Recenzije

Recenzija | Mortal Kombat 1

Već više od 30 godina Mortal Kombat oduševljava zaraznom igrivošću, likovima koje volimo i brutalnim finisherima. Najnoviji Mortal Kombat 1 predstavlja najveći pomak koji je serijal ikada vidio dosad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za početak trebam istaknuti kako je Mortal Kombat 1 prilično user friendly iskustvo, pogotovo za igrače kojima će ovo biti prvi susret sa serijalom. Kampanju možete proći bez nekog prevelikog napora, učenjem i kombiniranjem samo osnovnih poteza. Ali svakako preporučujem prolazak kroz čitavi Tutorial Room koji je izuzetno detaljan i na dobar način objašnjava svaki potez. Zapamtiti svaki potez i kombinaciju je nemoguće, ali sekcija za treniranje naučit će vas jako puno dobrih stvari (premda ne sve) i kao takva je dobra priprema za dalje. A kada smo kod poteza, najpopularniji finisheri jednako su brutalni kao i nekad, vizualni predivni, ali ovaj put nešto lakši za izvođenje.

Kameo sustav

Najveća pridošlica serijalu je tzv. Kameo sustav. On je ponudio potpuno novu razinu interakcije za serijal, omogućivši kršenje osnovnih pravila, pružajući fighterima alate koje možda nebi trebali imati. Što rezultira jedinstvenim i dinamičnijim sustavom borbe s nekim stvarno divljim kombinacijama i postavama.

Kameo sustav donekle je popunio prazninu koju je ostavio roster od samo 24 borca, što je najmanje dosad, budući da se u ovoj pratećoj ulozi s 19 Kameo boraca ukupan broj povećava na 39. Iako ih ne možete izravno kontrolirati, oni su u neku ruku igrivi likovi. U borbu ih dozivate pritiskom tipke, možete im narediti potez kada vam to najbolje odgovara te na taj način produžiti combo ili se izvući iz škripca. Kao asistenti sjajno su doprinijeli gameplay mehanikama kao dobrodošla promjena.

Puno izbora za igranje

Story mod možda je i najbolji dosad

Mortal Kombat 1 ima tri glavna moda za jednog igrača. Story je tradicionalna kampanja u Mortal Kombat univerzumu, vjerojatno najbolja dosad. Putujući kroz vrijeme i resetiranjem istog, Liu Kang postaje promatrač pješčanog sata, netko tko bdije nad svim vremenom. Nove moći iskoristi kako bi resetirao svijet. Postavši tako Bog vatre zauzima Raidenovo mjesto na vremenskoj crti, čime ujedno resetira i čitavu povijest Mortal Kombat serijala. Sve to u svrhu mira u kraljevstvima koje fanovi poznaju kao Earthrealm, Outworld, Netherrealm, Edenia, Chaosrealm i Orderrealm.

Radnja kreće nakon događaja iz Mortal Kombata 11. Već poznati likovi poprimili su potpuno nove izglede, imaju nove pozadinske priče, odnose i sposobnosti. Tako Liu Kang kreće okupljati šampione Eartrealma (Zemlje) kako bi sudjelovali u Mortal Kombatu, međutim, sve krene nizbrdo te je na vama da još jednom spasite čitavo kraljevstvo.

Ne želim previše ići u detalje jer MK1 zaslužujete doživjeti sami, ali priča je sjajna sa stvarno dobrim zapletom i likovima koje je gušt pratiti. Pršti od referenci na čitavi serijal i poznate filmove, a sve njih puštam da otkrijete sami. Za prolazak kroz priču potrebno je oko osam sati. Ni previše ni premalo. Taman za ovakav tip igre. A nakon prelaska iste na raspolaganju su vam još dva moda za jednog igrača.

Malo naporniji Invasion

Kao substitucija Kryptu, Invasion se igra kao RPG-lite društvena igra gdje igrači imaju zadatak istražiti različita okruženja te očistiti svoje “ploče” od osvajača iz drugih univerzuma. “Ploče” za invaziju sastoje se od niza prostora različitih tematskih borbi. Krećete se izvodeći ponavljajuće naporne bitke protiv neprijatelja koji i ne predstavljaju neki izazov. Tako skupljate nagrade kozmetičke prirode, pronalazite ključeve te dovršavate izazove sve dok ne dođete do kraja. Svakim prelaskom borbe podižete level fihghtera i njegovog Kamea te otključavate različitu opremu, uključujući i relikvije koje dodjeljuju nove sposobnosti.

U narednim sezonama Invasion će vjerojatno doživjeti neke promjene, ali u trenutnoj izvedbi je pomalo naporan i dosadan, budući da zahtjeva puno grindanja. Nadam se promjenama, jer premda je repetitivan, Invasion ima potencijala.

Towers isti kao i uvijek

Treći SP mod su popularni i neizbježni tornjevi još od prvog Mortal Kombata. Towers tako nastavlja privlačiti one koji bez puno komplikacija samo žele odabrati borca i razbijati sve koji im se pronađu na tapeti. Svaki idući toranj ima sve više katova i sve su teži, a poraz vas vraća na prvi kat istog tornja.

I tu nemamo što previše pisati. Omiljeni mod je točno ono što želimo da bude i kao takav je savršen.

Multiplayer

I sada stižemo do multiplayera u kojeg će, vjerujem, fanovi ostaviti bezbroj sati u nadmetanjima sa stvarnim protivnicima. Igra se na tri dobivene runde, a ono što bi neke mogle zasmetati je nemogućnost mijenjanja fightera nakon poraza, što će, vjerujem, popraviti u nekoj budućoj zakrpi. Bitno je napomenuti i to da, iz nekog razloga, ako vam protivnik odustane borbe i vi gubite bodove. Zato budite fer. Ako vam ne ide, pretrpite poraz i nastavite vježbati.

Ono što vas najviše zanima, ako planirate ganjati online uspjehe, tokom testiranja konekcija je bila savršena, bez kašnjenja odziva, što znači i kako rollback netcode tehnologija djeluje kako bi trebala. Svjedočimo uistinu najboljem dobu za online tabačine.

Snaga next-gena

Audio-vizualno iskustvo je nešto što morate iskusiti sami. Prava poslastica. Zvukovi pucanja kostiju prizivaju jezu i grčenje, svaki udarac osjetite kao pravi, čuju se kapi krvi… Dobacivanja boraca također upotpunjuju cjelokupnu atmosferu, pa će tako najviše uživati oni s naprednijim audio rješenjima kod kuće.

Prelaskom na novu generaciju konzola, Mortal Kombat 1 i izgleda bolje nego ikad te na PS5 spada u sami vrh industrije. Još u MK11 modeli likova izgledali su nevjerojatno, ali ovdje su otišli korak dalje prema fotorealizmu. No ono što najviše impresionira je dizajn levela, gdje je Netherrealm nadmašio samog sebe s nekim od najljepših pozadinskih kulisa ikada u igrama. Konstantno se nešto dešava, sve što uočite na neki način je povezano s pričom de se savršeno nadopunjuje na cutscene koje su također prekrasno režirane. Mortal Kombat 1 trenutno je vizualno najatraktivnija igra u žanru. Sve to u nativnoj 4K rezoluciji i 60 FPS-a na PS5.

Zaključak

Fanovi tabačina nemaju što razmišljati. Trenutno ne postoji bolja fighting igra na tržištu od Mortal Kombata 1. Osobito u story dijelu, povratnici apsolutno moraju nastaviti put Liu Kanga i ekipe, a s obzirom na svojevrsni reboot, priča bi se mogla svidjeti i novim igračima. Posebno Kameo sustav unio je evoluciju u žanr za kojim će se, sasvim sigurno, povesti i konkurencija.

Neću puno pogriješiti ako Mortal Kombat 1 preporučim apsolutno svima, ne samo fanovima žanra. Iz svakog pogleda radi se o jednoj od najboljih igara ne samo u žanru, nego i općenito.

Mortal Kombat 1 recenzija

90

Mortal Kombat 1 više nego opravdava svoje krvavo nasljeđe i postavlja čvrste temelje za budućnost serijala i žanra.

Kako ocjenjujemo?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra