KolumneVijesti

Sony će “prljavom kupovinom” opet pokušati dominirati idućom generacijom igara

Znamo svi da je na našim prostorima PlayStation brand sveta krava muzara u koju se ne smije dirati i o kojoj se ne smije napisati ništa loše. S druge strane, činjenica je da PlayStation studiji rade (po)najbolje igre ikada napravljene i zato volimo PlayStation.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ono što ne volimo u 21. stoljeću je uskraćivanje drugim igračima užitak igranja kupnjom ekskluzivnog sadržaja za pojedinu platformu. Svijet igara pratim već preko 25 godina i svjedočio već hrpi izjava kako su ti dani iza nas. Zadnjih par godina svi zajedno čitamo kako je svima cilj da svi igraju skupa (crossplay) i da svi zajedno slavimo igre i slobodu igranja

“Igre i igranje igara nemaju granica.”

Itekako imaju. Granica se zove kao i uvijek – novac. Svi su se zgražali kad je Microsoft jasno i glasno obznanio da GTA IV dolazi na Xbox 360. Sjećam se vrlo dobro kako su svi pljuvali Microsoft što je istresao hrpu love Rockstaru i što GTA IV više nije PlayStation ekskluziva. Vodili su se ratovi na forumima, psovalo se, pa čak se i prijetilo batinama u stvarnom životu. Kažu neki da su to bili dani…!

Vjerujemo da GTA IV nikada nije niti trebao biti PlayStation ekskluziva. Microsoft je tada stvarno plaćao milijune da osigura nekakve dealove koji su također bili užasni i štetni za većinu igrača, a na kraju i za njih same.

2021. godine Sony postaje Microsoft?

Kad smo konačno mislili da su ovakve gluposti iza nas, prije par dana Sony je najavio kako će Spider-Man biti ekskluzivan lik u Marvel’s Avengers igri samo za PlayStation. Ovo se možda ne čini kao bitna stvar, ali itekako je.

Igra koja se temelji na Marvelovim likovima i Avengers univerzumu, te igra koju želimo igrati zbog likova kao što su Iron Man, Hulk, Thor i Spider-Man neće biti ista za sve igrače kad mnogima najdraži lik univerzuma nije dostupan svima. Sony je iskeširao sigurni smo u to – priličnu količinu novca da Spider-Man bude igriv samo na PlayStationu. Ne trebamo reći da je većina medija, pa i igrača popljuvala ovakvu odluku jer svi slušamo godinama da su ovakve stvari iza nas.

Pazite, ovdje nije riječ o nekakvom kozmetičkom skinu, već o samoj jezgri igre koju čine Marvelovi likovi. Ono što je najgore – ovo je tek početak i jako mali dio onoga što nas čeka. Ponovno se izgleda vraćamo u vrijeme kad će kupnja ekskluzivnosti biti itekako aktualna, a čini se da će u tome prednjačiti PlayStation.

Prema riječima bivšeg glavnog urednika Game Informera, a sad hosta Kinda Funny showa, Imran Khana, tek ćemo se šokirati kad Sony objavi kakve je ekskluzivne dealove osigurao za PlayStation 5.

Ovdje više nije riječ o manjim DLC-ovima, nego bi se mogli vratiti ponovno u vrijeme kad će ogromne igre biti vremenske ekskluzive za pojedinu platformu. U ovome slučaju riječ je o PlayStationu.

There are things you will be shocked to find out that Sony is moneyhatting… that they are locking up for timed exclusivity, like… ‘wow, that is a game you are choosing?’Not because it’s bad because it’s huge.

Dakle, očekujte ogromne igre koje će biti zaključane vremenskim lokotom za koji će kompanija istresti hrpu, hrpu love. Ovakva kupovina štetna je dugoročno za sve nas igrače i ne vidim iskreno pravi benefit za industriju u cjelini s ovakvim pristupom koji je trebao davno nestati.

I am interested to see where this conversation is going to be in a couple of months because there are games that are widely accepted as multi-platform that Sony is locking up for a little while.

Hoće li možda GTA VI biti PlayStation 5 vremenska ekskluziva? Moguće da hoće. Hoće li to biti dobro za industriju i ostale igrače? Teško.

Nama se čini da će posebno iduća godina ponovno uzburkati console wars priče i svađe, a nekako smo mislili da je to stvar prošlosti. Aktualni su bili Epic Games Store vs Steam, a nakon nekoliko mjeseci shvatili su i izdavači da je najbolje izdati igre na svim mogućim servisima.

Pitajte Microsoft što su dobili odlukom da sve svoje igru guraju na Microsoft Store, a što se sad događa kad igre dolaze i na Steam?

Naravno da ćete doći do kraja teksta i reći “šta ovaj piše sranja, svejedno kupujem PS5 i mene boli briga za druge”, ali je li stvarno nekome bolje da bilo koja kompanija plati 3rd party izdavačima vremensku ekskluzivu i blokira drugim igračima užitak igranja? Što tu ima za nas i za vas? Gdje je tu užitak i benefit za nas igrače?

Treba li PlayStationu uopće takva politika kad znamo da upravo PlayStation ima najbolje ekskluzive na tržištu? Nije li se u prošlosti pisalo i mislilo da to radi samo Microsoft jer “nema svojih igara i nije sposoban napraviti dobru igru, pa kupuje druge igre?”

Ja sam osobno siguran da će PlayStation i bez ove “prljave kupnje” dominirati i idućom generacijom igara zbog svojih ekskluziva i kvalitete koju godinama isporučuje, stoga ne vidim potrebu za ovakvim potezima. Nije li bolje svu tu silnu lovu koju će iskrcati za vremensku ekskluzivnost uložiti u kupnju novog first party studija ili u kreiranje novog “AAA IP-a?”

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano