FFA Focus

Halloween specijal #1 – Igre napravljene po uzoru na kultne horor filmove

Polako nam se prikrada najstrašnije doba godine. Ne, nije riječ o tehničkom pregledu auta već o noći vještica. Halloween je proizašao iz drevnog poganskog festivala kojeg su slavili kelti. Oni su smatrali kako je upravo na 31. listopada granica između svjetova živih i mrtvih najtanja. Iz tog razloga nosili su maske kako bi se sakrili od zlih duhova, a od tih skromnih početaka do danas puno se toga promijenilo. Halloween je u današnje vrijeme prvenstveno američka tradicija, čiji je cilj više komercijalnog karaktera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliku ulogu u porastu popularnosti noći vještica svakako ima Hollywood. Krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, na male i velike ekrane pojavio se horor koji je promijenio tijek filmske industrije. Riječ je o John Carpenterovom Halloweenu koji je zaslužan za popularizaciju slash-horror žanra, a ostvario je i ogroman uspjeh na kino blagajnama. Uvidjevši veliki prostor za zaradom, ostatak filmske industrije idućih je godina krenuo sličnim putem.

U isto vrijeme sve su popularnijima postajale videoigre. Licencirane adaptacije filmskih predložaka bile su sve češće, a sličan trend nastavio se gotovo 50 godina kasnije. Bilo da je riječ o bezobraznoj krađi novaca ciljano koristeći popularno ime ili vjernoj adaptaciji filma, horor igara po uzoru na poznate horor filmove je zaista mnogo. Michael Myers, Jason Voorhees, Freddy Krueger, Leatherface i veliki ostatak sablazne ekipe imaju svoje videoigre koje variraju od ultra loših do prokleto zabavnih.

U prvom od tri ovogodišnja halloween specijala prisjetit ćemo se upravo tih jezovitih igara koje su rađene prema kultnim filmovima strave.

The Texas Chainsaw Massacre

1983 | Wizard Video | Atari 2600

Pravo je čudo da si pomahnitali Leatherface još uvijek nije iskopao oko vitlajući svojom voljenom motornom pilom. No zato je iskopao oči i par drugih stvari svojim uvijek mladim i zgodnim žrtvama. Renee Zellweger, Jessica Biel i Alexandra Daddario samo su neke od poznatih glumica koje su svoje filmske početke ostvarile u serijalu Teksaškog masakra motornom pilom, a do sada smo imali prilike gledati ili preskočiti čak 8 nastavaka. S druge strane, postoji samo jedna igra izašla sada već davne 1983.

The Texas Chainsaw Massacre jedna je od prvih horor igara uopće, a stavlja vas u ulogu zloglasnog Leatherfacea. S obzirom na primitivnu grafiku tog vremena, većinu igre pitat ćete se što konkretno radite i nosite li u ruci umjesto motorne pile komad sifonske cijevi. Cilj je prepiliti što veći broj žrtava prije negoli ostanete bez goriva. Bez obzira na beba plavu boju glavnog lika i grafiku koja izgledom podsjeća na crtež dijeteta drugog razreda osnovne škole, The Texas Chainsaw Massacre bio je zabranjen u većini trgovina zbog nasilnog sadržaja. Igra je komercijalno podbacila i prošlo je dugih 35 godina do povratka Leatherfacea u svijet videoigara. Danas ga imamo prilike igrati u sklopu asimetrične multiplayer igre Dead by Daylight.

Halloween

1983 | Wizard Video | Atari 2600

Remek djelo legendarnog redatelja Johna Carpenetera jedan od najboljih filmova strave svih vremena. Bijela maska Michael Myersa dokaz je kako nešto potpuno bezlično može utjerati strah u kostima i onima najhrabrijima. Više o Halloween franšizi čitat ćemo za tjedan dana, a prije toga pogledajmo o čemu se točno radilo u jedinoj igri temeljenoj na spomenutom filmu.

Wizard Video izbacio je dvije slične horor igre u istoj godini, a umjesto očekivane fine zarade dočekao ih je bankrot. Halloween je doživio gotovo identičnu sudbinu The Texas Chainsaw Massacrea. Veliki broj trgovina odbio ju je pustiti u prodaju zbog, za to vrijeme, prenasilne grafike i radnje. Za razliku od Teksaškog masakra, ovdje smo u ulozi dadilje koja je u stalnom bijegu od ubojice koji bi trebao predstavljati Michael Myersa. Grafičke mogućnosti Atarija bile su podosta male i jedino po čemu se raspoznaje da se radi o Halloween igri je prepoznatljiva tematska pjesma čitavog serijala prilikom svake pojave ubojice dadilja.

Iako je igra prošla katastrofalno u prodaji, postavila je temelje budućnosti horor igara u kojima je naglasak više na bježanju i skrivanju od neprijatelja, nego na samoj borbi protiv istih. Slaba prodaja toliko je financijski iscrpila Wizard Games da su posljednje kopije slali bez ikakve slike i kutije. Takve kopije, s običnom bijelom trakom i markerom napisanim imenom igre danas su pravi kolekcionarski primjerci, a Michael Myers je baš kao i Leatherface tek nedavno postao igriv lik u Dead by Daylightu.

Jaws Unleashed

2006 | Appaloosa Interactive | PC, PS2, Xbox

Kad sam bio klinac mislio sam da su Ralje razlog zbog kojeg svaka plaža ima mrežu. Prelazak preko te mreže značio bi instatnu smrt, a svaka sjena na dnu mora bio je predator koji je samo čekao da se netko okuraži i prijeđe tu granicu između života i smrti. Iako je u zadnjih trideset godina u Hrvatskoj bio veći broj NLO susreta nego onih s velikim bijelim psinama, bojazan od morskih grabežljivaca usađena je većini nas od malih nogu. Taj pomalo iracionalan strah iskoristio je Steven Spielberg sredinom sedamdesetih te upoznaje svijet s kultnim Raljama.

Trideset godina kasnije dobili smo priliku zaigrati kao velika bijela psina u igri koja je izašla pred sam kraj konzolaške generacije. Jaws Unleashed zabavna je igra u kojoj širite teror po mnogim plažama i remetite mirnu vožnju manjih čamaca. Kontrole su bile pomalo nespretno napravljene što bi dovodilo do čestog zabijanja u morsku floru, ali zanimljiv koncept bio je pravo osvježenje na tržištu videoigara. Jaws Unleashed mnogima je prošao ispod radara, a tek ove godine dobili smo sličnu igru koja je ostvarila solidan upjeh – Maneater.

Evil Dead Regeneration

2005 | Cranky Pants Games | PC, PS2, Xbox

Bruce Campbell izgradio je ime na temelju uloge jednog od najbolji filmskih likova svih vremena – Asha Williamsa. Sarkastiči Ash u vječitoj je borbi protiv demonskih sila koje mu samo žele pojesti dušu. Protiv napornih deaditesa bori se s motornom pilom i svojim vjernim boomstickom, a ta borba prostire se kroz tri nastavka i isto toliko sezona serije Ash vs Evil Dead. Vremenski razmak između zadnjeg nastavka filma i prve sezone serije bio je ogroman, a tu rupu upotpunilo je nekoliko Evil Dead igara.

Prva Evil Dead igra izašla je još u George Orwellovoj 1984. na Commodoreu 64. No najveći uspjeh ostvario je Regeneration iz 2005. Hack-and-slash koljačina nastavlja se na drugi dio filma i zanemaruje Ashovo putovanje kroz vrijeme. Regeneration ima sve ono što možete očekivati od jedne Evil Dead igre – Bruce Campbell daje glas Ashu Williamsu, motorna pila je uvijek prisutna, demona je u izobilju, a one-lineri popunjavaju svaki ozbiljniji dio igre. Hail to the king, baby!

The Thing

2002 | Computer Artworks | PC, PS2, Xbox

Puno toga bi se moglo napisati o The Thingu. Film je po izlasku bio popljuvan od strane kritičara, a još je gore prošao na kino blagajnama. U isto vrijeme izašao je dobroćudniji vanzemaljac koji je pobrao simpatije svih gledatelje i naoružao se nagradama. Naravno, riječ je o E.T.-ju. Godinama kasnije, The Thing je zasluženo stekao kultni status i s pravom se smatra jednim od najboljih horor filmova svih vremena. John Carpenter uspio je u razmaku od četiri godine još jednom prikazati teror koji je temeljen na atmosferi, anksioznosti i paranoji.

Zabit Antartike savršeno je mjesto radnje za film u kojemu vanzemaljac preuzima oblik čovjeka. Takav razvoj događaja dovodi do situacije u kojoj je nekolicina ljudi izolirana od ostatka svijeta, a ne znaju kome mogu vjerovati. Igra se nastavlja na zanimljiv kraj filma, a stavlja vas u ulogu Captaina Blakea, člana U.S. specijalne jedinice koja je poslana na Antartiku kako bi saznala što se dogodilo s istraživačkim centrom koji je izgubio svaki kontakt s vanjskim svijetom.

The Thing je igra dostojna svojeg naziva i savršeno uzima sve najbitnije elemente iz istoimenog filma. Iako je u suštini pucačina iz trećeg lica, igra ima „sustav povjerenja“ koji pokazuje koliko vam vaši podređeni vjeruju. Spusti li se povjerenje nisko, kolege će držati distancu i neće vam vjerovati, a samim time će vam otežati igru. Isto tako treba biti vrlo pažljiv naspram njih, zato što i oni mogu biti stvor koji samo čeka trenutak kad će vas napasti.

Uvijek indiferentni Carpenter je veliki ljubitelj videoigara te je sudjelovao u izradi same igre gdje je posudio glas jednom od likova. Prava je šteta što planirani nastavak nikada nije ugledao svjetlo dana zbog propasti Computer Artworksa.

Alien: Isolation

2014 | Creative Assembly | PC, PS3, PS4, X360, Xbox One

Jedna od najboljih znanstveno fantastičkih franšiza svih vremena ima bezbroj igara. No jedna se ističe u svoj toj gomili. Alien: Isolation ima drugačiji pistup gameplayu od ostatka, pucački orijentiranih naslova. Po uzoru na prvi Alien film, Isolation vas tjera da se čitavo vrijeme igrate skrivača s jezovitim xenomorphom.

Većinu igre provest ćete izbjegavajući veoma pametno i nepobjedivo stvorenje koje će kazniti vašu najmanju pogrešku. Dizajn levela uzima inspiraciju iz prvog filma, a atmosferičnost i impozantnost neprijatelja čini ovu igru pravim Alien naslovom. Slaba prodaja je nažalost stala na put zasluženog nastavka.

Friday the 13th: The Game

2017 | IllFonic | PC, PS4, Xbox One

Jason Vorhees jedan je od najprepoznatljivijih likova horor žanra ikada. Malo tko nosi golmasku hokejašku masku dobro kao on. Iako nije glavni neprijatelj u prvom nastavku, niti je dobio masku do trećeg nastavka kad su filmovi počeli biti upitne kvalitete, teško je zamisliti Petak 13. franšizu bez upečatljivog Jasona. Njegova glavna misija je kolinje mladih kampera koji ne mogu odoliti alkoholu i seksu, a izrečeni „I’ll be right back“ je potpis na smrtnu presudu.

Prva igra temeljena na spomenutoj franšizi izašla je 1989. za NES. Ostala je poznata po tome što se smatra jednog od najgorih igara svih vremena. Iako se godinama šuškalo o ponovnom posjetu Camp Crystal Lakeu, ljubitelji horora došli su na svoje tek 2017. Friday the 13th: The Game je asimetrična multiplayer igra koja stavlja 7 teenagera naspram Jasona. Prilikom izlaska igra je bila gotovo neigriva i prepuna problema, ali s vremenom su nedostaci ispolirani, a danas muvanje po Crystal Lakeu može biti vrlo zabavno ako igrate s frendovima.

Nightmare on Elm Street

1989 | Rare | NES

Freddy Krueger zapeo je u sličnoj crnoj rupi kao Leatherface i Michael Myers. Svo troje nisu dobili svoje igre još od osamdesetih. No, za razliku od spomenutog dvojca, Kruegerova posljednja igra bila je odlično prihvaćena.

Razvojni studio Rare, koji je zaslužan za Donkey Kong, GoldenEye 007 i Battletoads serijal, uhvatio se adaptacije Strave u ulici brijestova. Završni proizvod je igra do četiri igrača koji su u potrazi za kostima Freddyja Kruegera kako bi ga zauvijek zaustavili. Vaš veliki neprijatelj je san u koji ne smijete upasti, a u tome će vam pomoći kava koju možete pronaći raštrkanu po levelima.

Nightmare on Elm Street bila je jedna od prvih igara koja je podržavala NES adapter za 4 igrača i zajedničko bježanje od izgorenog luđaka u džemperu bilo je jednako zabavno, kao i stravično.

Land of the Dead: Road to Fiddler’s Green

2005 | Brainbox Games | PC, Xbox

George A. Romero pionir je zombie horor filmova. Njegovi Night of the Living Dead i Dawn of the Dead redovito zauzimaju vrhove ljestvica najboljih horor filmova. Pred sam kraj karijere zaredao je nekoliko loše prihvaćenih naslova iz svog Dead serijala, a jedan od njih dobio je i svoju službenu igru.

Land of the Dead: Road to Fiddler’s Green služi kao prednastavak na film, a radnja se vrti oko farmera Jacka čiju mirnu farmu uzurpiraju hodajući mrtvaci. Kao što samo ime sugerira, krećete na put do Fiddler’s Greena koji slovi za posljednje utočište u gradu. Iako je igra izašla 2005., grafika je podosta zastarjela i ne prati ostatak aktualnih igara iz tog vremena.

Jedina igra po filmovima George A. Romera ni po čemu nije zaslužila nositi to ime, ali i kao takva ostaje rijetka igra temeljena na nekom zombie filmu i mogla bi zaintrigirati zagrižene fanove žanra.

Ovo je samo jedan mali dio od mnoštvo horor igara koje su direktno ili samo djelomično uzimale inspiraciju iz popularnih horor filmova. Kako je Alan Wake rekao: “It’s not a lake. It’s an ocean.” Vraćamo se kroz par dana s još jednim jezivim Halloween specijalom.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano