FFA Focus

Kontroverze u videoigrama vol.3: DOOM i masakr u srednjoj školi

Iz 1999. godine pamtimo brutalni masakr, prvi veliki takve prirode koji je potresao svijet. U američkoj saveznoj državi Coloradu u srednjoj školi Columbine dva učenika starosti 17 i 18 godina izvršila su oružani napad ubivši 13 učenika i profesora, nakon čega su presudili i sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od njih bio je veliki zaljubljenik u Doom serijal. Eric David Harris posjedovao je sve Doom naslove, čak i dizajnirao vlastite levele unutar igara, a u jezivom videu kojeg je snimio uoči napada izjavio je kako će masakr izvršiti baš kao u Doomu. I to sa sačmaricom po uzoru na onu iz igre.

Koliko opčinjen Doomom, ali i naumom da učini to što je učinio, ukazuje i da je navodno jedan level kreirao poput srednje škole koju je pohađao. Tako su barem prije 25 godina tvrdili njegove kolege: Kolege dodaju da su taj isti level i igrali, međutim, nikada nije službeno potvrđeno postojanje istog.

Pravi motiv nikad nije otkriven

Leveli koje je Harris dizajnirao za Doom 2 mogu se i danas pronaći te preuzeti s interneta. Poznati su pod nazivom “Harris levels”, među njima nema levela sa školom, ali navodno su neki entuzijasti zaista u posjedu istog. U ovom tekstu nećete pronaći linkove, ali od njih vas dijeli tek par klikova na Googleu.

“Doom je toliko urezan u moj mozak da su sve moje misli povezane s igrom”, u službenom izvještaju istrage naveden je citat iz Harrisovog dnevnika. Premda je napadač očito bio zaluđen igrom, pravi motiv nikada nije sa sigurnošću potvrđen, ali kruže teorije o mentalnim poremećaju i navodnom zlostavljanju od strane drugih učenika. Fatalna kombinacija koja povezuje i druga pucanja u školama.

Columbine je danas šesti najkrvaviji napad u školama u američkoj povijesti. Nažalost, inspirirao je i neke druge napadače te tako postao sinonim za napade povezane s videoigrama.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano