FFA Focus

Sada je očito: Microsoftu nije stalo do nove generacije konzola, a glavni proizvod je Game Pass

  • Xbox Series X je najmoćnija konzola na svijetu
  • Xbox Series X će označiti dramatičan skok poput onog s 2D na 3D igre
  • Kvalitetu Xbox Series X igara neće ograničavati izlazak i na starijim konzolama
  • Nebi trebali ograničavati ljude kao što to radi PlayStation
  • Halo Infinite donosi strukturne promjene u serijal
  • Fokus na gaming, a ne na ekskluzive
  • Xbox Series X će imati najbolju postavu igara na izlasku neke konzole
  • 23. 7. vidjet ćete kako izgleda prava kreativna sloboda
  • Igre, igre i samo igre

Ovo iznad sve su izjave šefa Xboxa Phil Spencera iz nekoliko prethodnih tjedana. Iz njegovih usta i nimalo izvučeno iz konteksta. Sve smo prenosili u različitim oblicima ovdje na FFA. Nećemo prejudicirati jer smo još nekoliko mjeseci udaljeni od izlaska Xbox Series X, ali iz današnje perspektive nakon odgledane prezentacije Xbox Series X igara možemo zaključiti dvije stvari. Phil Spencer ili laže ili živi u alternativnoj stvarnosti, baš poput one koja je prikazana u igri The Medium. Najboljem sadržaju danas prikazanom na XSX prezentaciji, a koji nema veze s Microsoftovim studijima. The Medium je plaćena ekskluziva i to je sasvim OK. Osim kada izjaviš da su ekskluzive loše za gaming.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon odličnih poteza koje je povlačio od kad je zasjeo na čelno mjesto Xboxa, Phil Spencer danas ostavlja dojam baš poput Don Mattricka, čovjeka koji je Xbox One strategijom unazadio Xbox za nekoliko godina. U redu, Phil barem ima nekakvu viziju i vjerojatno će biti uspješan u njezinom ostvarivanju. Ona nije tehnički napredak.

Halo Infinite: Nedostatak inspiracije i kreativna sloboda ograničena starim hardverom

Što drugo reći nakon prezentacije koja je trebala predstaviti navodnu svu raskoš nadolazećih Xbox igara? Pročitajte sve izjave s početka teksta, a zatim pogledajte Halo Infinite gameplay. Novi Halo koji bi trebao biti ono najbolje što Microsoft može ponuditi, u svojih 9 minuta nije pokazao apsolutno ništa. Developeri 343 Industries očito su totalno neinspirirani, pa Halo Infinite izgleda kao svaki drugi FPS današnjice. Otvoreni svijet je isprazan i ne ističe se po ničemu od drugih igara, a kuka koja na prvu zvuči kao zgodan gameplay dodatak izgleda kao da je tu ubačena na brzinu. Dakle, osim napucavanja koje izgleda zabavno, u globalu Halo Infinite izgleda tek prosječno. Pa čak i grafički. I više nego očito je da developere itekako ograničava to što se novi Halo mora izvoditi i na starim konzolama. Toliko o “golemoj kreativnoj slobodi”. Slobodi u gabaritima ograničenosti hardvera koji je još 2013. godine bio izvan vremena i prostora.

  • Sve prikazane igre na Xbox Series X prezentaciji pronađi ovdje.

Jednominutne prikaze State of Decaya, Forze Motorsporta, Obisdianovog Avoweda i Fablea nećemo ni spominjati. Poimenice ne sumnjam da će to u najmanju ruku biti dobre igre, neke od njih i fantastične, ali većina ih je godinama udaljena od bilo kakvog izlaska.

Sve je podređeno Game Passu

I sada stižemo do najbitnijeg detalja prezentacije. Game Passa čiji logo na prezentaciji je prikazan u više navrata od Xbox Series X logotipa. Sve prikazane igre stižu na Game Pass. Bez ikakvog dodatnog plaćanja one će od prvog dana biti dostupne unutar pretplate koja se plaća samo 10 dolara mjesečno. Fantastična vrijednost za novac.

I sada je apsolutno jasno. Jasnije nego ikad. Microsoftu nije stalo do nove konzole i generacijskog skoka. Čak iako se radi o najmoćnijoj konzoli današnjice koja je po svim dostupnim detaljima pravo malo hardversko umjetničko djelo, ona je tu tek u svojstvu najvažnijeg Microsoftovog proizvoda koji će se gurati narednih godina. Game Passa.

Zamislite Messija u redovima Barnsleya u engleskom Championshipu. U momčadi koja će tu i tamo prikazati odličnu igru, ali koja unatoč najboljem igraču na svijetu nema ambiciju plasmana u viši rang. To će po svemu sudeći biti Xbox Series X, najmoćnija konzola današnjice koju ograničava loša momčad.

Daj taj Game Pass i postavi ga na što je više moguće uređaja. Na zastarjele konzole, na najmoćniju konzolu današnjice, na mobitele, na računala svih kategorija i sve što se može spojiti na internet. Daj što je više moguće igara, postavi fantastičnu cijenu i gledaj kako se ubire lova od pretplate.

Game Pass – odlična poslovna strategija i novi glavni proizvod Microsoftove gaming divizije koji će, prikazano je to danas, usporiti napredak gaming industrije. Prema svemu odgledanom dosad, ako u 2020. godini tražite tehnički i grafički iskorak, njega nećete pronaći na Xboxu Series X. Hoćete li ga pronaći na PlayStationu 5? Sony to tek treba dokazati, ali paradoksalno je – Xbox Series X prezentacija nehotično je promovirala PlayStation 5 u istom obujmu koliko i Game pass.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano