FFA Focus

Kupnja TV-a za novu generaciju – preporuke

U prošlom smo vas članku pobliže upoznali s raznim tehničkim aspektima TV uređaja, napravili usporedbu između LCD i OLED panela te probali demistificirati famozni HDMI 2.1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada bi bilo vrijeme da vam ponudimo i konkretne preporuke TV uređaja za next-gen!

Veličina je bitna

Ovo je jedna od stvari koje ćemo uvijek zagovarati kod odabira TV uređaja. Znači, ako ikako imate fizičkog mjesta za postavljanje uređaja te imate budžet za veći ekran, odaberite najveći koji si možete priuštiti pritom uzimajući u obzir da kvaliteta uređaja nije puno lošija od onog s manjom dijagonalom.

Hoćete li koristiti ovo ili daljinski od TV-a?

Postoji nekoliko razloga zašto to preporučamo, od jednostavnijih, poput veće imerzije u sadržaj na ekranu, do onog o kojem ne razmišljate, a to je famozni 4K. Uzmimo kao primjer neki klasični TV veličine dijagonale od 50″. Da biste uopće vidjeli sve piksele na tom ekranu u 4K sadržaju, odnosno uživali u blagodatima 4 puta veće rezolucije, morali biste sjediti na udaljenosti od jednog metra. Da, jednog metra. Sve između jednog i dva metra je prihvatljivo za 4K rezoluciju, ali nakon toga 4K gubi smisao i prebacujete se na blagodati 1080p rezolucije.

KLIKNITE NA SLIKU ZA UVEĆANI PRIKAZ

Postoje i neke druge mjere u tom segmentu, pa tako imamo (zadržimo se i dalje na 50″ ekranu) THX maksimalnu udaljenost za uživanje u filmskom sadržaju, koja traži da zadnji red sjedala pruža kut gledanja od barem 36 stupnjeva. Po toj biste računici trebali sjediti najdalje 1,7 metara od TV-a te dijagonale, a pazite, pričamo o efektu zadnjeg reda u kino dvoranama. Vjerojatno mnogi od vas preferiraju sredinu dvorane radi većeg užitka i imerzije u sadržaj na ekranu.

Još malo o veličini

Istina, ne preporuča se ista udaljenost za sav sadržaj, pa ako gledate sport preblizu ekrana, moguće su vrtoglavice. Tako bi bilo i s prebrzim, kompetitivnim gaming sadržajem, ali u svakom slučaju, ovaj graf bi vam trebao biti glavna smjernica za odabir veličine ekrana u vašoj sobi. Znači, kroz sve ove godine preporučivanja TV-a, nisam naišao ni na jednu osobu koja je rekla: „Da sam barem uzeo manji TV”, ali je zato puno njih reklo suprotno. I da uzmete 65″ TV, velika je šansa da ćete za par mjeseci poželjeti da ste uzeli 75″.

Najbolja rješenja za udomiti veliki TV su ona bez dodatnih ormara i polica.

Druga stvar povezana s veličinom je cijena. Naime, vjerojatno ste primijetili da s većom dijagonalom cijene uređaja rastu vrlo nejednako. Tako da su dijagonale od preko 75″ ponekad i duplo skuplje od istovjetnog 65″ modela. Tako da je neka zlatna sredina za uloženo/dobiveno trenutno dijagonala od 55″, a vrlo blizu nakon toga je 65″. Svi veći, ali često i manji modeli koštaju puno više kuna po inču.

Cijene i podjela

Preporuke ćemo podijeliti u tri jednostavna praga – ulazni modeli, srednja klasa i visoka klasa. Na kraju dodajemo i posebnu klasu „cijena nije bitna” za one koje žele najbolje za gaming bez obzira na cijenu. Pokriti ćemo 2 najčešće dijagonale: 55″ i 65″. Cijene predstavljaju najveći problem u konkretnom davanju preporuka jer znaju varirati i po par tisuća kuna na učestalim vikend ili rođendanskim popustima raznih trgovina ili shopping centara.

Pazite da TV ne montirate previsoko, neka bude u visini očiju.

Osnovni savjet koji vam možemo dati je da kad odredite svoj budžet i veličinu ekrana, odaberete TV s ove liste (ili neki pandan preporučenom modelu) pa na stranici poput nabava.net potražite trenutne cijene tog modela. Ili pratite ima li možda vaš omiljen ili najbliži dućan tehničke robe(Elipso, eKupi, Sancta Domenica, Svijet medija, Mikronis…) kakvu aktualnu akciju.

55″ modeli

Ulazni modeli (do 4.000 kn)

Početni modeli od kojih nemate neke high end značajke, ali bi trebali imati VA panel (zbog visokog kontrasta i jače crne boje) i nizak input lag.

  • Hisense A7500F
  • Samsung  UE55TU8502

Srednja klasa (do 6.000 kn)

Srednji modeli kod kojih je prioritet, uz gorenavedene značajke, da ima i 120Hz panel za igranje na 120FPS, ali ne i na 4K rezoluciji, već na 1080p.

  • Hisense U8QF
  • Sony XG8577/8505

Visoka klasa (do 8.000 kn)

Ovo su već ozbiljni gaming strojevi koji, uz gorenavedeno, imaju i HDMI 2.1 port te omogućuju igranje u 4K@120Hz.

  • Samsung Q80T
  • Sony XH9096/9077/9005

klasa – „cijena nije bitna”

Ovdje, za one kojima cijena nije bitna, predstavljamo najbolje za gaming iz oba tabora (OLED i LCD).

  • LG CX (OLED)
  • Samsung Q95T/Q90T (LCD)
Pripazite i kako montirate TV uređaj s obzirom na izvor svijetla u sobi.

65″ modeli

ulazni modeli (do 5.000 kn)

Početni modeli od kojih nemate neke high end značajke, ali bi trebali imati VA panel (zbog visokog kontrasta i jače crne boje) i nizak input lag.

  • Hisense A7500F
  • Samsung UE55TU7172

srednja klasa (do 8.000 kn)

Srednji modeli kod kojih je prioritet, uz gorenavedene značajke, da ima i 120Hz panel za igranje na 120FPS, ali ne i na 4K rezoluciji, već na 1080p.

  • Hisense U8QF
  • Samsung QE65Q70T (ima i HDMI 2.1)

visoka klasa (do 10.000 kn)

Ovo su već ozbiljni gaming strojevi koji, uz gorenavedeno, imaju i HDMI 2.1 port te omogućuju igranje u 4K@120Hz.

  • Sony 65XH9096/9077
  • Samsung QE65Q80T

klasa – „cijena nije bitna”

Ovdje, za one kojima cijena nije bitna, predstavljamo najbolje za gaming iz oba tabora (OLED i LCD).

  • LG CX (OLED)
  • Samsung Q95T/Q90T (LCD)

Pripremite se za crni petak

Znači, u prošlom smo vam članku pojasnili tehnikalije oko TV uređaja, a ovdje smo vam pružili konkretne preporuke. Iako next-gen dolazi vrlo skoro, predlažemo da oboružani ovim znanjem možda ipak sačekate crni petak (27.11.) kada bi akcije na TV uređaje trebale biti najveće pa da se bacite u nabavku novog stroja za gaming.

Nadamo se da će i vama uskoro uletjeti novi TV u vaš stan/kuću.

Kao i prošlog puta, slobodno postavljajte pitanja na ovu temu (pa i na temu prošlog članka). Ako se skupi dovoljno pitanja, napraviti ćemo i treći članak koji će pokriti vaša najčešća pitanja.

Napomena: slike su uz dozvolu autora preuzete s vrlo dobre stranice za vijesti i recenzije TV uređaja – FlatpanelsHD

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano