe krije sate i dane truda, emocija, volje, želje i neprospavanih noći pretočenih u zaista vrhunski vođeno i zamišljeno natjecanje. Prijenosi utrka uživo uz zabavne komentatore, komisija sudaca kojoj prijavljujete incidente na stazi, zabavna i poštena ekipa koja se ne zalijeće u vas kao muhe bez glave, daju F1 igrama dodatnu dimenziju koja ne treba završiti u career modu ili njenoj uvijek upitnoj multiplayer komponenti.

Potaknut profesionalizmom te male hrvatske formula lige, počeo sam istraživati kako je do nje uopće došlo i kako je prikupila toliki broj kvalitetnih igrača. 12th Player League se sastoji od tri ranga natjecanja koja ovise o kvaliteti vozača. Početnička gamma divizija, dopušta sve assiste i poželjna je za vozače koji nemaju pretjerano iskustva s posljednjim nastavcima F1. Liga savršena za moje neiskustvo. Iduća je naprednija beta divizija s određenim pravilima koja ne postoje u gammi. Tu se nalaze odlični igrači koji su nekoliko sekundi udaljeni od onih najvećih – alpha vozača. Creme de la creme hrvatske e-sport formule ostavili bi vas nekoliko krugova za sobom, a kontroler vozači bi se činili kao safety car naspram njihovih bolida.

Dino Vincek je beta vozač koji se natječe u spomenutoj ligi posljednjih nekoliko mjeseci. Utrke se održavaju jednom tjedno u unaprijed dogovorenom terminu, a Dino kaže kako je vrlo zadovoljan kvalitetom organizacije: „Kvalitetom sam vrlo zadovoljan. Gridovi su dovoljno kompetitivni bez velikih odstupanja, a administracija je dostupna u bilo kojem trenutku i spremna otkloniti bilo kakve nejasnoće. Atmosfera je dobra, bez toksičnosti koja prati veliki broj drugih organizacija.“

Ulazak u virtualni oktan

Dino je relativno nov u svijetu formule. Prva igra mu je bila F1 2018 što je samo pokazatelj kako ne trebate biti višegodišnji igrač da biste ostvarili odličan uspjeh. „Svakako planiram ostati u 12th Player ligi i podići svoju igru za koju stepenicu više. Velika mi je želja ostaviti trag i pomoći novim igračima kao što su drugi pomogli meni.“

Upravo Dino mi je najviše pomagao prilikom ulaska u ligu i zahvaljujući njemu priključio sam se natjecanju, iako je do kraja ostalo još nekoliko utrka. Moje neiskustvo me koštalo dva odustajanja za redom. Ulice Singapura i Saudijske Arabije su se pokazale preuskima za moje netočne ulaske u zavoje i dobro sam naučio kako gume nisu namijenjene diranju zidova pri velikim brzinama.

Na moju sreću, posljednja utrka sezone je bila velika nagrada Portugala čija široka staza više odgovara mom načinu vožnje. Usprkos loše odrađenim kvalifikacijama i drive-through penalu na samom početku utrke, uspio sam dogurati do postolja i obraniti obraz mlađe verzije sebe koja je suvereno vladala na starijim konzolama nekih davnih dana.

Dogodine još i bolje.

U novu godinu bez kiše i penala

Sretan završetak sezone bio je kruna zaista vrhunskog iskustva kojeg sam doživio u 12th Player ligi. Goran Potnar, jedan od vodećih ljudi organizacije, opisao je začetak udruge.

„Udruga Dvanaesti igrač ima dva ogranka. Jedan je virtualni nogomet koji je počeo s radom 2010. i trenutno broji dvjestotinjak članova. Drugi dio udruge čini Formula 1 s kojom smo započeli 2020. i broji oko 140 članova. Zbog nogometa smo došli do imena 12ti igrač (12th player) kojeg smo zadržali i u Formuli 1. S formulom smo krenuli više prijateljski. Nekolicina nas je posjedovala igru pa smo odlučili organizirati prvu sezonu u kojoj je sudjelovalo dvadesetak vozača. Kako se Balkanom počela širiti priča o natjecanju, tako su nam pridružili i drugi vozači. Sada imamo natjecanje od 3 divizije po 20 aktualnih vozača i onih koji nemaju puno slobodnog vremena pa se pridruže kao rezervni vozači.“

Toliki broj članova i rangova natjecanja uzimaju Goranu i ostatku organizacije mnogo vremena. No ljubav prema igri i kvalitetna ekipa im je dovoljna nagrada: “Organizacija natjecanja oduzima puno privatnog vremena, ali to nam nije nikakav problem zbog ljubavi prema formuli, jako dobre ekipe i druženja na Discordu ili PS partyju tokom utrke ili treninga. Naravno da ponekad dolazi do nesuglasica između vozača tokom i nakon utrka, ali sve se brzo riješi jer smo svi tu radi dobre zabave. Vodstvo F1 natjecanja se sastoji od 10 ljudi. Svatko od nas doprinosi na svoj način. Na prvu se možda može zaključiti kako nema puno posla, ali vjerujte mi da ima. Treba složiti kalendar, timove, timske vozače, organizirati svaku utrku u sezoni, raditi live prijenos na našem Youtube kanalu, voditi tablice i najvažnije od svega – napisati dobra pravila kojih se svi trebaju pridržavati, a tu su još i suci koji rješavaju prijave nakon svake utrke.“

Goran dodaje i kako su svi igrači došli putem prijateljstava i dobrog glasa. Članovi su s područja Balkana i na serveru uvijek vlada dobra atmosfera.  

Senna, Schumacher, Hakkinen – idući si možda ti?

Ukoliko ste kao mlađi gajili simpatije prema Formuli 1 ili ste jednostavno odustali od simulacija vožnje, dajte F1 još jednu šansu. Ligaško natjecanje je itekako zabavno, a dobra ekipa i osjećaj podviga nakon uspješno završene utrke vratit će vam gušt za igranjem. Uskoro započinje nova sezona 12th Player lige i ako se želite jednom tjedno osjećati kao pravi vozač Formule 1, uskočite u bolid i opalite po gasu. Nadam se da se vidimo na stazi.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra