Kolumne

FIFA 20 i PES 2020 su samo obične reciklaže koje ćemo ponovno kupiti

Ajmo biti brutalno iskreni i priznati si – da, svjesni smo da su i FIFA 20 i PES 2020 RECIKLAŽE! Ako ste isprobali demo FIFA-e 20 ili punu verziju PES-a, onda ste i sami svjesni da je izjava i više nego istinita.

Ne samo da je gameplay jako sličan u obje igre prošlogodišnjim verzijama, već su komentatori isti (PES posebno), izbornici slični i sve je jedan veliki i ogromni copy-paste! Više nego posljednjih godina. Čak su i lica igrača većinom ista, a Loveren se nije počešljao od PES-a 2016.

Nedostatak vremena, mašte ili nešto treće?

Svake godine čekamo nešto novo i divlje što će nas oduševiti u ovim igrama i podignuti kvalitetu na veću razinu, ali se to ne događa. Konami i EA svake godine smišljaju nova imena za stvari koje nam žele prodati u drugom pakiranju, a znate svi onu uzrečicu o istom sranju i drugom pakovanju.

Trebamo se diviti ljudima koji rade u marketingu obje kompanije jer smisliti novo ime za jedne te iste stvari i to svake godine sve bolje prodati je umjetnost. Što god mi rekli i mislili to je umjetnost.

No, nama to ne smeta jer mi volimo igrati nogometne igre i opet ćemo potrošiti novac na iste, jer svaki igrač je drugačija biljka. Netko igra PES i FIFA-u jer ništa drugo ne igra, niti ga zanima. I ako se taj netko svake godine veseli izlasku navedenih igara, tko smo mi da mu kažemo (a i sebi) da je ovca i da ne treba kupovati reciklaže jer na taj način podržava samo još više recikliranja i mužnje para?

Zašto bismo mi svake godine pričali da nije ništa novo ubačene u igre ako je dječaku iz Slavonskog Broda san igrati s Hazardom u Real Madridu, a to mu FIFA omogućava? Ako mu je san složiti idealnu momčad i igrati protiv prijatelja, a to može u obje igre, tog dječaka ili čovjeka ne zanima što će svake godine igrati istu igru. On se zabavlja i to je najbitnije.

Stoga vam je uopće nemam namjeru previše pisati o tome što je novo u PES-u ili FIFA-i jer nema jednostavno smisla.

PES 2020 novine su:

  • gameplay u demou je bio bolji nego u finalnoj verziji

FIFA 20 novine su:

  • Volta mode koji je zabavan i kojeg ću i igrati jer je veliki nogomet možda mrvicu sporiji, ali je isti

Eto, to su moji dojmovi i to je jedino novo. I zašto bih ja sad ulazio u detalje kad vi koji kupujete nogometne igre, kupit ćete je svakako bez obzira na sve jer vam je to gušt igrati i uživate u tome?

I ništa krivo ne radite jer ste zaslužili si priuštiti igru koju volite igrati. Ne šaljemo dobru poruku developerima koji će nas i dalje guziti i uzimati pare, ali možemo barem biti sretni da niti EA, a niti Konami u svoje igre nisu ubacili kasino kao što je to napravio 2K s 2K20 košarkom.

Ono što mene osobno muči je pitanje – kakav ćemo nogomet igrati na next-gen konzolama? Na stranu što će grafika biti puno bolja, što će stadioni izgledati kao pravi…mene zanima što će biti s gameplayom?!

Što će biti s fizikom igrača jer će jaše mašine omogućiti dosad neviđenu fiziku u igrama, a to za nogomet može značiti totalni preokret po pitanju gameplaya. Problem koje ove igre imaju nisu samo nedostatak mašte ili jačine hardvera, već je pitanje kako u manje od godinu dana napraviti kvalitetne promjene? Jako teško!

Ako pratite svijet igara onda znate da su najveće promjene u nogometu došle s novim generacijama konzola, i onda su godinama te igre iste ili jednake. Već pet godina igramo manje-više slične igre, a za veće promjene morat ćemo pričekati PS5/Xbox Scarlet ili nešto treće.

Do tada ćemo ponovno potrošiti lovu na isti PES i istu FIFA-u, ali realno, koga briga? Ako nekoga to veseli, zašto ne? Nije da su to loše igre. Jesu godinama vrlo slične, ali svi imamo svoje veselje…

Oznake

Povezano

Back to top button
Close
Close