FFA Focus

Isprobali smo demo Fife 20 i ostali razočarani

Koliko god brzo prošla, jedna je sekunda dovoljna za mnoge kritične stvari. U jednoj sekundi svijetlost prijeđe 299.792.458 metara. Jedna je sekunda dovoljna da se dogodi ljubav kao u pravim romantičnim komedijama. Jedna je sekunda također dovoljna da se vidi kako je Fifa 20 isto sranje u drugom pakovanju. Naravno, mislimo i pričamo o demo verziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Evo stvarno više ne znam.

Ovo je ista igra. Ovo je ista igra kao i prošle godine. Za vas koji niste u toku s EA-ovim velebnim super-zakon marketingom, najveća novost ovogodišnjeg izdanja arkadnog nogometa je dodatak Volta moda – uličnog nogometa. Napokon, o napokon možemo otići na teren školskog i zaigrati tri na tri s ekipom, a par minuta kasnije biti na travnjacima Camp Noua (šalim se, ne možemo jer nije licenciran u Fifi) i činiti čuda s najboljim driblerom današnjice – Gerardom Piqueom.

Mod je sam po sebi… Fora. Nema puno vremena za iskusiti mod kako spada s obzirom da se igra do 4 zgoditka, a isti brzo padaju. Kontrole su korektne, može se izvoditi trikove (ko bi reko), lagano je izvoditi atraktivne udarce i dodavanja, a sama atmosfera je sasvim solidna. Same animacije nažalost nisu fluidne koliko bi mogle biti, štoviše, podsjećaju na Fifu Street iz 2012. po svojim pomalo robotskim pomacima pri kontroli lopte, no to je nešto što mi je tek usputno upalo u oko jer je akcija dovoljno brza da se ignoriraju sitnice.

Ovako to izgleda na terenu.

Čini se da mod ima potencijala, pogotovo za online igru ili, meni draži, couch coop gdje možete kompića razbiti ko Njemačka Brazil. Samo na ulici. Svidjela mi se sloboda prilikom napada. Reakcija mora biti brza, ali možda se odlučite dodati pa utrčati ispred svih braniča ili pak zadržite loptu dok suigrač ne uleti u bolju poziciju. Može se i fino napraviti jedan okret za 360 stupnjeva i ostaviti protivnika izbezumljenog na pol terena. Može se nabiti lopta o mantinelu i pomoći pri driblingu. Upravo ta dinamika gdje se mora donijeti odluka u sekundi drži napetost u meču koji završi puno prebrzo.

U demu se još moglo zaigrati na velikim zelenim pašnjacima travnjacima pa su nam na izboru Chelsea, Borussia Dortmund, Real Madrid, Liverpool, PSG i Tottenham. Za razliku od nekih igara (khm PES khm), Fifa već u svojoj demo verziji ima ažurirane postave timova pa tako možete isprobati kako je na terenu istrčati s Hazard-Jović-Vinicius napadom ili pak možete zaigrati s pridošlicama u novi, jači i u ligi neuspješniji Tottenham.

Taktika se identično slaže. Stariji igrači snaći će se bez problema.

Tu je stvar gotovo identična kao u 19-ici. Igrači reagiraju isto, braniči ponovno znaju stajati ukopani umjesto da aktivno traže priliku za zaustavljanje napada, ponovno braniči CPU-a znaju ubrzati kao da voze F1 i prestići i najbrže igrače svijeta. Ponovno će određena dodavanja otići u potpuno nelogičnom smjeru i ponovno će CPU izvoditi neke nemoguće gluposti i biti nezaustavljiv… Sve je isto kao lani.

Od nekoliko novosti sam primijetio novu animaciju primanja lopte prsima koja je učestala, a vjerujem da je dodana upravo zbog uličnog nogometa. Dobrodošla animacija, pogotovo jer u većini slučajeva rješava blesavo čekanje igrača da primi loptu unatoč tome što lijevom gljivicom gurate u smjeru lopte. Također se osjeti promjena u fizici samih udaraca što je svakako dobrodošla promjena koja mi se odmah svidjela. Osjeti se težina na lopti prilikom udarca te je sada brža, no isto tako i brže pada što zna završiti neočekivanim odskakivanjem lopte od travnjaka.

Grafika je ista, ali barem je Liga prvaka malo svijetlija.

Grafički igra izgleda identično. Ima tu nekih novih skenova lica, no većina su ostala ista kao i u Fifi 16, a Frostbite se nije mijenjao već godinama, izuzev promjene filtera boje. Također mi se čini da je odvratan plavi filter utakmica Lige prvaka napokon uklonjen ili u najmanju ruku bolje reguliran. Teren je osvjetljeniji i jači je osjećaj da igrate na krcatom stadionu.

Zvukovni dizajn je dio Fife za koji vrijedi stara narodna: „Ako nije pokvareno, ne popravljaj.“ U završnim minutama utakmice se osjeti snažnije navijanje i život na stadionu. Komentatori za Ligu prvaka (jedini klasični kick-off dostupan u demo verziji) ostali su isti, a s obzirom da su prošle godine snimali svoje linije, nije imalo ni smisla nešto posebno dorađivati iste ove godine tako da to ne mogu zamjeriti što se nije promijenilo.

Poslao ga po ćevape.

To je uglavnom čitav demo. Nije nešto posebno, pogotovo je šteta što ne možemo isprobati online segment kao što je to bilo moguće u PES-u, a znamo da većina ljudi Fifu kupuje upravo zbog onlinea i otvaranja skupocjenih paketića u Ultimate Teamu.

Puna verzija će otkriti jesu li promjene u Manager Modeu dovoljne da zadrže igrače i privuku nove, no stagnacija kojom se EA već dulje vrijeme „hvali“ je postala vrlo očitom čak i onima koji su preskočili prošli nastavak. Nisam očekivao puno, ali ovo što smo dobili me i dalje razočaralo. Isti gameplay na koji je stavljen, za sada, površni ulični nogomet definitivno nisu obećavajući znakovi za punu verziju igre koja stiže na PC, PS4, Xbox One i Nintendo Switch 24. rujna.  

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra