Recenzije

Recenzija | Dirt 5

Nekako mi na početku recenzije kroz glavu prolazi samo jedan trailer iz igre koja nema veze s Dirtom. Taj trailer izašao je davne 2005. godine za igru Motorstorm. Sjećate li se možda nevjerojatne grafike koja je tada prikazana? Nevjerojatno realistična fizika, nevjerojatan prikaz blata i abrazije terena te detaljno modelirana vozila mamila su uzdahe. 15 godina poslije, igraća industrija još uvijek nije na razini PS3 CGI trailera, ali je zato Dirt 5 prokleto zabavna igra. I to je sve što sam očekivao od arkadne off-road jurilice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blato i zabava bez suza i znoja

Jako je bitno istaknuti da Dirt 5 nije simulacija niti u jednom trenutku to ne pokušava biti. Ako tražite i želite hardcore rally simulaciju, pronaći ćete je u dvorištu istog developera. Igra koju tražite zove se DiRT Rally 2.0.

Kod simulacija vožnje, najbitnija stvar je simuliranje voznog modela, podešavanje automobila do najsitnijih detalja i sl. Kod arkadnih vožnji najbitnija je čista zabava. Dirt 5 je prokleto zabavna i adiktivna igra koju je teško prestat igrati. Jako podsjeća na one arkade iz 90-ih godina koje smo obožavali igrati jer su tada igre bile pomalo jednostavne i zabavne. Zabava je ključna riječ.

Od prvog trenutka kada pokrenete svoju Škodu Fabiju i osjetite blato na vjetrobranskom staklu, do trenutka kad vozite doslovno po ledu i kližete kao manijak – Dirt 5 je zabavan. Glavne zvijezde igre nisu Nolan North i Troy Baker koji sudjeluju u kampanji, odnosno podcastu koji se prožima kampanjom, već su zvijezde igre – lokacije. Dirt 5 vas vodi na lokacije diljem svijeta – od Brazila, Maroka, Norveške pa sve do Kine.

Glavni mod igre je kampanja. Nemojte očekivati nikakvu značajnu priču niti CGI animacije jer Dirt 5 nije takva igra. Kampanja vam nudi preko 350 događaja na svim mogućim mapama u igri. Pobjedama u utrkama skupljate novac za kupnju novih automobila, dižete ranking s kojim vam raste ugled kod sponzora i otključavate kozmetičke stvari za vaše automobile. I to je to zapravo. Svaka pobjeda donosi i novčiće (medaljice) kojih morate skupiti određen broj da biste mogli otključati idući događaj.

I to je čitava poanta kampanje. Idete od događaja do događaja, skupljate lovu, kupujete nove automobile, birate nove sponzore i uživate. Sa svakim većim sponzorstvom zarađujete više novaca i raste vam reputacija. Primjetite da sam napisao da kampanja donosi više od 350 događaja odnosno utrka u nekoliko raznih kategorija. Kategorije su zapravo isto jednostavne jer većina njih su utrke u nekoliko krugova ili sprintovi koje ćete završiti kad dođete na 100% utrke. Tu su također rally cross događaji kao i utrke na stadionima koje su napete od prve do zadnje minute.

Next-gen verzije

Svi koji se odlučite kupiti Dirt 5 prije izlaska PS5 i XSX/XSS konzola, dobit ćete besplatnu next-gen nadogradnju. Već je poznato da verzije za PS5 i XSX donose igranje u do 120FPS-a (na manjoj rezoluciji) i kraća učitavanja. Naravno, moći ćete igrati i u 4K rezoluciji na 60FPS-a. Mi ćemo svakako dodatno testirati PS5 verziju jednom kada nam dođe PS5. Naravno, besplatnu nadogradnju na PS5 ili XSX/XSS verzije, dobit ćete i ako kasnije kupite igru za trenutne konzole (PS4 i XONE). Iz Codemastersa nisu rekli da besplatna nadogradnja ima nekakav vremenski rok.

Želim još spomenuti da u trenutku pisanja teksta, Dirt 5 nema nikakav oblik mikrotransakcija, pa se nadam da one neće doći u budućnosti. Sve kozmetičke stvari otključavate samim igranjem igre, pa onda pomoću njih kustomizirate automobile. Otključati možete svašta – od brojeva, naljepnica do raznih boja.

Najveća razlika su događaji gdje ste sami na stazi i morate u određenom vremenu sami pronaći put do cilja. Imate određene smjernice i znakove na cesti, pa i nije nešto teško pronaći idealnu putanju do cilja, ali je teško ući u cilj zbog konfiguracije svake staze. Ceste se česko uske, usponi ogromni, teren nepristupačan, preglednost loša, vidljivost često smanjena zbog vremenskih nepogoda. Ne zove se Dirt bezveze – Dirt. Zna Dirt biti jako prljava igra kojoj ćete psovati sve po spisku. Sjetite se ovih riječi jednom kad otključate zahtjevna natjecanja i dobijete kombinaciju leda + brzih automobila koji driftaju kao ludi.

Kad se izguštate u kampanji, u svakom trenutku možete uskočiti u manje-više klasični online, a ako ste kreativni i želite stvoriti vlastite staze – Playground je mode u kojem ćete provesti puno vremena. Iako igra još službeno nije niti izašla, već postoje zaista impresivne kreacije ostalih igrača koje možete voziti. Playground je svakako zanimljiv dodatak igri koji će produžiti zabavu uz Dirt 5. Jesam rekao da igra podržava i stari dobri lokalni split-screen za 4 igrača? Čak i kampanju može završiti u opcionalnom split-screenu. Pravi arkadni dragulj.

Jednostavno, ali zarazno i igrivo

Teško je dočarati zašto je Dirt 5 tako dobar i igriv dok ga sami ne isprobate. Vozni model nije realističan, ali je savršeno pogođen za jednu arkadu. U svakom trenutku osjetiti ćete razliku vozite li po asfaltu, blatu ili ledu, kao što ćete osjetiti razliku u voznom modelu između automobila od 800kg i 2,5 tone. Sad u formulu dodajte da ćete sve automobile voziti na raznim podlogama što znači opet drugačiji osjećaj vožnje, i jasno vam je da vas čeka hrpa zabave. Svi automobili u igri su licencirani.

AI drugih vozača je često agresivan i kaznit će vašu i najmanju pogrešku. Dobra stvar je da griješe i oni, pa ćete i vi moći iskoristiti njihove pogreške. Utrke su često hardcore do zadnjih trenutaka i morat ćete se znati izboriti za sebe. Bit će tu puno guranja s drugim vozačima kao i mućkih zabijanja u njih da si skratite putanju u zavojima. Igra je baš često prljava i to je samo plus za ovaj naslov.

Uz odlično odrađen osjećaj vožnje, ponovno ću naglasiti da su staze zvijezda ove igre. Niti jedna staza nije dosadna i nemate osjećaj da se ponavlja jer su staze prepune detalja – u blatu leže udubine vode, snijeg skriva opasnosti kao što je led (proklizate ćete samo tako ako ne pazite), pustinjski dijelovi staza su prepuni kamenja, a ledene staze ćete proklinjati koliko su teške za voziti kod određenih kategorija automobila. Dirt 5 zna biti prokleto teška igra u određenim događajima. Staze u Kini prepune su skliskog lišća, Brazil je pun Sunca i pitoresknih pogleda koji oduzimaju dah. Barem dok ne naleti kiša i stvori blato na cesti. Onda igra postane preživljavanje i čupanje iz blata.

Dinamična promjena vremena je u igri, kao i smjena dana i noći. U dužim utrkama ćete iskusiti sve čari Dirta – krenut ćete u vožnju okupani Suncem, a završit ćete po noći okupani teškom kišom kroz koju jedva vidite voziti. Igra je podosta šarena i meni osobno je takav setting baš sjeo. Grafički na momente zaista ostavlja bez daha, iako nije najljepša igra koju ćete zaigrati. Čak se na PS4 Pro konzoli igra vrti u stabilnih 60 sličica u sekundi.

PATNJE MLADOG RECENZENTA I PATCH KOJI JE DOŠAO

Dobro, ne da nisam mlad, nego nisam. Ali, dužan sam spomenuti jednu bitnu stvar koja mi je uništila sve što sam dosad napravio u karijeri. Codemasters je jučer izdao poveći patch koji će vama koji budete igru igrali 6.11. osigurati još bolje iskustvo igranja. Igra je dodatno tehnički ispeglana, sitni bugovi su ispravljeni i čeka vas od prvog dana u tehničkom smislu – popeglana igra. Budući da sam igru igrao i igram na PS4 Pro konzoli, vidim da je patch donio mogućnost izbora između dva modea – grafički mod koji daje prednost rezoluciji dok je drugi performance mode koji donosi stabilniji FPS u igri.

Očito je patch poboljšao stvari, pa gdje je tu onda patnja? Naime, ne znam zašto ni kako, ali s dolaskom patcha sam izgubio kompletan napredak u igri. Sve je otišlo. Odvezao sam preko 200 evenata u karijeti, kupio hrpu automobila i otključao hrpu novih sponzora. Igra ne prepoznaje save file niti ga želi učitati. Dakle – sve je otišlo u prašinu (Dirt baš si Dirt) i vjetar. Vas neće isti problem dočekati jer ćete 6.11. morat skinuti patch, no mene je stvarno zeznuo. Svakako planiram igrati PS5 verziju igre, no nije mi niti malo drago što sam ostao bez ičega. Zbog toga neću smanjiti ocjenu igri jer vidim da sam ja izolirani slučaj, ali svakako je neugodna stvar koju nisam doživio već jako dugo.

Onrush + MotorStorm + Driveclub + Project Gotham Racing

Od Dirta 5 nemojte očekivati da će donijeti revoluciju u žanr ili stvoriti nešto novo što do sada nismo vidjeli. Neće. Shvatili ste kroz recenziju da sam nekoliko puta naveo da je igra prilično jednostavna kad pričamo o bogatstvu modeova, no s druge strane je zaista igriva i nudi baš pregršt offroad zabave. Ako volite blato, snijeg, kišu, led i napeto utrkivanje Dirt 5 je igra za vas.

Ne mogu se oteti dojmu da je Dirt 5 odličan balans gore spomenutih igara iz naslova jer nudi pomalo svega što one nude. Ludo naguravanje i napeto utrkivanje koje je donio Onrush, blato i offroad osjećaj koji nudi originalni MotorStorm te miks voznog modela koji su predstavili Driveclub i PGR na Xboxu. Sve spomenute igre su imale odličnu igrivost što u svakom slučaju krasi i Dirt 5.

Dirt 5 je igra za sve vas ljubitelje offroad utrkivanja koji ne očekujete hardcore simulaciju, već želite zabavnu i igrivu arkadu u kojoj ćete ostaviti na stotine sati. Ako tražite nešto više, onda pogled okrenite prema Forzi Horizon 4 koja je i dalje najbolji predstavnik žanra i nudi puno više sadržaja. Ako ne posjedujete PC ili Xbox, možda vam se i Project Cars 3 učini kao kompletniji paket.

BONUS GALERIJA

Iako nije običaj na kraju recenzije stavljati galeriju, jednostavno moram s vama podijeliti još slika da dobijte dojam o raznolikosti koju igra donosi. Kliknite za veće slike.

Dirt 5 recenzija

78

Igra koju ljubitelji offroad vožnji ne bi smjeli propustiti. Igriva, zarazna i zabavna, Dirt 5 je igra koje ne donosi evoluciju u žanr, ali jednom kada je krenete igrati, teško se odvojiti od ekrana.

Kako ocjenjujemo?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra