FFA Focus

Left Alive – MGS klon koji su svi popljuvali, ali trebali biste mu dati priliku

Left Alive je stealth akcijski survival shooter s elementima cover sistema iz trećeg lica. Podigao je prašinu iz razloga što su na njemu radili Toshifumi Nabeshima (Armored Core serijal), Shinji Hashimoto (Front Mission i Final Fantasy), te Yoji Shinkawa poznat po radu na Metal Gear serijalu, a u Left Aliveu je pomogao s dizajnom protagonista.

Left Alive smješten je u Front Mission univerzum. Republika Garmoniya iznenadno napada Republiku Rutheniu, odnosno njezin granični grad Novo Slavu. Pratimo troje protagonista koji se pronađu središtu zbivanja, odnosno u pokušaju preživljavanja u Ruthenii, a sva tri su tu u različitim okolnostima i s različitim ciljevima. Pratimo priču iz perspektive wanzer pilota Mikhail Shuvalova – pripadnika Ruthnenijske vojske, policajke Olge Kalinine i odbjeglog zatvorenika Leonida Ostermana.

Prateći njihovo preživljavanje, Left Alive nas upoznaje s mračnom, surovom i dramatičnom stranom rata pružajući nam priliku da i sami iskusimo tu surovost iz prvog lica.

Kao igraču pruža vam se mogućnost odabira odluka u pojedinim skriptiranim sekvencama, a s kojima napredujemo tijek događaja. Odluke imaju i posljedice koje prividno utječu na samu radnju, ali mijenjaju tijek događaja i sudbinu nekih likova. Tako postoji više krajeva igre, a ishod ovisi upravo o vama.

Stealth žanr je dobio novo lice.

Metal Gear Solid klon?

Po najavi, Left Alive se etiketirao kao klon Metal Gear Solid serijala. Koncept igre je sličan i bazira se na stealth mehanici, a već spomenuti Yoji Shinkawa koji je radio na Metal Gear serijalu zaslužan je i za artwork, koji je veoma sličan Metal Gear igrama.

Troje protagonista krase cover (s lijeva na desno; Mikhail Shuvalov, Leonid Osterman i Olga Kalinina).

Osim što se smatra začetnikom stealth žanra u videoigrama, Metal Gear serijal također je sinonim za kinematografske animacije, visoko kvalitetnu produkciju, glasovnu glumu i ono što ga posebno ističe u svijetu videoigara – kompleksnost.

Svi znamo da je Metal Gear univerzum izrazito kompleksan. Razrađuje niz tema od političkih intriga, filozofije, ekonomije, medija, ratovanja, humora, nadnaravnog, futurizma i drugih, a svojim narativom i dan danas sekvencama šokira igrače. Čak i one koji su po desetke puta odigrali igre iz serijala. Svaki novi prelazak novo je iskustvo koje igrači različito doživljavaju, a možemo reći kako na dojam utječu godine i životno iskustvo kroz koje neke teme promatramo na drugačiji način.

Left Alive u narativnom aspektu nema toliku dubinu kao što ima jedan Metal Gear, ali igru i dalje prati kompleksna priča koja zna podsjetiti na spomenuti serijal. Dodatna sličnost s Metal Gearom je što se radnja vrti oko mechova, no to ne iznenađuje s obzirom da je Left Alive smješten u Front Mission univerzum. U prvome je prelasku bio prisutan taj Metal Gear osjećaj, no Left Alive se ipak ističe svojom originalnošću.

Gameplay također podsjeća na Metal Gear Solid i to ponajviše na četvrti nastavak, prvenstveno zbog svog stealtha. Standardno, dok se šuljate, možete privući pažnju neprijateljima, potiho ih eliminirati ili jednostavno proći nezapaženo pored njih.

Front Mission univerzum

Kao što je već spomenuto, radnja Left Alivea smještena je u Front Mission univerzum. Republika Garmoniya iznenada napada Republiku Rutheniju, točnije, njen granični grad Novo Slavu.

Radnja Left Alive-a smještena je u Front Mission univerzum, gdje Republika Garmoniya iznenadno napada Republiku Rutheniju, odnosno granični grad Novo Slavu koji pripada pod Rutheniju.

Kroz poglavlja ćete prolaziti kroz priču kontrolirajući jednog od tri protagonista. Prvi je pilot wanzera Mikhail Shuvalov, ujedno i pripadnih Ruthenijske vojske koji ostaje bez svoje jedinice. Druga je Olga Kalinina, policajka koja je u potrazi za nekime usred siromašnog predgrađa Novo Slave. Posljednji je Leonid Osterman. On je odbjegli zatvorenik optužen za ubojstvo. Iako igra ima tri protagonista, između njih se gameplay ne razlikuje. Svi mogu raditi iste stvari, niti jedan ne odskače od drugoga.

U svojoj srži, Left Alive je survivor stealth shooter iz trećeg lica s mehanikom cover sistema koja izgleda kao hibrid Metal Gear Solida i The Last of Us. Naglasak igre je na stealth preživljavanje. Pritom valja naglasiti preživljavanje. Igra može biti neoprostivo teška, no ovisno o vašem pristupu i korištenju mehanika igre, može se znatno olakšati.

Iako je temeljena na stealthu, igraču pruža slobodu u načinu igranja. Možete ju igrati kao pucačinu iz trećeg lica s već poznatim cover sustavom pri čemu ćete trčati, klizati i preskakivati zaklone. Možete se boriti prsa o prsa, kontrirati neprijateljeve napade, šaketati se. Dodatno možete odvlačiti pažnju gadgetima, postavljati zamke, craftati ili pak skupljati resurse i municiju istražujući mapu. Tu su i collectiblesi u obliku dokumenata, a služe kako bi dodatno objasnili priču i likove. Sve se to može i zanemariti i na igraču je hoće li iskoristiti sve što igra nudi ili samo pratiti glavni cilj. Left Alive pruža slobodu u preživljavanju surovog i devastiranog okruženja okrutnosti rata gdje sustav odluka pridodaje težini i posljedicama sudbine glavnog lika i onih oko njega.

U određenim trenucima igrači imaju priliku kontrolirati i same wanzere, koji se međusobno razlikuju od dizajna do arsenala oružja koje imaju za uporabu, no oružja se mogu pokupiti i odbaciti po volji te na taj način igrači mogu, ovisno o tome što im je dostupno, opremiti svoj wanzer. Samo upravljanje je ponekad nezgrapno, barem dok se malo ne naviknete na kontrole, no kasnije postane fluidno i dinamično.

Uistinu, Left Alive pruža igraču slobodu pristupa i način igre pritom ga ne tjerajući ni na što, već da ovisno o svom načinu igre i preferencijama preživljava i napreduje u igri.

Iz dosad pročitanog lako je uvidjeti sličnost MGS serijalu, ali otkud sad The Last Of Us? Igra implementira sustav craftanja sličan onome s kojim smo se susreli u The Last of Us te je prijeko potreban kako biste preživjeli, pritom nudeći širok spektar stvari koje se mogu craftati. To uključuje lijekove, napadačke i support gadgete te zamke.

Sustav odluka i ljudska strana rata

Iako pričom linearan, Left Alive daje igraču u skriptiranim sekvencama sustav odluka na koje smo navikli vidjeti u zapadnjačkim RPG-ovima. Vaš odgovor ili odluka mogu promjeniti poneke događaje i odrediti sudbine likova te u konačnici odrediti koji ćete kraj dobiti.

Dramatičnosti igre pridodaje i njen setting. Nalazite se u središtu iznenadne invazije i uništavanja grada. Susretat ćete civile koje možete pokušati spasiti, ali kako biste u tome uspjeli, prvo vam moraju vjerovati. Svaki od njih ima svoju priču i pozadinu te je drukčijeg psihološkog stanja. Potrebno ih je uvjeriti da pođu s vama što ponekad i nije lagano jer krivi odgovor može natjerati civile na nepromišljeno ponašanje. Ako ih uvjerite, potrebno je skriptiranom rutom ih otpratiti do zaklona, pritom im davajući naredbu kada da krenu, a kada da stanu. Vrlo je bitno biti na oprezu jer će ih neprijatelji, ako ih vide, pokušati eliminirati. Tako implementiran sustav pridodaje dramatičnosti i približava radnju igraču likovima s kojima se može poistovjetiti.

Možete odlučiti želite li ih pokušati spasiti ili ne. Izbor je na vama.

Koliko realističnosti videoigra može dopustiti?

U svojoj suštini Left Alive pruža realistično iskustvo i upravo je to najveća snaga same igre. Kako biste preživjeli, trebate igrati pametno. Skupljati resurse, craftati stvari koje će vam olakšati i pomoći u preživljavanju, a to podrazumijeva improvizaciju. Crafting sustav je poprilično opsežan i nudi širok spektar mogućnosti koje možete iskoristiti kako biste uz improvizaciju preživjeli.

Kad vas neprijatelji pogode vatrenim oružjem, često ćete uz štetu na vaše zdravlje i krvariti sve dok ranu ne zavijete zavojem pa tek onda iskoristite prvu pomoć koja ga vraća u normalu. Pošto nemate oklop kao protivnici, ima smisla da vas hitac ili dva puške ili snajpera ubije.

Korištenje painkillera u kritičnim situacijama s mnoštvom neprijatelja može vam poslužiti kao kratkotrajni oklop da napustite zaklon i pređete u drugi, pritom izbjegavajući kišu metaka. Recimo da se radi o suplementu koji vam diže psihu na razinu da se možete othrvati stresnim situacijama.

Postoje razni gadgeti koji služe kao zamke u koje možete namamiti neprijatelje. Konzerve i boce možete koristiti da odvućete pažnju, a čak možete eksplozivnim kontejnerima raditi improvizirane bombe. Gadget za skeniranje možete baciti da odredite gdje se neprijatelj nalazi i koliko ih ima.

Kada kažem realističnost, mislim naravno na dozu koju svijet videoigara dopušta. Left Alive sukobe temelji na slobodi igrača i njegovom pristupu svakoj situaciji. Ako je ona teška, bit će teška i zahtjeva snalažljivost igrača. Postoji doza slobode u tom pristupu što znači da će jedan igrač drukčije riješiti situaciju u usporedbi s drugim. Neprijatelj vas u zasjedi lako može elimiinirati, a brojnost je uvijek na njihovoj strani.

Left Alive tjera igrače da razmišljaju, da igraju pametno, ispituju svoju snalažljivost i da iskoriste okolinu kao prednost jer je preživljavanje u stvarnosti igranje na pametnoč. Taj element Left Alive koristi do maksimuma i tjera igrače da sve što imaju na raspolaganju iskoriste.

Imaju li smisla bullet sponge neprijatelji?

Kritičari su isticali težinu Left Alivea upravo zbog neprijatelja koji vas hicem ili dva eliminiraju, a sami mogu primiti štetu u ogromnim količinama te čak mogu preživjeti i headshotove. I to je točno, no obrazloženje postane vrlo jasno svega nekoliko minuta nakon što dobijete kontrolu.

Left Alive je smješten u bližu budućnost. Neprijatelji su oklopljeni egzoskeletima i naravno da su otporni na metke pištolja. Kacige im štite glave od headshotova slabijih oružja. Pogotkom snažnijeg oružja, recimo snajpera, ili dva hica sačmarice iz blizine i neprijatelji padaju, tako da je suludo spominjati bullet sponge neprijatelje i ne slažem se s kritičarima, a i s igračima uveliko kada kažu da su neprijatelji otporni na metke. Nisu, samo im treba znati pristupiti ispravnom opremom, a upravo tu dolazi do izražaja snalažljivost samog igrača.

Svaki tip neprijatelja funkcionira na svoj način te kako ih nema previše u igri, pažljivim promatranjem i pravovaljanim pristupom lako im se mogu pronaći slabe točke,. Time se nauči kako se ponašaju što pomaže kada ih želite zaobići ili eliminirati.

Stealth je prisutan, ali ne onakav na kakvog smo navikli. Kada se prišuljate neprijateljima s leđa, ne možete ih klasično eliminirati iz zasjede, već morate imati melee oružje kojim ćete neprijatelja par puta udariti pa ga tek onda moći eliminirati. Princip je malo nezgrapan, ali lako se navikne i ima smisla da ne možete oklopljenom neprijatelju baš doći s leđa i eliminirati ga, kao što i nećete protiv wanzera ići prsa o prsa.

AI neprijateljskih jedinica je zadovoljavajuć. Često će vas pratiti ako vas primijete te pozivati u pomoć pojačanje. Na težim razinama neprijatelji primaju više štete i AI je malo agresivniji, ali ništa zabrinjavajuće teže od standardne težine.

Tipovi neprijatelja

Neprijatelja ima u nekoliko različitih tipova, iako su dizajnom gotovo svi isti i oklopljeni egzoskeletima. Svaki tip je gotovo identičan od izgleda do arsenala oružja i gadgeta koje imaju na rasploganju – od običnih vojnika, do elitnih postrojba koji koriste snajpere i minigunove.

Prisutni su i dronovi koji služe kao tragači. Svojim senzorima vas mogu otkriti i pozvati pojačanja dok vas i sami napadaju. Tenkovi su vrlo razorni i poželjno ih je zaobići, no postoje jača oružja kojima ih možete uništiti. Helikopteri imaju ugrađen minigun zbog čega su jednaka prijetnja kao i tenkovi.

Mecha, odnosno wanzeri, gotovo su neuništivi roboti koji vas, ako vas zapaze ili s njima uđete u borbu, mogu takoreći instantno uništiti. Međutim, uz pripremu i pametno korištenje okoline, nisu toliko neuništivi kao na prvi pogled.

Postoje i boss borbe, no nisu tako česte niti atraktivne kao u MGS serijalu. Unatoč tome, i dalje pružaju određen izazov, ovisno o težini na kojoj igrate.

Borba Wanzera protiv Wanzera

Radnja je smještena u budućnost, no samo naoružanje je dizajnom poprilično sadašnje. Sastoji se od klasičnog pištolja, automatske puške, sačmarice, snajpera, bazuke i miniguna. Dodatna oprema uključuje razne napadačke gadgete koje možete pronaći ili sami craftati poput molotovljevih koktela i eksplozivnih konzervi.

Audiovizualni dojam na razini PS3 ere

Iako je Left Alive rađen za sada već prošlu generaciju konzola, osjeti se neiskorišten potencijal. Tehnički igra izgleda kao da koristi snagu PS3, a ne PS4. Nedovoljno ispolirani modeli likova, mutne i jednolične lokacije, niska rezolucija tekstura i nedovoljno raznovrsnosti u modelima neprijatelja dio su problema, ali time do određene mjere pružaju onaj old school štih.

Zvuk i glasovna gluma vrlo su prosječni i zastarjeli. Ipak se više očekuje od novih igara visoke produkcije. Glasovna gluma likova nekada je iritantna, a nekada zadovoljavajuća. Sve skupa je sasvim solidno. Zvuk oružja, bombi i wanzera se ne ističu niti imaju snagu i čistoću zvuka kao u istodobno izašlim FPS-ima, no i dalje se raspoznaje pucate li pištoljem, snajperom ili sačmaricom.

Svaki od troje protagonista opremljen je AI-em Koshka – sustavom ženskog glasa kreiranim od strane Ruthenije kako bi njihova vojna snaga bila potpomognuta u različitim izazovnim situacijama. Ono što bi vas moglo odbiti od same igre i što uvelike kvari doživljaj igre je upozorenje: „Enemy approaching!” Riječ je o upozorenju od strane Koshke da su neprijatelji u blizini. Prvo pomislite kako je dobro da vas AI upozorava kako ne biste neoprezno zakoračili u neprijateljsku zasjedu, a nakon par minuta tražit ćete po opcijama gdje ju isključiti ili barem staviti na mute, ali nijednu od tih opcija nećete pronaći.

Koshka će vas u svaki put kada su neprijatelji u blizini upozoravati na njih, a to traje u intervalima od svakih nekoliko sekundi dok neprijatelje ne eliminirate ili izbjegnete. I to se vuče kroz cijelu igru, što već nakon prvih petnaestak minuta može početi iritirati. S vremenom se naviknete, pogotovo ako se „uživite” u priču i likove, pa čak i oglušite na to upozorenje, ali ono je svakako prisutno kroz cijelu igru i nije ga moguće ugasiti.

Uz sustav odluka i više krajeva koje možete dobiti, Left Alive pruža dovoljno replay valuea da otkrijete sve što igra pruža te je važno spomenuti da u igri postoji New Game Plus. On omogućava da sa skupljenim bodovima, koje zarađujete kako napredujete u igri, otključavate razne bonuse poput većeg damagea na određenom tipu oružja ili većeg damagea s wanzerima. Takvo što znantno olakšava igru u daljnim prelascima, a osobito ako se odlučite na drugom prelasku odabrati veću razinu težine.

Left Alive – budućnost igre i žanra

Unatoč kritikama, Left Alive je unio novitet. Nije riječ o ostvarenju u gameplayu ili o preinakama u samome žanru, već u osvježavanju istoga. Ovo je igra koja je smještena u Front Mission univerzum, ali je ipak dovoljno individualna da se čak ne mora ni smatrati njenim članom.

Gdje će se Left Alive pozicionirati u žanru i kakva je njegova budućnost ovisi isključivo o igračima, fanovima, ali i developerima o kojima na kraju i ovisi hoće li Left Alive „preživjeti” u moru konkurencije i novih igara ili će pasti u zaborav.

Oznake
Back to top button
Close
Close