FFA Focus

Ovo su naše najiščekivanije igre u 2023. [1. DIO]

Nova 2023. samo što nije. Generacija novih konzola se zakuhtava, pred ljeto nas očekuje i povratak E3 sajma – pozornice za najavu najvećih igara današnjice. Mnogi još nisu ni otkrili sve svoje adute za godinu koja ima ambiciju da ju se pamti kao jednu od najvećih dosad za videoigre.

Svejedno, mi u redakciji pozabavili smo se s naslovima za koje znamo, a u nastavku vam donosimo prvi dio naših najiščekivanijih igara u godini pred nama.

Final Fantasy XVI

Yoshi-P, glavni tata-mata za Square Enixov World of Warcraft klon (Final Fantasy XIV), je veliki obožavatelj Yasumi Matsunoa, najboljeg režisera kojeg je Square ikad imao. Final Fantasy XVI u prvih deset sekunda svoje najave ima jasnu Vagrant Story referencu, referencu na jednu od najboljih igara koju je Square ikad napravio. Yoshi-P je izvukao firmu iz minusa, a ja sam uvjeren da će izvući i serijal na pravi put.

Platforme: PS5
Izlazi: 22. 6. 2023.

Luka Krstulović (@AlexY)

Starfield

Veliki Todd osvojio je srca igrača besmrtnim Skyrimom. Osvojio je apokalipsu glazbenim ukusom kojeg se ne bi ni postidio ni Tonči Huljić. Sada će osvojiti zvjezdane staze naše galaksije. Starfield je prema svim najavama ultimativna svemirska avantura, Skyrim u svemiru i dežurni žderač vremena koji će obilježiti idućih deset godina igranja na svim računalima, konzolama, frižiderima i vešmašinama.

Platforme: XSX/S, PC
Izlazi: Prva polovica 2023.

Filip Bakarić (@Fico)

Hogwarts Legacy

Više od 20 godina Harry Potter fanovi čekaju poštenu igru koja će dočarati Svijet čarobnjaštva (Wizarding World) kakvog smo mogli doživjeti kroz filmove I knjige. Hogwarts Legacy donijeti će svježu priču te istražiti period koji dosad nismo imali prilike ni čitati ni gledati. Sve dosad viđeno itekako obećava, a posebno bih izdvojio predivno dočaran Hogwarts i magičnu atmosferu koju će fanovi, vjerujem, prepoznati. Samo da tehnički sve bude u redu i Hogwarts Legacy bi mogao donijeti toliko potrebne magije u naš stvarni svijet.

Platforme: PC, PS4/5, XONE/S/X, Switch
Izlazi: 10. 2. 2023. za PC, PS5 i XSX, 4. 4. za PS4 i XONE, 25. 7. za Switch

Filip Terzić (@Flipper)

Resident Evil 4 Remake

Kada sam prvi put čuo najavu za remakea Resident Evila 4, bio sam malo razočaran i sumnjičav. Originalni RE4 mi je bio prvi Resi naslov kojeg sam odigrao do kraja te mi spada u osobnih 10 najboljih igara svih vremena. Mišljenja da četvorci takav tretman nije potreban te osrednja prerada Resident Evila 3 stvorili su od mene skeptika… Dok nisam vidio igru na djelu. Iz zasaa prikazanog je vidljivo da nema drastičnih promjena u odnosu na original te da su neki elementi dorađeni. Smatram da Capcom u rukama ima hit a la Resident Evil 2 Remake. Šteta što je preskočio Code: Veronicu.

Platforme: PC, PS4/5, XONE/S/X
Izlazi: 24. 3. 2023.

Krešimir Štefanić (@Torgue)

Redfall

O Redfallu zapravo još uvijek nisam formirao konkretan dojam. Traileri i prvi prikazi su li-la, međutim, kada iza nečeg stoji Arkaneova podružnica iz Texasa, koja pritom potpisuje Prey, očekivanja dramatično rastu. Dramatičan je i golemi otočni grad po kojem je igra dobila ime, Redfall su okružili vampiri, a vi kao jedan od preživjelih morate se snaći sa suludim oružjima i na prvu zabavnim skillovima/moćima. Ovaj FPS moći ćete igrati solo ili kooperativno, što nam se čini najpoželjnijim načinom igranja, ali nemojte još čistiti češnjak budući da je Redfall zakazan okvirno za drugi kvartal 2023., međutim, opet se sve glasnije priča o novoj većoj odgodi.

Platforme: PC, XSX/S
Izlazi: Prva polovica 2023.

Hrvoje Peraić (@Fenix)

Alan Wake 2

Čitavo desetljeće je prošlo otkad su igrači diljem svijeta upoznali nesretnog pisca koji se samo htio odmoriti i ponovno početi pisati. Mračne tajne pitoresknog Bright Fallsa i njegovih stanovnika zbunjivali su Alana više nego li nas, a zamršeni rasplet prvog nastavka ostavio je bezbroj neodgovorenih pitanja na koja već godinama čekamo odgovor. Jedno od tih pitanja je kad ćemo uopće zaigrati ovaj dugoočekivani nastavak za koji još uvijek nemamo službeni datum izlaska. Poznato je jedino kako će Alan nastaviti borbu s tamom tokom 2023., a ja se nadam da Remedy neće pretjerano čeprkati po mehanici borbe. Ne bih volio da mi propadnu svi duracelli koje sam skupljao godinama. It’s not a lake… It’s a fuc** ocean of years Alan. It’s time to come back.

Platforme: PC, PS5, XSX/S
Izlazi: Druga polovica 2023.

Sandi Damjanić (@Sandidam)

Star Wars Jedi: Survivor

Imao sam čast I privilegiju recenzirati Star Wars Jedi: Fallen Order, a već nakon prvog prikaza sasvim je jasno da će nastavak biti ogroman hit. Grafički izgleda još ljepše, borba je dinamičnija i raznovrsnija, a čini mi se da će i priča Jedi: Survivora biti mračnija te ozbiljnija. Ne sjećam se kad je Respawn zadnji puta podbacio, neće ni ovaj put, stoga očekujte epsku Star Wars avanturu.

Platforme: PC, PS5, XSX/S
Izlazi: 17. 3. 2023.

Filip Terzić (@Flipper)

Baldur’s Gate 3

Mali studio iz Belgije zaslužan za Divinity: Original Sin 2 postao je najveća nada RPG svijeta. S velikim pritiskom za ispunjenjem želja i lijepih pozdrava zagriženih fanova ovog legendarnog serijala, a da pritom i privuku svježu krv, pred Larianom je ogromna odgovornost. Prvo je poglavlje već dostupno u early accessu, a puna verzija dolazi u kolovozu. Do tada možemo uživati u više nego pozitivnom smjeru razvoja jedne od najiščekivanijih igara svoga žanra.

Platforme: PC
Izlazi: 8. mj. 2023.

Filip Bakarić (@Fico)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Breatk of the Wild jedna je od najboljih igara svih vremena, a Tears of the Kingdom nastavlja se točno na događaje iz prethodnika i njegovog klimaktičnog finala. Međutim, Fuyibayashi i Aonuma još uvijek su tajnoviti po pitanju priče. Ono što znamo, Link se vraća u Hyrule iznad kojeg su se pojavili nebeski otoci. Tears of the Kingdom tako bi trebao postati vertikalniji Zelda naslov nego ikad, a developeri najavljuju provođenje još nekih gameplay ideja koje nisu uspjeli sprovesti ranije. Koje točno? Jedna od najiščekivanijih igara svih vremena tajnovita je i po tom pitanju, pa nam ne preostaje ništa drugo nego čekati svibanj i nastavak serijala koji nikad nije iznevjerio.

Platforme: Switch
Izlazi: 12. 5. 2023.

Hrvoje Peraić (@Fenix)

Diablo IV

Od trenutka kad je prikazan onaj prvi, krvavi, briljantno odrađen trailer s Lilith, novi me Diablo kupio. Vidjelo se da, unatoč svim kontroverzama, Blizzard i dalje zna napraviti vrhunske animacije te da im je ovaj naslov izuzetno bitan. Isto tako, od početka sam pratio sve dodatne informacije u vidu službenih blog postova, malih gameplay isječaka, posvećenosti detaljima oko borbe, skillova, zvukova, grafike i možda najbitnije – atmosfere. Sve je djelovalo izuzetno obećavajuće, a nedavni prvi dojmovi poznatih gamera su samo potvrdili te dojmove. Diablo IV ima potencijal biti vrhunska igra i lipanj ne može doći dovoljno brzo.

Platforme: PC, PS4/5, XONE/S/X
Izlazi: 6. 6. 2023.

Ivica Cerin (@Tzereen)

Dead Island 2

Najavljen još 2014., Dead Island 2 je nakon iznimno turbulentnog developmenta, kroz čiji tijek je promijenio nekoliko razvojnih studija, uspio poloviti konce i bliži se izlasku. Moglo bi se reći da se vratio iz mrtvih, baš poput brojnih zombolikih neprijatelja koji će obilježiti nastavak jednog od najpopularnijih kooperativnih iskustava sedme generacije konzola. S fiktivnog tropskog otoka Dead Island 2 odlazi u LA, na raspolaganju je šest igrivih likova (ali maksimalno troje ih može igrati kooperativno), svaki s vlastitim sposobnostima i uvijek dobrodošlom imunosti na virus. Komadanje zombija uvijek je bilo zabavno, pa tako veliki potencijal ima i Dead Island 2. Uz uvjet da ne bude većih tehničkih problema, a koji su sasvim izvjesni zbog problematičnog razvoja.

Platforme: PC, PS4/5, XONE/S/X
Izlazi: 28. 4. 2023.

Hrvoje Peraić (@Fenix)

World of Horror

Nakon 3 godine u early accessu, napokon izlazi World of Horror, djelo jednog entuzijastičnog poljskog zubara. Radi se o RPG-u starog kova s nasumično generiranim elementima gdje istražujete misteriozna događanja u malom japanskom gradu koja su potencijalno povezana s mogućim krajem svijeta. Igra je prvenstveno inspirirana djelima Junji Itoa i H.P. Lovecrafta. Sa svojim 1-bitnim vizualnim stilom i korisničkim sučeljem liči na izgubljenu PC avanturističku igru s početka 90-ih. Impresije igrača tijekom early accessa su mahom pozitivne, stoga ne sumnjam da ćemo dobiti jedan unikatan i nezaboravljiv naslov.

Platforme: PC
Izlazi: 20. 2. 2023.

Krešimir Štefanić (@Torgue)

S.T.A.L.K.E.R 2: Heart of Chornobyl

Prypjat i Chernobyl već godinama fasciniraju širu javnost, a GSC je početkom milenija otišao korak dalje i zaintrigirao gejmere diljem svijeta. Malo tko je ostao ravnodušan ulaskom u kultnu Zonu. Prekrasan pakao radijacije i mutiranih beštija držao nas je zalijepljenima za ekrane satima. Nedavni porast popularnosti Chernobyla mogao bi pomoći u prodaji kopija igre koja je inspirirala veliki broj developera da krenu putem kojim je S.T.A.L.K.E.R nekoć ponosno koračao. Vrijeme je da se tata vrati kući. Zono vraćam se tebi malo stariji, ali spremniji nego ikad.

Platforme: PC, XSX/S
Izlazi: Druga polovica 2023.

Sandi Damjanić (@Sandidam)

Marvel’s Spider-Man 2

Insomniacov Spider-Man nije bez razloga jedna od najprodavanijih PS4 igara. S Miles Moralesom čiji izlazak je obilježio lansiranje PS5 tvori par možda i najboljih superherojskih igara ikad izdanih. Insomniac je uspio savršeno obilježiti sve ono što fanovi vole, od prezentacije likova, njihovih sposobnosti i novih likova pa sve do zlikovaca. Ne vidim razloga da to isto napravi na još većoj razini u jesen 2023. U dvojci Peter Parker i Miles Morales oboje nose naslovne uloge, a ništa manje važni nisu ni dosad glavni potvrđeni villaini Kraven i Venom. Doduše, s tek jednim teaserom i nekoliko screenshotova, još uvijek ne znamo puno o novom Spider-Manu. Međutim, budući da je Insomniac prije nekoliko godina samostalno učinio žanr superheroja u igrama ponovno relevantnim, ne postoji ni tračak sumnje da s nastavkom neće ponoviti barem isti uspjeh.

Platforme: PS5
Izlazi: Jesen 2023.

Hrvoje Peraić (@Fenix)

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano