FFA Focus

Ovog Halloweena preporučujemo 7 horor naslova za ispod 50 kuna

I dok se ovih dana u javnom prostoru sad već tradicionalno lome koplja je li Halloweeen/Noć vještica tek umjetno kreirani konzumeristički događaj, činjenica je da je 1. 11. neradni dan, a mnogi će oslobođeni obaveza tražiti nešto fino za zaigrati, a po mogućnosti jeftino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako strašne i napete igre nisu vaš đir, naša iskrena preporuka bila bi da igrate ono u čemu najviše uživate, a ako ipak jeste raspoloženi za malo tuge i očaja, za vas smo iskopali sedam kvalitetnih naslova koje možete igrati za manje od 50 kuna.

Trudili smo se biti raznoliki koliko je to moguće, pa bi svatko mogao pronaći nešto za sebe, a u komentarima nam slobodno preporučite vašeg favorita za najstrašniju noć u godini.

Amnesia: The Dark Descent za 20-ak kuna

Amnesia: The Dark Descent nesumnjivo je u utjecala na brojne novije naslove psihološkog horor žanra. I dok vas neće oduševiti inovativnim gameplay elementima, mazohiste će iscrpiti nevjerojatno jezivom atmosferom i jump-scareovima iza više uglova nego što biste to željeli.

Ako možete preći preko danas relativno zastarjelih vizuala, jer ipak se radi o naslovu iz 2010., već nakon uvoda bit će vam jasno zašto smo The Dark Descent stavili na vrh liste. Imat ćete dojam da vas dvorac Brennenburg kažnjava tokom čitavog igranja, što je baš ono što želite u najstrašnijoj noći godine.

Unutar Amnesia Collectiona za 21 kunu na PS Storeu dobit ćete i noviji Amnesia: A Machine For Pigs koji ne oduševljava poput prethodnika, ali neće smetati, a The Dark Descent za 4 eura na Steamu i dalje je odličan deal.

Alan Wake

I dok Alan Wake možemo više smatrati trilerom nego pravom horor igrom, krajnje jeziva priča i okruženje stvaraju mentalnu napetost i više nego dovoljnu da ga svrstamo na jednu ovakvu listu.

Alana deluzije ometaju u sposobnosti da razazna stvarnost i zabludu, a nas u donekle sličnu zabludu iz godine u godine u ovo vrijeme donosi nevjerica koliko dobro ovaj naslov odolijeva zubu vremena.

Prošlogodišnji remaster svakako je najbolji način za odigrati igru koja je obilježila svoju generaciju, ali Alan Wake u izvornoj izvedbi na Steamu za samo 3 eura također zaslužuje našu preporuku. Ima nešto šarmantno u nazubljenim teksturama bizarnog Bright Fallsa.

SOMA

Frictional Games je poslije Amnesia: The Dark Descent dramatično promijenio okruženje. Iz jezivog srednjevjekovnog dvorca preselili smo se u ne manje jezivi podvodni istraživački objekt.

Kroz radnju napredujete kombinacijom istraživanja i rješavanja zagonetki, pa kao i Dark Descent, izostanak konkretnijih gameplay mehanika SOMA-a jako dobro kompenzira proganjajućom atmosferom i jezivom pričom kojoj ne nedostaje kvalitete.

SOMA je ujedno i jedna od najpodcjenjenijih igara prošle generacije, što se može pripisati izostanku AAA epiteta kao mamca za široke grupe mainstream igrača. Premda, mamac za našu preporuku je garancija straha i niska cijena od ispod 6 eura na Steamu/42 kune na PlayStation Storeu.

Outlast

Ako ste čitali tekst od početka, sada se već možemo unisono složiti da je The Dark Descent otvorio put brojnim drugim razvojnim studijima. Prihvaćena je ideja da samo nasilje i borba ne moraju nužno biti ključni elementi jedne kvalitetne horor igre.

Mračni Outlast potpuno je izostavio borbu, a što može biti strašnije od činjenice da se ne možete obraniti? Jezivi neprijatelji tjeraju strah u kosti više siluetama i šumovima nego samom svojom pojavom, a još neugodnija je spoznaja o uvijek kritičnom stanju razine baterije kamere, koja u Outlastu predstavlja jedini izvor svijetla.

Ako preživite prvi Outlast za nešto više od 2 eura na Steamu/20-ak kuna na PS Storeu, preporučujemo i nastavak za otprilike istu cijenu, štoviše jer ukupna suma tek blago prelazi 50 kuna.

Hollow Knight

Za one koji strah vole projicirati kroz izazov, Hollow Knight je naslov koji će vas dobro izmrcvariti. Ova 2D metroidvania nekad će vam se činiti i pretjeranom teškom, a njezina istovremeno uznemirujuća i turobna pozadinska priča temelj je za preporuku u ovoj kategoriji.

Hollow Knight smatra se kao jedan od najboljih naslova u žanru, a uoči nadolazećeg nastavka podimena Silksong, ovo, po mnogima – remek djelo možete odigrati za tek pokoju kunu iznad traženih 50.

Dead Island: Definitive Edition

Ako pak ovih dana težite druženju, okupite još trojicu prijatelja i, makar se nećete preneraziti od straha, dobro ćete se zabaviti u kooperativnom tamanjenju zombija.

Tokom pretprošle generacije konzola Dead Island je profitirao na eksploziji popularnosti zombija u zabavnim medijima. Pritom ovaj kooperativni survival u ničem naročito ne inovira i nećete ga vidjeti u popisima naslova koji su obilježili igranje, ali to DE nikad to nije ni nastojao. Ono što nastoji je biti zabavno kooperativno iskustvo, i to uspijeva, čemu je dokaz preko 5 milijuna prodanih primjeraka.

Dead Island: Definitive Edition je remasterirano izdanje upakirano sa svim izdanim DLC-ovima i Riptide nastavkom, a ako pitate nas, preko 40 sati zabave vrijedi i više od 44 kune koliko se traži na PlayStation Storeu.

The Evil Within 1 i 2

Kreator Resident Evila Shinji Mikami izašao je iz Capcoma, okupio dobar dio originalne ekipe osnovao vlastiti studio, a The Evil Within kao naslov prvijenac jako dobro je bio prihvaćen kod kritike i igrača. Mnogi ga nazivaju svojevrsnim horor zabavnim parkom, zabavit će možete za 4 eura na Steamu, međutim, mi ćemo iz nekoliko razloga preporučiti (i) nastavak.

Mikami je u TEW 2 imao samo savjetničku ulogu, ali je dvojka velikom većinom opravdala kvalitetni prijem prethodnika. Pamtimo sekvence s otvorenim prostorima i bolju borbu, doduše uz nešto generičnu priču i po mnogima slabije bossove, ali za razliku od prethodnika koji nije snižen na na PlayStation Storeu, nastavak možete kupiti za 10 kuna manje od 50.

Kako biste igrali i razumjeli The Evil Within 2 nije potrebno odigrati prethodnika. Priča je samostalnija i neovisna od originala, a uvod ionako pokrije sva propuštena zbivanja. Ako ste željni Resident Evila na drugačiji način, odigrajte bilo koji The Evil Within, a najbolje oba.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano