Recenzije

Recenzija | Assassin’s Creed Valhalla: Wrath of the Druids

Skol, dragi naši Vikinzi! Dobro došli u prvi DLC Assassin’s Creed Valhalle, nazvan Wrath of the Druids. Ovaj put posjećujemo Irsku! U ovoj recenziji ćemo kompletno prijeći sve nove sadržaje i mogućnosti, bez ikakvih spoilera. Nužno je odmah u startu reći da je namjera Ubisofta da ovaj DLC bude dostupan široj masi. Za igranje i pristup DLC-u nije potrebno završiti glavnu priču. Dovoljno je završiti jedan story arc u Norveškoj i jedan story arc u Engleskoj. Isto tako ne morate brinuti o vašem nivou u igri. DLC je postavljen na nivo 55. Ako ste već sada veći nivo, igra se automatski prilagođava vama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vječita borba za moć i vlast

Ovoj ekspanziji možete pristupiti direktno iz Ravensthorpea. Ako ste kupili ekspanziju ili ju posjedujte kao dio deluxe izdanja, po ulasku u igru će vam se pojaviti misija Irish Trade. Nakon što ju prihvatite, obavit ćete još jednu misiju, sagradit ćete još jednu “brvnaru” i to će vam biti pristupna točka za Irsku.

Radnja se odvija tijekom 9. stoljeća. Eivor dobiva pismo i odlazi u Irsku kako bi se susreo s rođakom Baridom koji je kralj Dublina. Vas dvojica ćete pomagati kralju Flann Sinna da zadobije vlast u regiji rastrganoj ratovima i kultovima.

Na samom početku igre srećete Barida – davno izgubljenog rođaka koji je sada kralj Dublina

Istražujemo doba Irske u kojem prevladavaju rivalstvo i borba za vlašću, a to je ujedno ključan trenutak u povijesti Vikinga koji su po prvi puta nastanili otok i pokušavaju se uklopiti.

Odmah po dolasku primijetit ćete koliko je detaljno napravljena ova ekspanzija, posebice Dublin.

Sve se trži, sve se prodaje

Nakon laganog uvoda gdje ćete upoznati neke od ključnih likova za ovu ekspanziju, slobodni ste istraživati kako vi želite. Početna točka vam je Dublin, a on će vam ujedno biti i centar svih vaših poslova. Naime, ono što ćete definitivno najviše primijetiti je koliko je kod Iraca velika uloga trgovine. Samim ovime iskoristit ću priliku da vam predočim novi sistem “poslovanja” u Valhalli. U samom sjedištu Dublina imate ekskluzivnog trgovca koji ima veze i vezice sa svim egzotičnim nacijama.

Objašnjenje sustava trgovanja u Irskoj

Naravno, ne odmah u startu. Bit je ovdje da vi izmjenjujete vaše vrijedne resurse za njihove. Već tokom glavne kampanje ekspanzije igra će vas naučiti što i kako. Što više tržite i kupujete, tim više vam raste ljestvica prepoznatljivosti Dublina kao poželjnog trgovačkog odredišta. Ako ste nadograđivali vaš settlement u Ravensthorpeu, tada vam mogu reći da je sistem potpuno isti.

Krećete s osnovnom razinom, a kada prijeđete na sljedeću razinu, otvaraju vam se nova egzotična mjesta za trgovanje – primjerice Egipat, Konstantinopol i Rusija. Isto tako, kada trgujete, dobivate i nagrade za trgovanje u obliku novca te resursa, odjeće i oružja za Eivora.

Ma nemoj, samo bi kupovao. A što ako nemam s čim?

Budući da u ono vrijeme još nisu postojale kreditne kartice, u ovoj ekspanziji postoje tri načina za zaraditi resurse za vaše poslovanje.

Prvi način je najjednostavniji i svojstven samoj igri – pustošenje i utjerivanje straha mještanima. I u ovoj ekspanziji imate samostane koje možete opljačkati zajedno sa svojom ekipicom veselih (čitajte pijanih) Vikinga.

Drugi način je kreiranje svojevrsne alternative vašeg settlementa. To su prstenaste utvrde odnosno Trade posts. Jednom kada ih nadogradite one za vas kreiraju sve resurse trgovanja – odjeću, nakit, delikatese i vrijedne knjige (više o njima kasnije).

Treći način je nama ljubiteljima klasičnog Assassin’s Creeda vjerojatno najdraži: izvršavanje misija za Galske kraljeve tzv. Royal Demands.

Da biste došli do ove mogućnosti, ipak morate malo proći kroz priču ekspanzije, a zatim misije dobivate putem ove tu potpuno “beznačajne” kućice za ptice.

Referenca na poznate misije iz prijašnjih serijala

Svaki zahtjev vam nudi resurse koje možete dobiti ako ga izvršite. Svaki kralj ima svoje dodatne “prohtjeve” pa ako misije izvršite na određeni način, dobivate i više resursa.

Tooo! Old school Assassin’s Creed se vratio. Barem nakratko.

Isto tako, ako ste pametno gradili vaše prstenaste utvrde, možete povećati količinu resursa koje dobivate te samim time utjecati na razvoj trgovanja u Dublinu.

Teeškee droogee…

Ma tko su ti Druidi? Imam Thorov čekić, Odinovo koplje… Šta ćeš ti?… Ček, ništa ne vidim. Evo neko me kolje s leđa. Ma ne, čini mi se. Eno ga tamo je… Ha?

Druidi su novi mistični neprijatelji u ovoj ekspanziji. Koriste takvu halucinogenu drogu da ne znaš bi li postao prijatelj s njima ili ipak pobjegao. Diljem cijele mape primijetit ćete njihovu rasprostranjenost po gustoj zelenoj magli. Kada to vidite, bježite, ili ako ste željni izazova, slobodno uđite u maglu.

S ovim uvodom vam sada mogu i prezentirati nova bića koja ćete susretati u svojoj borbi sa druidima – Ubisoft ih naziva Pucas, ali po našem to su likantropi.

Likantrope ćete susretati samo u borbi s druidima, a predstavljaju dosta velik izazov sa svojim napadima. Imaju čak česte napade od kojih ni ne možete pobjeći. Sve to skupa borbu protiv druida čini doista izvrsnim potezom Ubisofta jer vas u jednom trenutku napada 10 neprijatelja s posebnim mogućnostima, a uz to tu su još i likantropi.

Svaki malo jači druid (u Odysseyu i Originsu to su generali) ima sebi svojstveni napad koji mu čak stoji uz ime. Neki vas mogu otrovati, neki bacaju vatru, neki imaju iznimno brze napade. Glavno i najčešće oružje druida je srp kojim se i vi možete oboružati u ovoj ekspanziji.

Dodatno, diljem mape raštrkane su zdjele sa zelenom vatrom. Pristupite li njima ujedno pristupate jednom od druidskih izazova pod nazivom Trials Of Morrigan. Njih je ukupno šest, a svaki ima drugačiji pristup borbi i drugačije neprijatelje.

Osvetite svoje prijatelje ili im se sprdajte

Kada dođete na područje druida, imat ćete mogućnost osvetiti palog vikinga, tj. vašeg prijatelja. To je netko tko je igrao igru prije vas, ali očito nije daleko dogurao. Na ekranu će vam se ponuditi pokretanje osvetničke misije i morat ćete pronaći druide koji su ubili tog PSN korisnika. Naravno, šanse da pronađete baš svoje prijatelje nisu velike, ali mehanizam definitivno postoji.

Novi i ne tako novi način pričanja priče

O priči – sve ću reći, a ništa neću reći. Ne samo zato što Ubisoft tako želi, jer i da imam opciju, ne bih vam volio to uništiti. Ako ste kao i ja, Valhalla je bila toliko duga da ste neke dijelove počeli preskakati ili, ako ste imali titlove, brže ste čitali pa ste ionako preskakali.

Priča u ovoj ekspanziji je prekrasna i napeta do samog kraja. Naravno, sve to krase mogućnosti odabira u kojem smjeru će ona ići. Nakon završetka priče imao sam različite osjećaje, čak sam se želio vratiti i napraviti drugačije čisto da vidim. Po meni je to smisao dobre priče – da te ostavi razmišljati i da si pod njenim utjecajem poslije završetka.

Priču možemo podijeliti u tri dijela – glavna priča ekspanzije, trgovačka priča i nova priča o kultistima.

Što se tiče trgovačke priče ona je uzbudljiva pošto konstantno imate osjećaj da napredujete. Već smo govorili o prstenastim utvrdama, ali one su glavni dio naše trgovačke priče. Svaka prstenasta utvrda u početku nije vaša, morate ju prisvojiti. Često ju imaju druidi, pa je kako smo već naveli gušt u samom tome. Nakon što prisvojite utvrde, želite pljačkati samostane kako biste imali dovoljno resursa i podigli tu utvrdu na njenu maksimalnu razinu da bi vam što više pridonosila kreiranju resursa.
Šest takvih utvrda je diljem Irske.
Ukoliko sve to završite i Dublin bude na najvećoj razini, za nagradu dobivate bonus misiju i još dodatni armor koji izgleda strašno dobro.
Ogroman naglasak je upravo na trgovinu

Nova priča o kultistima direktno se veže na glavnu priču. Oni se nazivaju djeca Danua i morate pronaći određene osobe kako biste otkrili glavnu osobu iza svega. Posvetite pažnju svim tekstovima koje pronađete vezano uz njih, jako puno govore o tradicionalnoj Irskoj povijesti. Ubisoft je ovo jako temeljito odradio.

Kakav je setting, imam li osjećaj da sam stvarno u Irskoj?

Mapa Irske je podijeljena u 4 regije i mogu reći da je ogromna. Dublin kao središte igre je definitivno najdetaljnije napravljen. Ovdje možete doslovce svašta vidjeti, od načina života, utvrda, igara, pića, izgleda ulica do utvrda i samostana.

Svaka od regija ima definitivno svoj “štih”. Ne budem vam ih imenovao, ali jedna ima predivan osjećaj zelenila, gustog drveća i raslinja. Druga regija ima pregršt vodopada, rijeka, ušća, mogućnosti za ribolov. Najsjevernija regija odiše pravom Irskom s ogromnim brdima i fjordovima, hladnije je i osjeća se automatski da je atmosfera sjevernijeg tipa. Priča vas vodi kroz sve 4 regije.

Međutim, kažu da slika govori 1000 riječi….

Što je tu od ostalog već nam poznatog sadržaja?

Svaka regija ponovno sadrži razne artefakte, pisma i mape s blagom koje morate pronaći. Također su tu ponovo misteriji koji su ostali više-manje slični, jedina razlika su borbe s druidima. Postoji samo jedna borba s mitskim bićem, ali vam neću otkriti kakvo je to biće niti gdje je. Ako volite Drengr borbe, mogu reći da ih ima i u ovoj ekspanziji, čak su i bolje nego prije.

Riješite ovu zagonetku i dokopajte se blaga

Performanse

Zabrinut sam bio za performansu igre s obzirom da je DLC bio odgođen, a ujedno sam Valhallu igrao po samom izlasku i imala je brojne bugove. Mogu reći da nisam imao ni jedan bug niti glitch. Sve je bilo tečno i bez ikakvih problema s čime sam posebno oduševljen. Naravno bilo je tu sitnih stvari poput penjanja, problema s konjem jer je konj, tu i tamo su se NPC-jevi pogubili, ali ništa na nekoj posebnoj razini. Igra savršeno radi na PS5, a haptički podražaj je nažalost i dalje ostao na istoj razini kao i osnovna igra.

Konačan zaključak i ocjena

Nedostaje mi više borbi s mitskim bićima. Imam osjećaj da je ovaj dio ostao zapostavljen s obzirom na mogućnosti i područje gdje se nalazimo. Nadao sam se većoj integraciji haptičkoj podražaja, ali nažalost tu Ubisoft još nije dovoljno poradio.

Igru krasi predivna priča prepuna preokreta. Potiče vas na interakciju i doista veže uz likove u priči. Same mogućnosti u ovoj dvadesetosatnoj ekspanziji su strašne. Sviđa mi se fokus na trgovinu, uključivanje tog dijela u priču, a isto tako vam daje mogućnost da taj dio zanemarite ako želite. Royal Demands sustav gdje bar nakratko imamo osjećaj da igramo old school Assassin’s Creed igru i druidi su šlag na tortu u ovoj ekspanziji. Sam pejzaž i osjećaj lutanja Irskom me se iskreno dojmio više od originalne igre koju sam dva puta prešao.

Wrath of the Druids na sve platforme stiže sutra 13. 5. unutar Season Passa po cijeni od 40 eura, ili ga možete kupiti zasebno po cijeni od 25 eura.

Assassin's Creed Valhalla: Wrath of the Druids recenzija

90

Predivna priča, razne nove mogućnosti te prekrasan novi setting će vam omogućiti da utonete u igru i doista se osjetite kao da ste u Irskoj.

Kako ocjenjujemo?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra