FFA Focus

Prvi dojmovi | Helldivers 2

Prije nego vam serviramo cijelu recenziju, donosimo prve dojmove najnovijeg multiplayer hita. Naslov koji je oborio rekorde igranosti za Sony igru na PC-u. Helldivers 2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznati osjećaj

Ako bih pokušao opisati Helldivers 2 u nekoliko pojmova, to bi bilo PIZi – Poznato, Izazovno, Zabavno i “Samojošmalo”.

Starship Troopers vibra

Poznato u nekoliko segmenata. Od samog početka, prezentacija igre, njena atmosfera pa i uvodni filmić su praktički izvučeni iz kultnog SF filma Starship Troopers. Tome doprinose i kukcoliki neprijatelji koje sam prve sreo. Kasnije se doduše ispostavi da nisu jedini, ali vraški podsjećaju na one iz filma.

Osim te poveznice, igra malo vuče i na Mass Effect. Glazbena tema na mostu svemirskog broda podsjeća na temu iz Mass Effecta, kao i opće postojanje svog osobnog broda s kojeg se pokreću misije te osvajanje mape sektor po sektor.

Osvajanje mape, sektor po sektor, planet po planet

A naravno, poveznica je i prva igra iz serijala. Za one koji su igrali prvi Helldivers, ovdje će pronaći prepoznatljive elemente., samo što je dvojka dosta drugačiji tip igre. Iako su oba naslova kooperativne pucačine, prva je bila top down twin stick shooter, dok je ovo 3rd person shooter.

Izazovno za solo igrače

Helldivers 2 je definitivno izazov za solo igranje. Možda čak i frustrirajuć u početku, jer uvodni tutorijal dosta toga ne pojasni. Čak i ako ste igrali original, prebacivanje igre u drugu perspektivu ju je učinilo dosta težom. Prva je igra također bila bolja u društvu, ali je solo igranje bilo podosta lakše.

Nažalost, ovo je trenutno možda i najveći razlog zašto je igra izazovna – ogromna navala igrača stvara problem prilikom spajanja u meč

Naravno, Helldivers 2 postaje lakše kako i vi učite na svojim pogreškama, razvijate nove skillove i oružja, ali soliranje definitivno nije način na koji je preporučam igrati. Tek kad se upali zajedničko igranje s drugim ljudima, igra pokazuje svoje pravo lice. Već i s nasumično dodijeljenim igračima, a daleko najbolje je igrati s ekipom koju poznate i prijateljima.

Zabava, zabava, zabava…

Što više igrate u društvu, Helldivers 2 je tim zabavniji. Tome, naravno, doprinosi opuštena atmosfera, ali i pregršt detalja koji su jako dobro uklopljeni u srž igre te ih postepeno otkrivate. Znate da je dobro kada vas i neuspjeh nasmije. Npr. osim što likovi imaju oružja različitih tipova (machine gun, shotgun, pistol, submachine…, klasika, jel), prava zabava dolazi u vidu stratagemova.

Nešto što nije pojašnjeno u tutorijalu – oružja imaju dosta mogućnosti podešavanja

Što je stratagem? U biti se radi o skillovima ili spellovima koje koristitite kao dodatne metode masakriranja neprijatelja ili za pomaganje sebi i ostatku ekipe. Ono što ih razlikuje od običnih skillova je da usred borbe za svaki stratagem morate opaliti određenu kombinaciju tipki kako bi se on mogao pokrenuti. Neki se pokreću instant, neki za par sekundi, a sve to dok horde neprijatelja konstantno jurišaju na vas.

Osim toga, zabavno je što nespretno korištenje tih strategemova može dovesti do toga da padnu na glavu i vama, a ne samo neprijateljima, pa se tako često događa da neiskusni igrači postave minsko polje na koje se uhvatite par puta zaredom ili da, recimo, bace orbitalni top preblizu te pobiju cijeli tim.

Čak i kad je misija gotova, nije sigurno da ćete se uspjeti izvući, jer treba dočekati shuttle koji vas vraća u orbitu

…i samo još jedan meč, please

Posljednji i najlaskiviji opis bi bio nalik onome iz Civilization serijala – one more turn, odnosno – draga, samo još jedan meč pa dolazim! Znači, Helldivers 2 je toliko zabavan i šarmantan, da unatoč tome što je izazovan, što ne pojašnjava sve mehanike igre, što ne izgleda kao najmoderniji AAA naslovi, jednostavno imate potrebu odigrati još jedan meč prije spavanja.

Vatromet za proslavu

Nešto nalik osjećaju kad tek krenete igrati soulslike igre, barem meni. Isprva možda neobično, teško i zbunjujuće, ali što više učite mehanike, kretnje, stratagemove, ciljeve misija, osjećaj rasta je genijalan. Sami gameplay je odličan, nadogradnja opreme i broda je bogata, monetizacija na prvu djeluje poštenije nego u drugim igrama, a i sama početna cijena je dosta niža no u većini novih igara.

Poslije 30-ak sati igranja, zaključak je kako smo u Helldiversu 2 iznenađujuće dobili sjajno kooperativno iskustvo kakvog trenutno nema na tržištu. Potencijal je tim veći i po pitanju socijalne komponente. I to ne u okviru nekoliko prijatelja, nego i globalno, budući da igraća mehanika u kojem cijela globalna zajednica zajedno doprinosi cilju “oslobađanja” planeta svakako pozitivno djeluje na zadovoljstvo igranja.

S novim izazovima i novim prijetnjama koje ujedinjuju čovječanstvo (sve igrače), Helldivers ima potencijal ostati “tu” godinama.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra