FFA Focus

Što igrati i što smo igrali na Steam Next Festu? vol.2.

U prvom dijelu svojeg Steam Next Fest pregleda opisao sam dojmove iz RTS-a Shadow Gambit: The Cursed Crew veterana žanra Mimimi Gamesa, puzzle naslov Viewfinder te akcijski RPG golemog potencijala Lies of P. U drugom dijelu pronađite još tri preporuke i kritike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SteamWorld Build

  • Razvojni studio: The Station
  • Izdavač: Thunderful
  • Datum izlaska: 2023

SteamWorld je zanimljiv slučaj u svijetu video igara jer skoro svaki dio serijala je drugi žanr. Počeli su s tower defenseom pa napravili dvije metroidvanije, strategiju na poteze, RPG baziran na kartama te se sad s Buildom bacaju u city building vode.

Premisa je da vodite kolonu robota koji odluče osnovati grad kako bi došli do resursa potrebnih za bijeg s njihovog umirućeg planeta. Što se tiče simulacijskog aspekta, rekao bih da je ležerno ali ne kao Facebook igre. Strateški dio planiranja grada je dovoljno intutivan za laike poput mene, ali ima elemenata koji će odgovarati veteranima žanra. Dodatnu razinu SWB-u daje element istraživanja rudnika koji se igra kao Dungeon Keeper te tako istovremeno igrate dvije igre.

Zanimljiva kombinacija dvaju stilova strategije koja funkcionira bolje nego što sam mislio.

The Bookwalker: Thief of Tales

  • Razvojni studio: DO MY BEST
  • Izdavač: tinyBuild
  • Datum izlaska: 22.6.2023

Avantura smještena u društvo u kojem pisci imaju veliki utjecaj i moć te ih vladajući mogu kazniti mentalnim okovima koji uzrokuju kreativnu krizu. U igri preuzimate ulogu kažnjenog pisca željnog slobode koji ima sposobnost ulaska u svijet knjige i manipulaciju istog. Kako bi ste se riješili kazne, radite s tajanstvenom grupe koja od vas traži da ukradete vrijedne predmete iz raznih knjiga (npr. eliksir besmrtnosti, Thorov malj, itd.)

Igri me najviše privukla premisa, a iznenadila kombinacija elemenata iz različitih žanrova. Segmenti u prvom svijetu vuku na walking sim iz prvog lica, svijeta knjiga istražujete iz izometrijske perspektive u maniri point & clickova i CRPG-ova uz povremenu borbu na poteze. Zvuči pomalo nakrcano, ali mehanike funkcioniraju bez ikakvih problem te njihovo preklapanje u određenim dijelovima je kreativno izvedeno.

Sea of Stars

  • Razvojni studio: Sabotage Studio
  • Izdavač: Sabotage Studio
  • Datum izlaska: 29.8.2023

Malo varanje jer je demo prvotno izašao u veljači ove godine na Switchu ali je tek sad došao prvi put na PC.

Nakon što su se proslavili s posvetom starim Ninja Gaiden naslovima u vidu metroidvanije The Messenger, Sabotageov novi projekt je oda klasicima JRPG žanra. Istraživat će te razne lokacije prikazane u detaljnom pixel art stilu iz izometrične perspektive, upoznati brojne osebujne likove te boriti se protiv neprijatelja u borbi na poteze s dinamičnim elementima (npr. stiskanje tipke u određenim trenutcima radi bonusa).

Da budem iskren, nisam ostao frapiran viđenim ali sam guštao te smatram da je prikazano temelj za više nego solidan naslov.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra