FFA Focus

Prošlo je 100 dana. Eura još nema na PlayStation Storeu

Točno 100 dana prošlo je od uvođenja eura u Republiku Hrvatsku. Trgovci su imali vremena za pripremu još od srpnja prošle godine, kada je i službeno potvrđeno da će euro postati valuta plaćanja od 1. 1. 2023. Potom je do 15. 1. vladao tzv. prijelazni period u kojem se kao valuta primala i kuna. Svi trgovci prešli su na euro. Osim PlayStation Storea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvog dana ove godine, PS Store nas je dočekao porukom kako nije spreman. “Pretvaramo plaćanja u PS Storeu u eure, ali to će potrajati”, stoji i danas. Store ostao je otvoren, cijene su još uvijek izražene u kunama, ali onemogućeno je plaćanje karticama. Istovremeno, omogućeno je plaćanje poklon karticama. Nema grane industrije koju Državni inspektorat nije opalio masnom kaznom. Kazne su plaćali frizeri, mesari, mali prodavači, pa čak i banke. Kako onda prolazi Sonyju?

Zašto PlayStation Store može biti u kunama, a ništa drugo ne može?

Premda ne nalazimo ništa o tome na službenim stranicama te su uvjeti korištenja PSN-a identični kao i pred Novu godinu, Sony ne krši nijednu stavku Zakona o platnom prometu.

Gašenjem plaćanja karticama, PlayStation Store izolirao je bilo kakve direktne potrošačke odnose s igračima. Trenutno, isključivi način kupnje bilo čega u PS Storeu je darovnim karticama. Putem posrednika (fizička trgovina, kiosk, webshop, banka ili telekom), kupit ćete darovnu karticu eurima, dobit ćete račun/fakturu i tu su zadovoljene sve odredbe Zakona.

Unošenjem koda u PS Store na raspolaganju vam je virtualna valuta koja se, eto, zove kuna. Hrvatska kuna na PlayStation Storeu ima istovjetnu vrijednost poput Robuxa ili V-Bucksa. Dakle, pravno gledano, sve je legitimno. Dokle god službenom valutom RH – eurom, kupujete bonove i za to vam se izda račun.

Zašto toliko traje?

Kada je krajem 2006. pokretao PlayStation Network, Sony, koji nije softverska kompanija, učinio je traljav posao. U nastojanju da Microsoft ne odmakne previše s Xbox Liveom, jedan kompleksan sistem izveden je na brzinu, bez neke posebne razrade krucijalnih komponenti sustava. Sony naredno desetljeće provodi praktički krpajući, a fušarenje je kulminiralo 2011. kada su hakeri probili jednu od brojnih slabih točaka mreže te se dočepali osobnih podataka (uključujući i brojeva kartica) blizu 80 milijuna igrača, nakon čega PSN biva ugašen na čak 23 dana.

Sve do negdje sredine PS4 generacije, PlayStationova mreža slovila je kao inferiornija Xboxovoj. Smanjene brzine preuzimanja, veći odzivi u igrama u naizgled jednakim uvjetima te sistemske greške jako su utjecale na ukupan dojam. Danas je većina toga svedeno na minimum, međutim, još uvijek nije moguće izvesti naizgled najosnovnije radnje. Poput promjene regije PSN računa.

16 godina i stotine milijuna igrača kasnije, PS Network je danas jedna od najmasovnijih mreža današnjice, što je pod teretom nekoć traljavo obavljenog posla teret skoro koliko i blagoslov Tko je 2006. razmišljao da će jednom neka zemlja promijeniti valutu? U Sonyju, očito, nitko. Nakon desetljeće i pol djelovanja, Hrvatska je prva podržana zemlja koja to radi, na što inženjerima ovog japanskog giganta pada mrak na oči.

Kombinacija inženjerskog izazova te malog tržišta s manje od 4 milijuna potrošača kulminirala je s prvih 100 dana bez normalnog djelovanja domaćeg PS Storea. U trenutku pisanja ovog teksta ne postoje indikacije da će ono biti dovedeno u red u neko skorije vrijeme. Što ne mora značiti da neće, Sony je, posebno zadnjih godina, poznat kao kompanija koja malo priča.

Još 100 dana?

I dok igrači imaju potpuno pravo biti bijesni i nezadovoljni, činjenica je da su mnogi profitirali od trenutne situacije. Naime, svi koji su uoči Nove godine imali aktivnu PlayStation Plus ili EA Play pretplatu, a ona je u međuvremenu istekla, Sony iz mjeseca u mjesec časti besplatnim produženjem iste.

U ovih nekoliko mjeseci i tržište se prilagodilo. PlayStation darovne kartice možete kupiti bilo gdje, pa čak i u aplikacijama banaka i telekoma. Većina trgovaca čak je i odbacila naknade, pa koliko platite toliko i dobijete, međutim, situacija nije idealna. Osim koraka više u kupnji omiljenih igara, apoeni najčešće nisu jednaki iznosima igara, pa često inicijalno morate potrošiti više nego što ste naumili.

Svjedoci smo i bujanja crnog tržišta. Na oglasnicima, grupama i forumima prodaju se darovne kartice kupljene ukradenim karticama ili “hakiranim” telekom i bankovnim računima.

ffa anketa

Imate li razumjevanja prema izostanku eura s hrvatskog PS Storea?

  • Ne 88%
  • Da 12%
Hvala ti 🎉

S potpunim razumijevanjem prema poteškoćama s kojima se suočava Sony, te zahvalni PlayStationu koji ipak godinama podržava naše maleno tržište dok to u gaming industriji ne radi nitko drugi, ne možemo ne biti razočarani. Na euro su se prebacili i veći sustavi od PlayStationa. Iz prve ruke upoznat sam s golemim i predanim inženjerskim poslom koji su odradili naši, domaći inženjeri, za banke i platežne sustave u Hrvatskoj. Da smo bitniji, odradilo bi se i na PSN-u.

U nadi da za 100 dana neću pisati isto, prioritet prema mojim eurima imaju Steam, GOG i ostali PC servisi. Lakše je i jednostavnije. Od kada Store ne radi u Hrvatskoj, trošite li i vi više na drugim platformama?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano